”Mureșul Imobiliar 2023”: Principalele proiecte ale ADP Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 501 Vizualizări

”Mureșul Imobiliar 2023”: Principalele proiecte ale ADP Târgu Mureș

Cea de-a treia ediție a Conferinței ”Mureșul Imobiliar”, eveniment organizat de cotidianul Zi de Zi și revista economică Transilvania Business, a avut loc joi, 25 mai, în incinta Restaurantului ”Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș.

Reprezentanți ai autorităților publice locale din municipiul Târgu Mureș și din comuna Sângeorgiu de Mureș, dezvoltatori imobiliari, arhitecți și alți profesioniști din domenii conexe construcțiilor au dezbătut, timp de aproape trei ore, într-un mod interactiv, atât proiecte de dezvoltare imobiliară și urbanistică, cât și aspecte legate de reglementări legislative, inovații și confort în domeniul imobiliar, infrastructură și chiar strategii și perspective de viitor.

Conferința ”Mureșul Imobiliar 2023”, transmisă live pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi și a revistei economice Transilvania Business, a fost organizată cu sprijinul următorilor parteneri: Fomco Imobiliare, Caparol, Daw Bența, Multinvest Group, Profelis, Bastion Luxury Residence, Villa Vinea, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Arossa Center, Aliat, Maurer Residence Târgu Mureș, Grupul de Firme Astor-Valpet, Mammoth Stage, True Imobiliare, Home Adimag, Centrul de Sticlă, Atlas Sport, Therezia, Negro, Dauer, Concept 9, Lavandei Residence, Reta Com, BCD Video & Livestream și Pavel Belski, vocea care a asigurat reușita Garden Party-ului de după eveniment.

De la străzi și deșeuri, la autobuze și parcuri

Principalele proiecte din portofoliul Administrației Domeniului Public au fost creionate de către ing. Florian Moldovan, directorul acestei structuri din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

”În zona ”Unirii” este un proiect pentru extinderea rețelelor pluviale. Problema cea mai mare este pluvialul, pentru că nu poți realiza o tramă stradală, să o asfaltezi și să o modernizezi, până nu ai asigurat pluvialul. Mai mult, se are în vedere supralărgirea anumitor străzi, tocmai din cauza creșterii numărului de mașini și creșterea numărului populației în zonele respective. Sunt o mulțime de studii în analiză, inclusiv studii de trafic prin care vom încerca să fluidizăm circulația în tot municipiul. Pe parte de salubrizare, avem o accesare de fonduri pentru înlocuirea punctelor de colectare, în special de la plurifamiliale, adică din zona de locuințe, prin acele ”insule inteligente”, cu cartelă. Fiecare persoană care locuiește acolo va avea cartelă, se va ști când aruncă, ce aruncă și unde aruncă. Până în 2024 trebuie implementat acest proiect, am accesat deja fonduri pentru 200 de ”insule”. Nu chiar în tot orașul, acum s-a redeschis finanțarea și vom accesa, absolut toate punctele de colectare vor fi modernizate. Cam în toate cartierele vom intra”, a arătat ing. Florian Moldovan.

Totodată, în municipiul Târgu Mureș va fi amenajat și un Centru de colectare cu aport voluntar.

”Acesta se va realiza pe o suprafață de 1,5 hectare. E o finanțare de 5,8 milioane de euro. E un proiect care este foarte necesar. De ce? Acolo se vor putea depune și alte deșeuri decât cele municipale, adică deșeuri inerte, deșeuri cum ar fi cauciucuri uzate, textile, masă verde, pe care încercăm să le prelucrăm, să fie semiprelucrate, și le vom comercializa mai departe, astfel încât să aducă un venit municipiului”, a prezentat ing. Florian Moldovan.

Directorul Administrației Domeniului Public din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș a prezentat apoi noutățile despre funcționarea transportului public de călători.

”Pe partea de transport s-a investit foarte mult în mijloace de transport. Pe lângă cele electrice și hibride, Municipiul a achiziționat și autobuze Diesel care vor asigura practic o extindere, un update la anumite rute existente, pentru ca acestea să circule și în zonele cartierelor nou create. Până la sfârșitul anului ar trebui ca toate autobuzele să fie în bază. Se vor crea în jur de șapte linii noi care vor asigura numite legături cu cartierele și pe parcurs acestea vor fi extinse, în funcție de necesitățile de dezvoltare în cartiere”, a precizat ing. Florian Moldovan.

La finalul intervenției sale, ing. Florian Moldovan a anunțat că pentru 131 de parcuri s-au realizat Studii de Fezabilitate noi cu scopul de a fi modernizate.

”Sunt investiții mari, majore, dar trebuie făcute ca să ne aliniem practic la noile reglementări legale privind amplasarea, amenajarea acestor spații de recreere sau spații de joacă. În acest an vom aproba toate aceste investiții, după care în funcție de alocările bugetare vom începe, treptat, să le modernizăm”, a conchis directorul Administrației Domeniului Public din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Citește și:

Text: Sanda VIȚELAR, Ligia VORO & Alex TOTH

Foto: Paul VASIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE