EXCLUSIV. Expertiza SMURD Mureș transferată la Chișinău Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1522 Vizualizări

EXCLUSIV. Expertiza SMURD Mureș transferată la Chișinău

În perioada 17-18 ianuarie 2023, prof. univ. dr. Serghei Suman de la Chișinău, director Medical al Centrului Național al Medicinei de Urgență Prespitalicești din Republica Moldova s-a aflat la Târgu Mureș, unde a vizitat Dispeceratul Integrat de Urgență 112 din România și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș fiind primit de către șeful acestei instituții, general de brigadă Călin Handrea, dar și Centrul de Pregătire a cadrelor SMURD unde a avut discuții cu conf. univ. dr. Cristian Boeriu – fost șef al SMURD Târgu Mureș. Prezența lui Serghei Suman la Târgu Mureș reprezintă a doua etapă a preparativelor inițiate în toamna anului trecut ce vizează înființarea unui Centru de Pregătire a cadrelor de tip SMURD la Chișinău, următoarea etapă fiind semnarea unui Memorandum între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea acestui proiect, demers necesar mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Scopul demersurilor

În noiembrie 2022, prof. univ. dr. Serghei Suman de la Chișinău a avut o întrevedere la București cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, care a confirmat suportul părții române, prin livrarea de know-how și facilitarea accesului la resursele necesare operaționalizării acestui proiect menit să conducă la îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală specifice intervențiilor de urgență din Republica Moldova. Potrivit declarațiilor profesorului Serghei Suman acordate cotidianului Zi de Zi, scopul imediat al demersurilor întreprinse este ”de a facilita înființarea la Chișinău a unui Centru de pregătire a cadrelor de tip SMURD care să opereze apoi, la standarde europene, în sistemul medicinei de urgență prespitalicească din Republica Moldova, beneficiind în acest sens de expertiza Centrului SMURD din Târgu Mureș.”

”Este nevoie de a asigura un cadru organizațional adecvat, european, de a pregăti personal medical și de intervenție, necesar, ce va fi integrat în sistemul de asistență prespitalicească din Republica Moldova, iar expertiza Centrului SMURD de la Târgu Mureș este de mare folos. Îmi exprim speranța ca această inițiativă va avea sorți de izbândă, că vom parcurge rapid pașii necesari în acest sens, mai ales că ne bucurăm de susținerea doamnei Ala Nemerenco – ministru Sănătății în cadrul Guvernului de la Chișinău, dar și pentru că Republica Moldova se află în proceduri de pre-aderare la Uniunea Europeană, iar sprijinul României este foarte important”, a precizat prof. univ. dr. Serghei Suman.

Valentin Bretfelean, implicat în demersuri

Prezența prof. univ. dr. Serghei Suman la Târgu Mureș, vizita la ISU Mureș și SMURD Târgu Mureș și întâlnirile cu șefii acestor instituții, dar și discuțiile din toamna trecută cu șeful DSU, Raed Arafat, au avut loc cu implicarea directă a consilierului județean Valentin Bretfelean, fost prefect al județului Mureș, consilier în cancelaria prim-ministrului Guvernului României și director în Primăria Municipiului Târgu Mureș, care de peste 15 ani a inițiat și sprijinit numeroase proiecte ce au ca scop dezvoltarea legăturilor românilor de peste Prut cu țara noastră, un militant activ pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În legătură cu aceste demersuri, Valentin Bretfelean a declarat: ”În urma unei discuții comune avute la Chișinău în 14 octombrie 2022 cu Serghei Suman și cu alți oficiali din sistemul de sănătate din Republica Moldova, am ajuns la concluzia că rezultatele de excepție dobândite de Centrul SMURD din Târgu Mureș la nivel național în medicina intervențională de urgență, ar putea constitui un punct de plecare pentru a exporta această expertiza la Chișinău. În acest context, o dată cu numirea domnului doctor Serghei Suman în funcția de director al Centrului Național al Medicinei de Urgență Prespitalicești din Republica Moldova am stabilit, de comun acord, să organizăm o întâlnire cu domnul Raed Arafat, ce a avut loc în decembrie trecut, împreună cu care am  convenit coordonatele și pașii de parcurs pentru atingerea acestui obiectiv. Primul pas l-am îndeplinit acum, prin vizita la Târgu Mureș (17-19 ianuarie 2023) a domnului dr. Serghei Suman, pentru a intra în contact cu specialiștii de aici, a vedea modul de funcționare a Dispeceratului Integrat de Urgență 112, a ISU Mureș și a Centrului de Pregătire a cadrelor SMURD… Au avut loc și discuții și cu reprezentanți ai Primăriei Târgu Mureș, instituție care gestionează unele activități ale Dispeceratului 112, singurul dispecerat integrat din România. Dotările de ultimă oră și personalul bine pregătit de la ISU Mureș au făcut o bună impresie oaspetelui de la Chișinău. La fel, domnul Serghei Suman a luat la cunoștință de la conf. univ. dr. Cristian Boeriu despre metodologia de pregătire a cadrelor SMURD, medici și personal ISU, dar și programele informatice de performanță utilizate acolo și celelalte dotări… Subliniez faptul că interconectarea instituțională între Guvernul României și al Republicii Moldova, inclusiv domeniul medicinei intervenționale de urgență, sunt prevăzute și în Strategia de țară a României. Sunt convins această colaborare va genera un efect pozitiv la Chișinău și va conduce, într-un final, la creșterea capacității instituțiilor abilitate de acolo de a salva vieți. În următoarea perioadă persoane din conducerea Centrului SMURD Târgu Mureș se vor deplasa la Chișinău pentru a lua contact cu realitățile specifice de acolo, a identifica posibilitățile concrete de conlucrare cu oficiali din instituțiile moldovene care vor concura la implementarea proiectului. Eu sunt convins că SMURD Târgu Mureș va avea un rol important în acest sens, iar într-o etapă ulterioară să vedem că funcționează la Chișinău o structură de tip SMURD la fel de performantă și în beneficiul cetățenilor și sper că ministerele cu atribuții în domeniul sănătății publice și structurile adiacente din Republica Moldova își vor da concursul în acest sens”.

Funcție de evoluțiile înregistrate și de ritmul activităților preliminare urmează să fie semnat un Memorandum între Guvernele celor două țări care să prevadă proceduri și activități concrete pentru realizarea acestui obiectiv, fiind identificate și posibilități de finanțare europeană, prin intermediul fondurilor de preaderare la UE, astfel încât operaționalizarea unui Centru de pregătire de tip SMURD la Chișinău să se realizeze într-un termen cât mai scurt.

Nicolae POP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE