INTERVIU. Recomandări pentru o toamnă fără răceli Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

INTERVIU. Recomandări pentru o toamnă fără răceli

Tranziția dinspre sezonul cald spre cel rece poate avea efecte neplăcute asupra organismului nostru care încearcă să facă față schimbărilor de temperatură printr-un consum mai mare de calorii. De cele mai multe ori, victimele acestei tranziții sunt persoanele a căror sistem imunitar este precar, consecințele materializându-se în experiența neplăcută a virozelor, gripelor sau răcelilor comune. Sunt sigură că, ținând cont de acest context, ne prinde bine sfatul unui nutriționist privind o alimentație corespunzătoare, care poate contribui la întărirea sistemului alimentar. În acest sens, am discutat cu Liana Conțiu, nutriționist și dietetician de mai bine de un deceniu, absolventă a studiilor de licență și masterat pe acest domeniu la UMF Târgu Mureș.

În prezent, aceasta își desfășoară activitatea profesională în cadrul unui centru medical intitulat IntegraViva, pe care l-a inițiat alături de alte două colege din breasla sa. În cadrul cabinetului se desfășoară o seamă de proiecte, în parteneriat cu companii din zona farmaceutică sau din zona industriei alimentare. În cele ce urmează, veți lectura o discuție privind, recomandări privind o alimentație corespunzătoare în ton cu instalarea toamnei și veți afla răspunsuri la diferite curiozități privind alimentația. Este mâncarea nesănătoasă răspunzătoare pentru debutul bolilor? Sezonul rece determină un volum crescut al alimentelor consumate? Știți cum puteți afla.

Reporter: Căror schimbări trebuie să se adapteze oamenii din punct de vedere alimentar pentru a face față cu brio tranziției de la sezonul cald la cel rece?

Liana Conțiu: Imunitatea ți-o construiești, nu o poți forma în câteva zile. Nu poți să mănânci anumite alimente ca să eviți îmbolnăvirea. Este un tot care include: mișcarea, odihna, partea psihică, gestionarea eficientă a stresului, pentru că în zilele de astăzi nu îl mai poți exclude și, bineînțeles, să consumi alimente de sezon, să beneficiezi de toți nutrienții oferiți de natură. Cred că, mai ales toamna, ar trebui să ne axăm pe vegetale, dar să nu ignorăm partea de proteină, provenită din surse animale, ar trebui să mâncăm cât mai multe fructe și legume acum, cât încă le mai avem la dispoziție, să ne punem și pe iarnă, să ne facem tot felul de provizii proprii. De asemenea, trebuie să ne hidratăm suficient. La fel de important este și numărul meselor zilnice pe care ar trebui să îl adaptăm în funcție de programul pe care îl avem. Ar trebui să ne organizăm programul astfel încât să ne facem o disciplină zilnică. Cred că fiecare farfurie ar trebui să fie completă, indiferent că vrem să slăbim sau să ne păstrăm greutatea. Fiecare farfurie ar trebui să conțină carbohidrați, fie că vorbim de cartofi, cereale, pâine; proteine, animale sau vegetale și, bineînțeles o anumită doză de grăsimi, un pic mai mare în sezonul rece decât în sezonul cald, căci corpul nostru trebuie să reziste temperaturilor, dar și fibre, prin produse proaspete. Cred că ar trebui să evităm gustările într-un volum mare dacă nu simțim nevoia să le consumăm.

Rep.: Există o legătură de tipul cauză-efect în ceea ce privește alimentația necorespunzătoare și instalarea bolii?

L.C.: Problema la majoritatea oamenilor este faptul că avem impresia că mâncarea ne vindecă sau ne îmbolnăvește. Lucrurile nu stau chiar așa. Nu te poți îmbolnăvi doar de la mâncare, dar contribuie și, cu siguranță, nu te poți însănătoși, în cazul vreunei afecțiuni grave, doar mâncând sănătos. Cu toate acestea, din mâncare ar trebui să ne luăm toți nutrienții care să contribuie la buna funcționare a organismului. Există o legătură între mâncare și buna noastră funcționalitate, dar depinde și de imunitatea noastră, de odihnă, de stilul de viață.

Rep.: Există vreo legătură între faptul că de îndată ce se instalează sezonul rece, oamenii tind să consume un volum mai mare de alimente sau este doar o coincidență?

L.C.: Da și nu. Mâncatul acesta compulsiv, de plictiseală, de supărare etc… e un obicei care se întâmplă și în sezonul cald, dar sezonul rece favorizează acest obicei deoarece stăm mai mult în casă, deși ar trebui să găsim alte activități. Cred că cel mai important este să mănânci atunci când îți este foame și să te oprești când ești sătul. De exemplu, în sezonul rece există acea tendință de a consuma citrice, portocale în special, deși tu nu ai nevoie să le mănânci, căci nu îți este foame. Fructele pot fi consumate după sau înainte de masă, depinde cum dorește fiecare să le integreze în masa lor. Într-adevăr, în sezonul rece se oferă un context de a mânca mai mult, dar mâncatul de plictiseală este un obicei care poate fi controlat.

Rep.: Ce proiecte sau campanii aveți în plan să înfăptuiți în viitorul apropiat?

L.C.: Avem mai multe proiecte, pe mai multe planuri. Avem proiecte dedicate studenților la Facultățile de Nutriție și la Master. Vrem să facem niște cursuri de specializare cu cunoștințele adunate de mine și de colegele mele în anii noștri de experiență profesională. Avem niște proiecte pentru clienți, unul dintre ele se referă la grupurile de suport. Încercăm să facem grupuri pentru persoane care au aceleași obiective. Chiar acum am lansat grupul suport pentru părinți si copii care se adresează părinților. În cadrul acestui proiect, părinții vor învăța cum să facă meniu copilului, vor avea parte de expertiza unui pediatru care le va vorbi despre cele mai frecvente afecțiuni. Încercăm să creăm grupuri din acestea pentru mai mult necesități și categorii de oameni.

A consemnat Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE