Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 548 Vizualizări

Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II au realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.
Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al instituției, intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de cinci zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.
”Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş. Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator. Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută”, a informat aceeași sursă.
La reușita intervenției și-au adus contribuția următorii profesioniști: prof. dr. Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală, șef lucrări dr. Solyom Arpad şi as. univ. dr. Fodor Pal – medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, și medicii rezidenţi dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya și dr. Kovacs Andor.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE