FOTO: Platoul ”La Fâncel”, gazda sărbătorii tradițiilor Văii Gurghiului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 509 Vizualizări

FOTO: Platoul ”La Fâncel”, gazda sărbătorii tradițiilor Văii Gurghiului

Sâmbătă, 13 august, pe Platoul ”La Fâncel” a debutat cea de a XV-a ediție a Festivalul Văii Gurghiului, eveniment organizat de Asociația Comunității Văii Gurghiului cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului Județului Mureș.

Vremea frumoasă a adunat numeroși vizitatori, care au gustat din savoarea tradițiilor expuse cu atâta drag la casele alegorice ale comunităților care an de an dau savoare evenimentului de la Fâncel, comunele Ibănești, Gurghiu, Hodac, Solovăstru și municipiul Reghin.

Am dat o tură prin festival și nu ne-a luat mult timp să dăm de oameni frumoși cu drag de tradiții, de cântec și joc popular, de tot ce are mai frumos satul românesc.La casa alegorică Solovăstru, gazde ne-au fost doamnele  Florina Fola și  Maria Bogdan, care ne-au făcut o binevenită radiografie a portului și cântecului popular din Solovăstru.

Florina Fola și Maria Bogdan din comuna Solovăstru

Un pic mai la deal, la casa alegorică a comunei Hodac, gazdă ne-a fost Cornelia Butilcă, care a descusut pe toate fețele dragostea hodăcenilor pentru tradiții, cu precpdere pentru cântecul și dansul popular, aprofundat în cadrul Ansamblului ”Hodăceana” pe care îl coordonează.

Cornelia Butilcă din Hodac

Peste drum, în stanga scenei mici de pe Platoul ”La Fâncel” am ajuns la casa alegorică a comunei Ibănești unde am fost primiți cu povești despre viața de odinioară  de către Dorina Farcas, coordonatorul Grupului folcloric ”Ibășteana”.

Dorina Farcas, coordonatorul Grupului folcloric ”Ibășteana”

Ne-am continuat traseul și am ajuns la casa alegorică a comunei Gurghiu, extrem de frumos rânduită, meritul revenindu-i și în acest an florarului satului, László Levente, ajutor de nădejde fiindu-i una dintre fiice, Noemi Gyopár.

László Noemi Gyopár

Nu în cele din urmă am poposit și la căsuța Reghinului, plină cu oameni iubitori de tot ce înseamnă vechi și frumos. Casa a fost animată cu  ateliere de decorat și personalizat diverse forme din lemn cu motive tradiționale, viori și chitare, precum și cu un atelier de realizat podoabe din mărgele.

Meșterii populari de la Casa Alegorică a Reghinului

Cei care trec pragul festivalului au parte de multe alte surprize, pe lângă programul artistic de la cele două scene. Tractoarele IRUM espuse la intrare, plimbările călare, bunătățurile de la Stâna Cașva, licoarea magică a Institutului de Limbi Străine, brânzeturile Mirdatod, mândria Văii Gurghiului, plus multe alte bucurii care pot fi descoperite și savurate la fața locului. 

Nu trebuie omis programul artistic care aduce pe scenă atât artiști și ansambluri locale, cât și invitați de marcă, capul de afiș al zilei de duminică fiind Andra.

Elena Violeta Man, pe scena Festivalului Văii Gurghiului

Astea fiind spuse, vă punem la dipsoziție câteva imagini, poate așa vă stimulăm pofta de a vizita festivalul de pe platoul ”La Fâncel”, loc încărcat cu oameni, tradiții și multă bună dispoziție.

bsh
bsh

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE