Afacere imobiliară suspectă, în vizorul POL Târgu Mureș Administratie
 • redactia
 • 0 comentarii
 • 6679 Vizualizări

Afacere imobiliară suspectă, în vizorul POL Târgu Mureș

Președintele Partidului Oamenilor Liberi (POL) Târgu Mureș, Dan Mașca, a publicat vineri, 20 ianuarie 2023, pe pagina web a formațiunii politice, www.oameniliberi.com, o scrisoare deschisă adresată mai multor instituții/entități, în care solicită clarificări la imobilul situat pe strada Bolyai Farkas nr. 5 din Târgu Mureș, cunoscut și sub denumirea de Vechea Prefectură.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al scrisorii deschise:

”Către,

Municipiul Târgu Mureș, reprezentat prin domnul primar Soós Zoltán

Administrația Domeniului Public a Municipiului Târgu Mureș

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureș

Composesoratul Mureșul Sovata

Membrii Partidului Oamenilor Liberi Mureș, îngrijorați de soarta patrimoniului construit al orașului nostru, solicităm clarificări cu privire la situația juridică a imobilului monument istoric, cunoscut sub denumirea de Vechea Prefectură (Régi Vármegyeháza), situat pe strada Bolyai nr. 5.

Din informațiile adunate de noi până acum reies următoarele fapte:

 1. O parte din clădire a fost în proprietatea domnului Szalai György, condamnat în 1711 pentru înaltă trădare. Avuția dânsului a fost confiscată de Scaunul Mureșului (autoritatea administrativ-teritorială de care aparținea orașul nostru). Restul clădirii a fost achiziționat de aceleași autorități, apoi a fost extinsă în perioada 1744-1745. În 1838 Scaunul Mureșului a cumpărat parcela vecină de la Colegiul Reformat, parcelă pe care a extins din nou clădirea. Cu ocazia reformei administrative din 1876, Scaunul Mureșului se integrează în Comitatul Mureș-Turda. Clădirea va funcționa până în 1943 ca Prefectura Comitatului Mureș-Turda. După această dată devine clădire de locuințe, iar din anul 1981 artiști târgumureșeni încep să-și deschidă acolo atelierele de creație.
 2. În anul 1999 Municipiul Târgu Mureș dă clădirea în administrarea SC Locativ SA prin hotărâre de Consiliu Local.
 3. În anul 2002 apare o Hotărâre de Guvern privind inventarierea imobilelor aparținând administrațiilor locale, cunoscută sub denumirea de „Cartea Albă”. În acest inventar, clădirea situată pe strada Bolyai nr. 5, apare ca fiind în proprietatea Municipiului Târgu Mureș.
 4. În anul 2020 se propune printr-o hotărâre de Consiliu Local un schimb de imobile între Municipiul Târgu Mureș și Parohia Reformată, având ca obiect clădirea amintită.
 5. În anul 2022, tot printr-o Hotărâre de Consiliu Local clădirea trece din administrarea Locativ în administrarea SPUM.
 6. Într-un extras de carte funciară din 2021 apare ca proprietar al clădirii „Composesoratul Scaunul Mureș”.
 7. Într-un extras de carte funciară din 2023 (vezi poza) apare ca proprietar al clădirii „Composesoratul Mureșul”.
 8. Cu precădere în Ținutul Secuiesc exista o formă de asociere a proprietarilor de pădure și pășune, denumită „composesorat”. Așa a luat ființă în secolul XVI „Ős-Marosszéki Havasok Közbirtokossága” (în traducere aproximativă Composesoratul Munților Scaunului Mureș Străbunesc) cu sediul în Sovata. Acesta a ajuns în proprietatea publică a Comitatului Mureș-Turda în 1898, iar bunurile din patrimoniu au continuat să fie administrate tot de la Sovata. Toate proprietățile deținute sunt naționalizate și trec în proprietatea Statului Român în anul 1950.
 9. În anul 2000, ia ființă la Sovata persoana juridică privată „Composesoratul Mureșul”.
 10. Prin Legea Nr. 1/2000 sunt restituite proprietățile fostelor composesorate.

Informațiile „lipsă”:

 1. Dacă imobilul apare în „Cartea albă” ca aparținând Municipiului Târgu Mureș, acest lucru de ce nu se reflectă în Cartea Funciară? De ce dreptul de proprietate al municipiului nu a fost intabulat în Cartea Funciară în ultimii 21 de ani?
 2. Cum s-au elaborat HCL-urile din 1999, 2020 și 2022, dacă proprietarul clădirii nu era Municipiul Târgu Mureș?

Cum a „apărut” în Cartea Funciară Composesoratul Mureșul?

Pentru a înlătura orice urmă de îndoială solicităm public instituțiilor enumerate în preambulul prezentei să publice toate actele prin care o persoana juridică privată din Sovata a devenit proprietarul „în acte” a unei clădiri evaluate în 2020 la peste 500.000 de euro.

Târgu Mureș, 20 ianuarie 2023          Partidul Oamenilor Liberi
Dan Mașca
Președinte
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE