Home / Cultură / Expoziție Art Nouveau la Palatul Culturii

Expoziție Art Nouveau la Palatul Culturii

Vernisajul expoziției „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil” va avea loc vineri, 1 iulie, de la ora 16.00, în Foaierul Palatului Culturii din Târgu Mureș.

Această expoziție vizează evoluția pe teritoriul actual al României a unui stil de anvergură internațională , incluzând minunate programe de arhitectură apărute în cele mai diverse colțuri ale țării, precum Arad, Timișoara, Baia Mare, Brașov, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Băile Govora, Borsec, Botoșani, Brăila, București și Calafat.

„Vă invităm să descoperiţi vocabularul emblematic al acestui stil prezent în toate formele artei, precum și modul în care expoziția se integrează în atmosfera unui spațiu cunoscut pentru parcursul său Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădire emblematică a stilului Szecesszió. Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată prezente, mai mult sau mai puţin observabil, dar cu o intensitate cuceritoare, în toată lumea la începutul secolului XX. Cunoscut în Europa sub diferite denumiri (Art Nouveau în Franța, Sezession în Austria, Szecesszió în Ungaria, Jugendstil în Germania, Modernismo în Spania, Modern Style în Marea Britanie, Stile Liberty în Italia), stilul este popular între 1890 și 1910, în perioada Belle Époque, ce a precedat Primului Război Mondial. Stilul Art Nouveau – sau arta totală – invită la descoperirea frumuseţii naturii, la contemplarea balansului perfect al asimetriei, la celebrarea întâmplării şi a emoţiei mişcării. În România manifestările artei totale cunosc denumiri date de influenţele majore prin care arhitectura, interioarele, mobilierul şi arta aplicată ajung să fie realizate. Astfel, întâlnim în Transilvania deopotrivă Sezession, Szecesszió şi Jugendstil, iar în Vechiul Regat Art Nouveau”, este precizat în descrierea evenimentului.

Citeste si:  Mureș: 74 de trasee de transport de persoane licitate pentru 16,2 milioane de euro

Ioana MĂRGINEAN                                                           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dr. Levente Borka-Vitális, față în față cu ursul

O conferință despre oameni și urși, despre coexistență și un festival dedicate convieţuirii dintre om …