Săptămâna prevenirii criminalității. Ziua prevenirii disparițiilor de minori Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 123 Vizualizări

Săptămâna prevenirii criminalității. Ziua prevenirii disparițiilor de minori

25 mai  este Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, motiv pentru care, această zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității este dedicată aceluiași subiect.

De-a lungul timpului, obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor, potrivit unii comunicat de presă remis de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș.

Studiile și analizele în domeniul acestui fenomen au relevat că printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor,  se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați, lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii, rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură, etc.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș subliniază că atunci când discutăm despre dispariții, ne putem referi la rătăciri, plecări voluntare de la domiciliu sau din centre de plasament/case de tip familial, ori de lipsiri de libertate.

Ca prime măsuri pentru părinți sau tutori în ceea ce vizează situațiile de rătăcire a minorilor, se remarcă necesitatea de supraveghere permanentă  și, mai ales, purtarea unor discuții despre principalele reguli care îi pot proteja în astfel de situații, alături de importanța acestora.

Polițiștii de prevenire subliniază diversitatea situațiilor de rătăcire care se pot ivi, punctând principalele mijloace de protecție:

Astfel, un copil rătăcit în pădure trebuie să rămână pe loc și să facă zgomot, să strige, să facă gălăgie în orice mod, pentru a-l auzi cei care, cu siguranță, se află în căutarea lui și nu numai. Este important ca cei mici să cunoască faptul că, adesea, încercările lor de a găsi drumul de întoarcere (într-un caz de rătăcire în pădure) poate agrava situația.

În locuri aglomerate, la plajă, în centre comerciale sau orice alte magazine, este esențial ca minorii rătăciți să cunoască cum să solicite ajutorul unui adult și să rețină numele părinților /a însoțitorilor și un număr de telefon.

Există și anumite măsuri pe care părinții sau aparținătorii le pot adopta pentru ca situațiile de rătăcire sau dispariție să poată fi preîntâmpinate. Vorbim în acest sens despre îmbrăcarea minorilor în haine viu colorate, astfel încât să poată fi observați mai ușor sau despre notarea pe eticheta hainelor ori pe o brățară a numelui și numărului de telefon al unuia dintre părinți/aparținători. Au existat și situații în care un fluier aflat asupra copilului rătăcit a condus la găsirea lui. De asemenea, este important ca în locurile aglomerate, părinții să stabilească alături de copii puncte de întâlnire prin indicarea unor repere fixe (clădire, afiș, statuie, etc) sau să aleagă împreună un loc de întâlnire, în siguranță, în cazul unei eventuale rătăciri.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș reamintesc că orice idee sau măsură ce poate aduce un plus de siguranță în astfel de cazuri, este binevenită! Exemplificând, au fost observate situații în care, la un festival de muzică, părinții au legat la brâul copiilor baloane cu aer cald, făcându-i astfel ușor de observat, chiar și în mulțime.

În ceea ce privește plecările voluntare de acasă, de altfel, cel mai frecvent tip de dispariții, este important de conștientizat faptul că cel mai adesea, acesteau au la bază fie o situație de care copilul/ adolescentul dorește să se îndepărteze (abuzuri, stări conflictuale în familie, părinți dezinteresați, reguli stricte în cadrul unui centru de plasament), fie o situație pe care acesta și-o dorește, respectiv un loc de muncă, libertate sau un iubit/iubită. În astfel de cazuri, eforturile de ajutor trebuie canalizate spre cunoașterea riscurilor la care minorii sau tinerii se expun și rezolvarea cauzelor care stau la baza acestor plecări.

Referitor la situațiile de lipsire de libertate, deși în general sunt cele mai puțin frecvente, se recomandă ca minorii să înțeleagă riscurile la care se pot expune în cazul relaționării cu persoane necunoscute (spre exemplu în mediul online) și să solicite încuviințarea părinților ori de câte ori intenționează să se deplaseze în compania unor persoane necunoscute sau cunoscute doar din vedere.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș reamintește faptul că dispariția unui copil trebuie semnalată de îndată ce aceasta fost constatată, recomandându-le părinților, tutorilor sau aparținătorilor să manifeste atenție sporită la nevoile celor mici, garantându-le siguranța!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE