USR Mureș: ”Fără pensii speciale!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

USR Mureș: ”Fără pensii speciale!”

USR Mureș atrage atenția premierului Nicolae Ciucă, precum și președintelui Camerei Deputaților, viitorului prim-ministru Marcel Ciolacu, aflați astăzi, 2 martie 2023, în vizită în județul Mureș, că pensiile speciale trebuie eliminate de urgență, și trecute pe contributivitate ca la toți oamenii care muncesc și plătesc taxe.

Desființarea pensiilor speciale, jalon PNRR

Pentru anul 2023 suma totală alocată pensiilor speciale ale parlamentarilor atinge suma de 57 milioane lei, 35 pentru Camera Deputaților și 22 pentru Senat. Proiectul de lege propus de USR în luna mai a anului trecut prin care se cerea eliminarea acestora a fost respins de CCR, legea fiind declarată neconstituțională. Evident, nicio lege nu va putea trece când aceasta poate leza interesele celor care dețin puterea. Când vine vorba despre acordarea pensiilor după contributivitate, acestea primesc diverse alte denumiri, deși unul dintre jaloanele impuse de Comisia Europeană pentru acordarea unor sume din PNRR se referă tocmai la eliminarea acestora.

O altă anomalie sesizată, cazurile în care un diplomat poate ieși la pensie cu o pensie mai mare decât salariul, această pensie, numită „de serviciu”, fiind calculată în cuantum de 80 % din salariul ultimelor 6 luni.

Pentru atingerea jalonului 215 din PNRR, Ministerul Muncii precizează: „Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii; Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raţionalizate; Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului legat de veniturile obţinute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii; Protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi numai la pensiile magistraţilor, nu şi la alte categorii, şi se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curţii; Nicio pensie specială nu poate depăşi venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare; Alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii: uniformizarea perioadei de referinţă”.

Majorări, dar nu și pentru căței

Cu toate acestea, membrii unui guvern alcătuit din formațiunile politice care se declarau „inamici pe vecie” dau semne că nu vor elimina nicio pensie specială. Comisia de buget din Senat a considerat că nu există un impact bugetar.

Nu același regim îl au și deciziile referitoare la majorarea îndemnizațiilor aleșilor locali. Acestora li s-a aprobat în regim de urgență majorarea salariilor cu mai mult decât salariul minim pe economie. Desigur, aceștia sunt cei care vor pregăti alegerile din 2024 și în anul preelectoral o majorare de salariu devine un  instrument eficient. Este adevărat, și pentru aceștia s-a scumpit traiul. Inflația la finele anului 2022 a fost estimată în jur de 15 %, dar cea reală a fost cel puțin dublă. Nimeni nu cumpără lunar frigider, mașină de spălat, mobilă sau alte bunuri de folosință îndelungată, dar au nevoie de produse de pus în frigider și să plătească lunar pentru ca acesta să fie ținut în funcțiune. Indexările celor cu venituri mici au fost sub această cifră, iar majorarea primită de unii depășește venitul total al altora.

(Advertorial, Biroul Județean USR Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE