Zece zile cu ”Scriitori la școală” în Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Zece zile cu ”Scriitori la școală” în Târgu Mureș

Ediția a 5-a a proiectului ”Scriitori la școală”, implementat de Asociația Podium, s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie 2022. Patru autori de limbă română și patru autori de limbă maghiară s-au întâlnit cu elevi de la cinci licee din Târgu Mureș, în timpul orelor de literatură. În total, au beneficiat de orele susținute de scriitori elevi din 34 de clase, fiind implicați peste 880 de elevi și 20 de cadre didactice. 

„Ținem să le mulțumim în mod deosebit doamnelor profesoare: Romana Pantea, Valeria Cioată, Ana Șoiom și Kozma Edit (Liceul Vocațional de Artă); Brandner Judit-Emőke, Kusztos-Bálint Etelka, Mózer Brigitta, Siklódi Beáta, Sikó Olga-Anna și Székely Emese (Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”); Consuela Pop, Maria Motorga şi Melania Bândilă (Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș); Simon Erika, Cristina Gliga, Diana Cârnațiu și Ruxandra Soțan (Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”); Florina Moldovan, Diana Alexandru, Anca Blaga și Raluca Marian (Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”). La fel ca în cazul edițiilor anterioare și anul acesta cadrele didactice au fost cei mai importanți parteneri ai Asociației Podium, în cadrul proiectului”, a transmis echipa ”Scriitori la școală.”

Proiectul ”Scriitori la școală”, implementat de Asociația Podium, este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

Ediția din 2022 a proiectului a fost realizată cu sprijinul companiei Reea, sponsor principal al „Scriitori la școală”.

Din echipa proiectului fac parte Andrei Vornicu, Szász Gyopár, Lehel Szakács, Szilágyi Panna și Valentin Covaciu. 

Evenimentele din cadrul proiectului au debutat în 16 septembrie. Alexandra Felseghi, dramaturg, a susținut câte o oră de literatură pentru clasele a XII-a A, a X-a A și a XI-a C, de la Liceul Vocațional de Artă. Întâlnirile au avut loc între 13:00 și 16:00, iar discuțiile au pornit de la experiența comună a autoarei cu elevii, ea fiind, de asemenea, absolventă a unui liceu de artă, a studiat pian până când, după liceu, a luat decizia să studieze regie de teatru. Apoi, conversațiile dintre Alexandra și elevi au fost alimentate de curiozitatea de a afla de ce s-a îndreptat spre arta dramatică, de ce și cum a început să scrie, dar și despre relațiile dintre scriitor (dramaturg sau autor dramatic) și regizor sau actori în timpul realizării unui spectacol. 

Întâlnirile dintre tânăra autoare Kész Orsolya, critic literar, și elevi s-au desfășurat în 6 octombrie, în clădirea de pe strada Mihai Viteazul a Liceului Romano-Catolic, instituție care în prezent aparține de Liceul „Bolyai”. Evenimentul a început la ora 8:00 și au participat clasele: a XII-a AK, a XII-a BK, a XII-a CK, a XI-a AK, a XI-a BK, a XI-a CK, a X-a BK și a X-a CK, în total, fiind prezenți peste 200 de elevi. 

În 18 octombrie, Székely Csaba, a susținut 3 ore de literatură maghiară, pentru elevi din 3 clase de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”. Acesta le-a propus elevilor câte un exercițiu de improvizație și a discutat cu ei despre personaje și despre momentele importante ale unei piese de teatru, din perspectiva autorului. „Ora de literatură ținută de Székely Csaba a fost interactivă și captivantă. Am avut ocazia să vedem ce se petrece în culisele dramaturgiei. La începutul orei, câțiva elevi au prezentat situația inițială a uneia dintre cele mai cunoscute drame a lui Shakespeare, ”Hamlet”, ceea ce mi s-a părut foarte amuzant. Prin intermediul acestor activități ne-am apropiat mai mult de lumea teatrului”, ne-a transmis una dintre elevele din clasa a XI-a C.

Al. Cistelecan a fost oaspetele elevilor din 3 clase de la Colegiul Național „Unirea”. Întâlnirile au avut loc în 19 octombrie. Criticul literar a început orele cu o scurtă prezentare a celei mai recente dintre cărțile sale, „Fete pierdute”, apoi a încercat să discute cu elevii despre felul în care ne apropiem, înțelegem și vorbim despre poezie, fie că e vorba despre autori canonici sau autori contemporani. 

Prozatorul Andrei Ruse a fost oaspetele Asociației Podium, la Târgu Mureș, pentru aproape o săptămână, la începutul lunii noiembrie.

Acesta a susținut ore de literatură pentru elevi din 3 clase de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” (în 2 noiembrie), pentru elevi din 3 clase de la Colegiul Național „Unirea” (în 3 noiembrie) și pentru 2 clase de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” (în 4 noiembrie).

Balázs Imre József, critic literar și poet, a susținut ore de literatură pentru trei clase ale Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” în data de 11 noiembrie. În cadrul acestor ore de literatură, invitatul a discutat cu elevii și le-a propus exerciții de scriere creativă.

Mărcuțiu-Rácz Dóra a susținut ore de literatură pentru elevii din clasele a X-a D, a XI-a B și a XII-a B de la Liceul Vocațional de Artă. Orele s-au desfășurat în data de 17 noiembrie, începând de la ora 14:00. Dóra le-a citit elevilor din textele sale, dar și texte ale altor scriitori tineri maghiari. De asemenea, i-a provocat pe elevi să scrie cu ajutorul câtorva exerciții scurte de scriere creativă.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului ”Scriitori la școală”, ediția 2022, s-a desfășurat în 23 noiembrie, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș: Andreea Pop a ținut ore de literatură pentru 3 clase, le-a vorbit elevilor despre profesia de cronicar literar și a discutat cu aceștia despre câteva poezii din volumele „Nu mă întrerupe” de Cătălina Stanislav și „Softboi mimosa” de Tudor Pop.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE