Home / Editorial / EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie

Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi îndrăgit cântăreţ de muzică populară pentru a îmi spune despre un festival de folclor organizat din fonduri europene. Desigur, mi-a atras atenţia informaţia, dar cum eram prinsă cu multe altele recunosc sincer că nu am stat să aprofundez subiectul. Îmi aduc aminte că era înainte de Târgul de Sfântul Ilie de la Râciu şi că s-au ocupat colegii de subiect.

La finalul săptămânii trecute, vineri mai exact, ne împărţeam şi noi în redacţie activităţile de sfârşit de săptămână. Fiind vară, după cum probabil ştiţi, la sfârşit de săptămână suntem destul de aglomeraţi cu evenimente care mai de care. Mă uit pe lista de evenimente şi văd Festival Multiculural Itinerant, Ulieş, Râciu şi Fiii satului. Bun zic. Sâmbătă nu aveam cum să merg pe teren, dar zic merg duminică la Ulieş.

Trebuie să recunosc că nu am auzit de acest sat până vinerea trecută şi chiar eram curioasă să descopăr un nou colţ de judeţ. Neştiind nimic despre eveniment sau despre locaţie încep să mă documentez şi văd că este vorba, de fapt, despre proiectul de care îmi vorbise Costi Dumitru în luna iulie.

Mi s-a părut că sună ciudat. Festival de folclor itinerant făcut pe fonduri de PNRR? Chiar am comentat aspectul cu o colegă pentru că mi se părea, să spun sincer, puţin absurd. Adică nu putem folosi mai bine banii din PNRR decât pentru zilele satului şi festivaluri?

Suntem cârcotaşi de felul nostru, recunosc. Şi acum vin public şi îmi fac mea culpa. Îmi dau jos pălăria şi îmi pun cenuşă în cap în faţa celor care au avut această idee pe care o consider de-a dreptul minunată.

De ce să fie folosiţi banii din bugetul local al unei comune, sau chiar al unui oraş, pentru aceste sărbători. Da, ele sunt necesare, ele oferă posibilitatea unei comunităţii de a se aduna, de a sărbători, de a se întâlni. Încă de pe vremea romanilor aceste sărbători ale comunităţii aveau rolul lor. Şi dacă există posibilitatea ca ele să fie organizate din fonduri nerambursabile cred că este foarte bine.

Satul Ulieş e mic, conform datelor de la ultimul recensământ sunt undeva la 600 de persoane, drumurile sunt făcute, asfaltate şi se astfaltează în continuare, reţeaua de apă a fost extinsă, şcoala arată bine, căminul cultural la fel. Motive de bucurie există. Dacă toate au fost făcute prin proiecte finanţare de UE sau de Guvernul României de ce să nu fie finanţate şi aceste sărbători tot aşa?

Felicitări, încă o dată, celor care au avut această idee şi sper sincer să ia mai mulţi acest exemplu. Practic, trei manifestări care altfel ar fi fost făcute din bugetul local, au fost finanţate nerambursabil. Zic că e de bine.

Sanda VIŢELAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Finanțare aprobată pentru o secțiune importantă a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț

Distribuie Guvernul României a aprobat miercuri, 29 noiembrie, proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.