Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Roxana Iagăr, interpretă de muzică populară: „Văd muzica asemenea unui refugiu” Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Roxana Iagăr, interpretă de muzică populară: „Văd muzica asemenea unui refugiu”

Roxana Maria Iagăr este o tânără interpretă în vârstă de nouăsprezece ani a cărei pasiune este muzica populară românească, prin intermediul căreia bucură sufletele mureșenilor – și nu numai. Provine din Iernut, județul Mureș și reprezintă cu drag zona Târnavelor, o zonă cu care se identifică sufletește. Absolvind Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” și Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, Roxana s-a dedicat pasiunii sale, participând la o sumedenie de concursuri și spectacole încă de când era mică. Muzica, pentru tânăra artistă reprezintă atât un refugiu, un mijloc de afirmare, cât și o cale spre Dumnezeu. Joi, 26 octombrie, am discutat cu talentata Roxana despre îmbinarea pasiunii sale de a încânta oamenii prin muzica sa cu dorința de a urma o carieră didactică, despre parcursul său în sfera muzicală și, bineînțeles, despre planurile sale de viitor.

Roxana Maria Iagăr

Reporter: De câți ani te afli pe acest frumos drum al muzicii?

Roxana Iagăr: Am urmat drumul muzicii de la o vârstă fragedă, participând la concursuri pentru copii. Mai apoi am urmat cursuri de canto, iar în prezent studiez muzica la un nivel avansat. Am rămas pe acest drum în tot acest timp, fără să mă abat.

Rep.: Cum a fost începutul acestui drum spre a-ți atinge visul?

R.I.: Începutul nu a fost unul tocmai plăcut deoarece eram supusă unui proces de formare intens, care includea noutăți, critici, emoții și trac de scenă. Am reușit să fac față acestui proces cu brio. Atunci am realizat că acolo este locul meu, pe scenă. Datorită firii mele dezinvolte, profesorilor care mă pregătesc, părinților care mă susțin financiar și moral, reușesc pe zi ce trece să mă dezvolt tot mai mult.

Rep.: Cine te-a susținut în acest demers?

R.I.: În tot acest timp, părinții au fost alături de mine. Ei au fost acolo când aveam o reușită, dar erau acolo și când eșuam. Uneori era de ajuns doar o vorbă pentru a mă încuraja sau pentru a mă aduce cu picioarele pe pământ. E extraordinar de important să ai pe cineva care să te mențină ,,în formă” atunci când ești cu moralul la pământ sau simți că ai cucerit lumea.

Rep.: Ai vreun model în sfera muzicală?

R.I.: Niciodată nu am avut un model sau idol. Consider că fiecare personalitate din acest domeniu are ceva aparte, ceva care-l definește. De-a lungul timpului am încercat să adopt anumite obiceiuri și competențe pe care le observam la alți interpreți. De la tehnică vocală, prezență scenică, mimică, până la punctualitate, dedicare și implicare.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine muzica? 

R.I.: Îmi este greu să definesc rolul muzicii în viața mea deoarece de multe ori văd muzica asemenea unui refugiu, unui mijloc de afirmare sau a unei căi spre Dumnezeu. În esență cred că muzica m-a ajutat să mă cunosc mai bine și să fac față tuturor provocărilor.

Rep.: Cum ai descrie momentul în care le cânți oamenilor de pe scenă?

R.I.: Experiența pe care o am atunci când sunt în jurul oamenilor este ceva unic, pentru că niciodată nu sunt aceiași oameni, același mediu sau aceeași energie. Pot spune că este o explozie de emoții pentru care trebuie să fii mereu pregătit.

Rep.: Cântând de mică și obișnuindu-te cu publicul, mai ai emoții?

R.I.: Emoțiile au existat, există și vor exista mereu. Niciodată nu stagnăm, mereu evoluăm și ne dezvoltăm, iar emoțiile fac parte din noi. Odată cu evoluția apar și emoțiile, iar dorința de a deveni tot mai bun naște emoții.

Rep.: Am văzut că participi des la festivaluri și spectacole folclorice…

R.I.: Particip cu mare drag oriunde mi se oferă ocazia să fiu prezentă și sunt recunoscătoare pentru activitatea pe care o am. Câteva dintre cele mai importante festivaluri la care am participat au fost la ,,Strugurele de aur” de la Jidvei, spectacole în cadrul Ansamblului Profesionist ,,Mureșul” și Festivalul Cântecului patriotic ,,La Oarba și la Iernut”.

Rep.: … dar și la concursuri de muzică populară.

R.I.: Am participat la concursuri și festivaluri unde am obținut câteva premii. Cel mai recent a fost ,,Cântec din Țara de Sus” de la Gura Humorului, unde am obținut premiul I.

Rep.: Ai alte hobby-uri?

R.I.: Am și alte hobby-uri pe care le practic, cum ar fi plimbările în natură, cititul, dar și vizionarea de filme și documentare. Însă majoritatea timpului îl acord studiului muzicii.

Rep.: Ce planuri de viitor ai în ce privește cariera ta de interpret?

R.I.: Îmi doresc să finalizez studiile universitare din cadrul Universității de Arte, iar mai apoi să urmez o carieră didactică.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE