Start! la Olimpiada Națională de Istorie Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 1041 Vizualizări

Start! la Olimpiada Națională de Istorie

Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit luni, 18 aprilie, de la ora 18.00, deschiderea festivă a Olimpiadei Naționale de Istorie, eveniment organizat de Ministrul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Târgu Mureș.

Având în vedere contextul epidemiologic creat de pandemia Covid-19, timp de 2 ani de zile au fost împiedicate desfășurarea tuturor olimpiadelor. Iată că, în aceste zile ne bucurăm de organizarea ediției 43 a fazei naționale a olimpiadei de istorie, care a debutat în anul 1977. În competiție s-au angajat peste 200 de elevi din toate județele țării.

„Sub cupola acestei competiții, stimați profesori, ajunși aici din toate colțurile țării,vă invităm să trăițimomente autentice de respirațieistorică prin lucrărilevaloroase ale elevilor, să parcurgețiaceste zile nu cu sentimentul unei confruntări,ci cu acela al unei desăvârșiriintelectuale! 

Dragi elevi, vă felicităm, pentru că ați reușit să aduceți o altă primăvară, aici, la Târgu-Mureș, prin elanul vostru tineresc, prin puterea voastră de a depăși un prag al cunoașterii, învățând  mai mult, depășind limite, într-o perioadă dificilă, ce v-a pus și pe voi la încercare. Tuturor, vă adresăm un călduros Bun Venit! pe meleaguri mureșene. Succes deplin și frumoase reușite!” a menționat inspector școlar general, prof. drd. Gavril-Sabin Pășcan.

Din partea Ministerului Educației

„Istoria are un rol foarte important, în dezvoltarea oricărei națiuni, implicit a națiunii românești, deoarece este factorul cel mai important care accelerează progresul ei. Mai ales că viața fiecărei societăți se regăsește în analele istoriei, fiind dovada experienței de dezvoltare a strămoșilor noștri, demosntrând că fără un trecut nu există viitor. Fără îndoială istoria definește identitatea poporului reflectând trecutul, mai mult sau mai puțin glorios, perioadele de cumpănă sau de succes, neczaurile, eșecurile, dar și victoriile purtate , concretizând experiențele acumulate de-a lungul timpului, oferind generațiilor actuale exemple care vor fi sau nu vor fi urmate. Sunt sigr că pe data de 21 de aprilie, numărul elevilor laureați la această olimpiadă va fi suficient de mare, iar rezultatele pe care le veți obține vor încununa un parcurs frumos al vostru. Urez mult succes tutoror elevilor participanți, urez succes comisiei centrale pentru valoare lucrărilor, să mulțumesc pe acestă cale tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, pornid de la Inspectoratul Școlar Județean, Prefectura Mureș, Consiliul Județean Mureș și toți ceilalți parteneri care au pus umărul, astfel încât acest eveniment să reprezinte pentru voi o experiență pe care nu o veți uita” a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Mesajul prefectului

În acest an, județul Mureș găzduiește cinci olimpiade și concursuri școlare, Olimpiada Națională de Istorie, Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă, Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, Olimpiada Națională de Religie Romano-Catolică, Olimpiada Națională a Sportului Școlar.  Într-un sistem competitiv, dinamic și provocator, performanțele școlare trebuie să reprezinte o realitate a învățământului românesc.

„Investiți în voi, zi de zi. Trăiți-vă tinerețea inteligent, pentru că este una singură și trece extrem de repede. Este bine să ne cunoaștem și să ne respectăm trecutul. Dar în egală măsură este la fel de important să avem grijă de prezent, pentru un viitor mai bun”a declarat Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

Exercițiu al respectului

Potrivit celor afirmate de prof  univ. dr. Cornel Sigmirean , obiectivele cercetării istoriei sunt mai complexe, dar istoria rămâne în continuare știința cu cel mai mare impact instructiv și educativ, pentru că permite reconstituirea trecutului și explicarea acestuia, având în continuare multiple valențe educative.  „Istoria”, ca reflectare a trecutului, este un fenomen pluralist, uneori subiectiv, un fenomen foarte complex. Fiecare dintre noi are propria istorie, fiecare dintre noi este un produs al istoriei, ca urmare, istoria se impune pentru fiecare cu același interes cu care ne-am studia pe noi înșine.

“Civilizația fiind un permanent exercițiu al respectului, singurul lucru care explică existența unui intelectual, al unui istoric în cazul nostru, este responsabilitatea față de lumea ideilor și noblețea spiritului. Vă invit să participați la Olimpiada de istorie, să veniți la Târgu-Mureș, în orașul unde, arhitectura spațiului urban, muzeele, filarmonica, teatrele, bisericile, bibliotecile, școlile și universitățile, distribuite într-o armonie perfectă, au creat un peisaj urban unic, un stil inconfundabil, Târgu-Mureș fiind unul dintre cele mai frumoase orașe transilvane. Aici vă doresc să vă începeți aventura cunoașterii, să vă legitimați dorința de cucerire a viitorului. VIVAT, CRESCAT,FLOREAT!”, a menționat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, președintele Olimpiadei Naționale de Istorie.

Despre structura subiectelor pentru etapele olimpiadei, un concurs de excelență, a vorbit președintele executiv al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Istorie, prof. dr. Doru Dumitrescu, consilier  C.N.P.E.E. București. Imnul Olimpiadei Naționale de Istorie a fost interpretat de elevii Liceului Vocațional de Artă, Vlad Bucur compozitor și Anca Branea, profesor. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Teatrul Național, joi, 21 aprilie, de la ora 18.00, organizare cu transmitere live.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE