DOCUMENT. Ministrul Sporturilor recunoaște: nu există nicio analiză financiară despre preluarea Bazinului Olimpic de Primăria Târgu Mureș! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 911 Vizualizări

DOCUMENT. Ministrul Sporturilor recunoaște: nu există nicio analiză financiară despre preluarea Bazinului Olimpic de Primăria Târgu Mureș!

Deși s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta despre mult trâmbițata preluare de către Municipalitatea din Târgu Mureș a Bazinului Olimpic de înot, Eduárd Novák – ministrul Sportului, și Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș nu au vorbit, se pare, niciodată concret din punct de vedere instituțional despre efortul bugetar necesar administrării obiectivului din cartierul Aleea Carpați, inaugurat oficial în luna iulie 2021. Cel puțin aceasta este concluzia unui răspuns furnizat recent în scris, în data de 31 martie 2022, de către ministrul Sporturilor, la o întrebare adresată de Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș.

O întrebare aparent banală, în realitate… capcană

În data de 28 februarie 2022, deputatul Dan Tănasă a adresat o întrebare ministrului Sportului pe tema Bazinului Olimpic din Târgu Mureș. Documentul conține de fapt șase întrebări, iar una dintre acestea, numerotată cu cifra 4, avea următorul conținut: ”S-a făcut un studiu de impact sau o analiză asupra efectelor financiare și logistice privind preluarea acestui obiectiv de către Municipiul Târgu Mureș?”.

Au discutat, s-au pozat, dar n-au făcut nicio analiză

Aproximativ o lună mai târziu, în data de 31 martie 2022, a venit și răspunsul în scris asumat prin semnătură de ministrul Sportului. Oarecum surprinzător având în vedere întâlnirile anterioare cu primarul Soós Zoltán,

Eduárd Novák recunoaște, negru pe alb, nu numai că nu se știe ce ar presupune din punct de vedere financiar preluarea bazei sportive din cartierul Aleea Carpați de către Primăria din Târgu Mureș, ci mai ales că nici nu s-a realizat vreodată o analiză în acest sens!

Răspunsul la întrebarea formulată de către deputatul AUR de Mureș este următorul: ”În prezent, este în desfășurare procedura de înscriere în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și nu s-a făcut o analiză privind efectele financiare și logistice pentru preluarea acestui obiectiv de către municipiul Târgu Mureș.”

Ce rost a avut întâlnirea din 23 martie 2022?!

Recent, în data de 23 martie 2022, primarul Soós Zoltán a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de ministrul Sportului, împreună cu următorul text: ”Facem o prioritate din deschiderea Bazinului Olimpic de înot! Mi-am început ziua de azi împreună cu ministrul Eduárd Károly Novák, iar în urma discuțiilor am convenit împreună ca bazinul olimpic, ce aparține de minister, să fie administrat de Clubul Sportiv Mureșul. În acest fel putem să-l deschidem cât mai repede, urmând ca acesta să intre în proprietatea orașului după adoptarea hotărârii de guvern.”

Punând toate piesele acestui puzzle cap la cap târgumureșeanul de rând este foarte tentat să își adreseze, poate pe bună dreptate, următoarea întrebare retorică: ”Dacă la data de 31 martie 2022 ministrul Sportului recunoaște, negru pe alb, că nu s-a făcut încă nicio analiză financiară despre preluarea obiectivului de către Primăria din Târgu Mureș, de ce s-au mai întâlnit cei doi oficiali în data de 23 martie 2022?! Nu cumva doar pentru a savura o cafea și pentru a face o poză taman bună de pus pe Facebook?!”

Soós Zoltán, în 21 ianuarie 2022: ”Noi suntem pregătiți”

Răspunsul în scris al ministrului Sportului e cu atât mai bizar cu cât există o Hotărâre de Consiliu Local Târgu Mureș (Hotărârea nr. 251 din 13 august 2021 – n.a.) privind mandatarea unității Administrativ-Teritoriale Municipiul Târgu Mureș, prin Primar, să solicite transmiterea imobilului – teren și construcție situate în Aleea Carpați nr. 57, identificate în C.F. nr. 137955, Târgu Mureș, de la Statul Român și administrarea Agenției Naționale pentru Sport prin Clubul Sportiv ”Mureșul” Târgu Mureș în domeniul public al Municipiului Târgu Mureș.

Astfel, teoretic cel puțin, în momentul în care a făcut solicitarea, Consiliul Local ar fi trebuit să realizeze a analiză despre ce înseamnă din punct de vedere financiar administrarea obiectivului.

Sau această analiză financiară nu s-a făcut niciodată, după un principiu mioritic de ”heirupism adminstrativ”, sau s-a făcut dar nu a ajuns niciodată pe masa de lucru a ministrului Novák!

”În luna iunie a anului 2021 s-a făcut o declarație de către domnul ministru că ar fi dispus să predea această bază sportivă către Municipalitate. Municipalitatea la rândul ei a făcut în 13 august Hotărârea de Consiliu Local prin care am solicitat ca această unitate să fie trecută în administrarea Municipiului. Ministerul Sportului a luat la cunoștință și s-a început procedura de intabulare, evidențiere a construcției. Având în vedere că inițial doar bazinul olimpic era inclus în Cartea Funciară trebuia inclus tot terenul inclusiv pista de role. S-a făcut între timp o discuție și cu colegii de la Clubul Sportiv ”Mureșul” care au fost dispuși să predea obiectivul. Primăria a dispus în organigrama Complexului de Agrement și Sport ”Mureșul” (”Weekend” – n.a.) posturile necesare pornirii acestui imobil, sunt peste 20 de locuri care sunt destinate personalului care o să lucreze la Bazinul Olimpic, dar nu putem demara concursul până nu o să fie prin Hotărâre de Guvern trecut în administrarea și în proprietatea Municipiului Târgu Mureș. În momentul de față este în fază de evidențiere construcția, după ce toate documentele, Cartea Funciară deja a fost făcută, refăcută, iar după ce avem toate documentele este necesară o Hotărâre de Guvern. Sper să se facă în timp foarte scurt și imobilul să fie predat cu drepturi depline Municipalității după care noi imediat pornim concursul pentru a angaja personalul și pentru a porni acest edificiu având în vedere că și sportivii și târgumureșenii așteaptă de mult timp și noi suntem pregătiți”, a explicat situația primarul muncipiului Târgu Mureș, într-un material publicat pe pagina web www.zi-de-zi.ro în data de 21 ianuarie 2022.

Bazin inaugurat cu fast, dar deocamdată închis

Construit într-un interval de aproximativ 13 ani, Bazinul Olimpic de înot din Târgu Mureș a costat circa 25 de milioane de lei și a fost inaugurat, cu mare fast, în data de 30 iulie 2021. Deși au trecut peste 240 de zile de la respectiva inaugurare, deocamdată obiectivul este închis pentru publicul larg, amator de natație.

„Piscina se afla încă în proprietatea Ministerului Dezvoltării, predată astăzi la MTS şi avem promisiunea că aceasta va intra în curând în posesia şi proprietatea oraşului”, declara optimist, în data de 30 iulie 2021, primarul municipiului Târgu Mureș.

În concluzie, lipsa unei analize financiare despre preluarea Bazinului Olimpic de înot de către Primăria municipiului Târgu Mureș e cu atât mai de neînțeles cu cât intenția a fost anunțată explicit, cu opt luni în urmă…

Pentru conformitate, cele două documente pot fi lecturate, integral, în rândurile de mai jos.

Dan Tănasă, întrebare către ministrul Sportului:

http://www.cdep.ro/interpel/2022/i3928A.pdf

Ministrul Sportului, răspuns către Dan Tănasă:

http://www.cdep.ro/interpel/2022/r3928A.pdf

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE