Home / Sanatate / Contribuție clawback de 15% pentru toate medicamentele generice

Contribuție clawback de 15% pentru toate medicamentele generice

Distribuie

Un proiect de lege care propune modificarea modului de calcul al contribuției clawback a fost adoptat în şedința de Guvern din 10 mai, urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare. Contribuția clawback este o obligație de plată care revine trimestrial deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 77/2011 (privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii).

Potrivit viitorului act normativ, începând cu trimestrul III al anului 2023 contribuția trimestrială se va calcula diferențiat doar pentru două tipuri de medicamente, față de trei în prezent. Astfel, atât pentru medicamentele produse pe o linie de fabricație din România, cât și pentru cele produse în alte state membre din Uniunea Europeană, se va aplica un regim unitar în funcție de clasificarea medicamentului și nu de statul de proveniență al acestuia, iar contribuția trimestrială va fi diferențiată astfel: pentru medicamentele de tip I se menține procentul actual aferent contribuției datorate de 25%; pentru medicamente de tip II se propune un procent aferent contribuției datorate de 15%”, a informat Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Conform aceleiași surse, ”măsura vizează deopotrivă menținerea unui mediu favorabil punerii pe piață a medicamentelor cu impact pozitiv în aprovizionarea adecvată și continuă cu produse farmaceutice a populației, cât şi eliminarea riscului declanșării unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii de către țara noastră a obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene.”

(Redacția / Foto: https://depositphotos.com/home.html )


De asemenea, verificati

Studiu clinic dermatologic realizat de cercetători de la UMFST și Cambridge Medical Technologies

Distribuie Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.