An aniversar la Luduș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 161 Vizualizări

An aniversar la Luduș

Anul școlar 1952-1953 a constituit un jalon important în istoria învățământului preuniversitar din orașul Luduș. Conform Monografiei orașului, volumul 2, pagina 77, se consemneză că atestarea primei școli din zona Luduș este datorată școlii confesionale românești din actualul cartier Gheja, care funcționa încă din perioada 1780-1790. În Luduș, școala confesională în limba română este cunoscută din anul 1840. În anul 1863, biserica greco-catolică și localul școlii sunt distruse de un incendiu, apoi în 1903 școala se mută într-un local nou ridicat în curtea Bisericii din Deal. Continuând un scurt parcurs prin istoria orașului, amintim evenimentul prin care învățământul local a primit valențe noi datort începutului învățământului liceal în anul școlar 1952-1953.

Scrisoarea unui magistru către învățăcei

Venerabilul profesor Nicolae Ștefan care s-a născut în Argeș, a activat în Mureș și a trecut Stixul în Moldova, nonagenar fiind, a lăsat posterității adevăruri greu de contestat  de contemporanii noștri, învățături din care prezentăm scurte fragmente.

„Privind dezvoltarea învățământului în Luduș, cu deosebire pe cel liceal, care își are începutul în anul școlar 1952-1953, putem aprecia, cu mare mulțumire, că un liceu atât de tânăr a putut, prin eforturile sale, să pregătească tineri care au ajuns tehnicieni, ingineri, medici, funcționari și chiar profesori universitari, deși, la început, n-a avut destule cadre specializate pentru toate obiectele de învățământ și a folosit suplinitori. Cu mare respect amintesc pe unii dintre profesori, dintre cei care s-au dedicat cu totul activităților de dascăl, atât ei cât și soțiile unora dintre dânșii. Având posibilitatea de a-i cunoaște, iau câteva nume, care au fost și rămân modele pentru toate promoțiile de absolvenți, pentru toate cadrele didactice care s-au perindat și se perindă în școlile din tânărul oraș Luduș. Îi avem totdeauna cu noi pe profesorii: Constantin Pleșca, Augustin Micu, Vasile Șandor, Cornelia Sticlaru, Mircea Chinezu, Avram Roitman, Gheorghe și Olivia Sturza, Lucia și Vasile Marinca, ș.a., unii funcționând de la înființarea liceului, alții veniți pe parcurs. În cea mai mare parte erau tineri și pe toți îi caracteriza responsabilitatea, rigurozitatea în predare, pregătirea continuă în predare, principialitatea în aprecierea rezultatelor, atitudinea omenoasă în raporturile cu elevii, cu părinții acestora și cu toți cetățenii din localitate, crescând, în felul acesta, prestigiul școlii (…) La Lecțiile dânșilor se trăia bucuria de a cunoaște, de a ști, de a lucra metodic, de a organiza și de a înlănțui cunoștințele logic și cu măiestrie. Aveau capacitatea de a evidenția calitatea de pedagogi (…)”

Suntem în anul 2023, la 70 de ani de la un început în învățământ și rețeaua școlară s-a dezvoltat în permanență. Cadrele didactice, aproape 200, au calificări superioare, au o nouă viziune a procesului de învățământ, au apărut noi relații între profesori – elevi și în aceste condiții suntem interesați de felul în care „actualii” îi vor cinsti pe seniori pentru că de multe ori dascălii ieșiți la pensie intră într-un nemeritat con de umbră.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE