La mulți ani, România! La mulți ani, Reghin! La mulți ani reghineni! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

La mulți ani, România! La mulți ani, Reghin! La mulți ani reghineni!

Municipalitatea reghineană a marcat Ziua Națională a României printr-un spectacol folcloric găzduit joi, 1 decembrie de Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară”. Startul a fost dat și de această dată de Fanfara Municipiului Reghin condusă de Papai  Alexandru, omniprezentă la fiecare manifestare culturală de amploare din municipiul Reghin, moment care a precedat tradiționalul discurs al edilului șef al Reghinului, prilej pentru primarul Márk Endre să adreseze celor prezenți un îndemn la unitatea, solidaritatea și consecvență.

„S-au scurs 104 ani de la înfăptuirea Mari Unii din  1918. În acest răstimp, România a fost încercată de provocări, de războaie, de dictatură, de tranziție, de revoltă, de dezamăgire, de criză și austeritate, de nevoia schimbării și căutarea speranței. Cei care au trăit în vremea dictaturii și au experiența unui trecut marcat de autoritarism știu să prețuiască valorile câștigate prin jertfă, iar cei mai tineri dintre noi, născuți liberi, nu ar mai concepe o altfel de viață decât cea trăită în spiritul afirmării propriilor aspirații, a dreptului de a vorbi, de a alege, de a contesta și participa. Reghinul este unic prin istoria, arhitectura, structura multietnică și multiculturalismul său. Tot ceea ce ne înconjoară este dovada  conviețuirii de veacuri a mai multor etnii,  român, maghiar, sași, evrei și romi care,  împreună au construit o comunitate multietnică și multiculturală cea și-a pus amprenta pe acest oraș. Învrăjbirea dintre oameni care nici măcar nu se cunosc, deciziile politice asumate sau neasumate doar pentru a câștiga susținători și ura fără fond la un nivel de comunitate sunt aspecte ce nu-și mai găsesc locul într-un regim contemporan orientat spre progres. Vă îndemn să postăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conștienți de ceea ce ne apropie și ne facem mai buni, mai uniți, mai solidari. Să fim mai generoși cu noi înșine și unii cu alții, pentru că niciodată neînțelegerile nu au dus la prosperitate și nu au mișcat societatea înainte. Unitatea, solidaritatea și consecvența sunt căile care ne vor duce spre o țară cu adevărat puternică în Europa și în lumea. La mulți ani, reghineni,  la mulți ani, România!”, a spus primarul Márk Endre.

Mica lecție despre semnificația actului istoric de la 1 Decembrie 1918 a fost făcută de directorul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin, pr. dr. Florin Bengean.

„Istoria noastră este cea mai frumoasă poveste. Am avut o istorie grea, zbuciumată, dar frumoasă, pentru că este a noastră, pentru că a fosta noastră. Trebuie să cunoaștem foarte bine istoria, să evaluăm corect prezentul pentru că  doar așa putem nădăjdui într-un viitor strălucit. Istoria s-a scris cu litere de sânge, cu sânge de eroi care au căzut pe multe câmpuri de luptă pentru realizarea visului de veacuri. Cu siguranță că această Unire de la 1 Decembrie 1918 nu ne-a venit cadou de nicăieri, nu a picat așa din cer în mod întâmplător. Nu este meritul unui om, al unui partid politic sau cuiva anume și este meritul întregului popor român, este meritul întregii națiuni. Un merit care s-a concretizat de-a lungul secolelor și de-a lungul mileniilor pe acest pământ”, a precizat  pr. dr. Florin Bengean

A urmat un program folcloric pe cinste, din care nu au lipsit artiști locali, alături de invitați de marcă ai dansului și cântecului popular. Pe rând, au fost poftiți pe scenă de către Alexandra Sabău, prezentatorul evenimentului, membrii Grupului Vocal Folcloric al Asociației ”Flori de pe Mureș” coordonat de prof. Marian Someșan, soliștii Cristina Farcaș, Dorin Pintea, Dina Demeter, Mihai șerban, Florina Oprea, Andreea Morariu, Maria Suciu, Maria Grama, Cosmin Cotârlă, Ioana Romanți, Paul Miclea, Daiana Suceava, Oana Roman, Alin Pop, Diana Tișe, Daniel Fărcaș, Bianca Pop, Denisa Morariu, Iuliana Ciurba, Andrada Șerbănați și Denisa Sabău, acompaniați de Orchestra Casei Municipale de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” condusă de prof. Ioan Conțiu. Dansul popular a fost adus pe scenă de Ansamblul de dansuri populare ”La poale de Călimani” din Bilbor, Harghita, Ansamblul de dansuri populare ”Doina Mureșului” , programul serii fiind completat de raspodul popular Vasile Crișan, solistul Costi Dumitru, Grupul Vocal Folcloric ”Maris” și  Sebastian Stan, invitatul special al spectacolului dedicat Marii Uniri de la Reghin.

Seara a culminat pe acordurile Fanfarei Municipiului Reghin cu tradiționala Hora Unirii întinsă de reghineni între cele două parcuri din centrul orașului, moment care a consfințit un nou moment de sărbătoare dedicat Zilei Naționale a României.

Sursă foto: Primăria Municipiului Reghin

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE