O nouă expoziție: ”Orașul întărit”, în Cetatea Medievală Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 586 Vizualizări

O nouă expoziție: ”Orașul întărit”, în Cetatea Medievală Târgu Mureș

Sediul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală Târgu Mureș va găzdui miercuri, 22 martie, de la ora 18.00, vernisajul expoziției permanente ”Orașul întărit”.

Expoziția este realizată cu sprijinul Consiliul Județean Mureș și are doi curatori, Györfi Zalán și Sárándi Tamás.

”Expoziția reprezintă o incursiune în istoria Târgu-Mureșului din secolul al XVII-lea, o perioadă de tranziție marcată de transformări și conflicte. În această perioadă s-a conturat Târgu-Mureșul modern, orașul a păşit pe o nouă cale de dezvoltare, eliberându-se de legăturile sale scăunale și pornind pe drumul urbanizării și al îmburghezirii. Odată cu acordarea titlului de oraș liber regesc, fostul oppidum putea deveni un oraș adevărat – civitas – cu toate avantajele acestuia. Noul cadru și perspectivele pe care le oferea privilegiul, îmbinate cu natura de tranziție a perioadei moderne timpurii, a conferit orașului un caracter specific, nemaiîntâlnit anterior sau ulterior. Este ilustrativ în acest sens faptul că în această perioadă se practica încă dreptul cutumiar de origine medievală, dar a apărut şi primul cod scris al orașului; în centrul orașului dăinuia fosta mănăstire franciscană, dar în biserica sa se predica Reforma în limba maternă; a început construcția cetăţii, locuitorii acesteia au primit drept de cetățenie, iar privilegiile familiilor nobile din afara zidurilor au fost menținute. Se scriau memorii și primele cronici ale orașului, meşterii își trimiteau fiii la Cluj pentru a învăța meserie, în timp ce oamenii erau încă adesea legați la stâlp sau arși pe rug în piața principală”, a informat Liliana Lirca, PR manager al Muzeului Județean Mureș.

Povestea ”vrăjitoarei” Katalin Sárdi

Expoziția se întinde pe o suprafață de 120 de metri pătrați și prezintă prin module tematice diferite aspecte ale vieții locuitorilor din oraș la începutul epocii moderne, instituțiile de autoguvernare în devenire, breslele care au impulsionat viața economică, societatea, cultura materială și obiceiurile gastronomice.

”Dorim să aducem epoca mai aproape de vizitatori prin prezentarea a două povești de viață: povestea ”vrăjitoarei” Katalin Sárdi care descrie atmosfera acelor vremuri, întrepătrunderea dintre sistemul de justiție şi administrația publică, în timp ce povestea de viață a lui Ferenc Nagy Szabó prezintă procesul de dobândire a cetățeniei, oportunitățile și parcursul profesional al unui cetățean. Pentru vizitatorul de astăzi, evenimentele de acum câteva secole pot părea o curiozitate, dar expoziția dovedeşte că diferite procese merită examinate dintr-o perspectivă istorică pentru a înţelege mai bine dezvoltarea și (trans)formarea vieții sociale a unei comunități, a unui oraș”, a menționat reprezentanta Muzeului Județean Mureș.

Expoziția va putea fi vizitată la parterul clădirii muzeului din Cetatea Medievală de marți până vineri, între orele 9.00 și 17.00, precum și sâmbăta și duminica, între orele 10.00 și 14.00, prețul unui bilet de intrare fiind de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi și studenți.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE