19 noiembrie 2023 – 111 ani de la nașterea lui George Emil Palade Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

19 noiembrie 2023 – 111 ani de la nașterea lui George Emil Palade

După mai multe încercări eșuate de a construi un brand de țară (ocazii în care s-a făcut prea multă vorbire despre logouri, sloganuri, campanii de publicitate, când de fapt ar fi trebuit să ne concentrăm mai mult pe valori sau proiecte de dezvoltare, adică pe o promisiune unică și percutantă pe care să o fi înșurubat în mintea publicului țintă), am ajuns la concluzia că unele dintre cele mai longevive branduri naționale de celebritate sunt cele culturale sau științifice pe care specialiștii în comunicare au încercat să le folosească în strategii de endorsement menite să îmbunătățească imaginea României în lume.

Din păcate, ne mișcăm pe o claviatură îngustă, și de fiecare dată când ne gândim la cei care pot livra o imagine frumoasă a țării, ne vin în minte cam aceleași nume: Mircea Eliade, George Enescu, Eugen Ionescu, Constantin Brâncuși – o listă a geniilor creatoare care au așezat „dimensiunea românească a existenței” în matca firească a culturii universale. Am sentimentul că această listă nu este completă fără George Emil Palade – considerat cel mai influent nume în domeniul biologiei celulare –, care trebuie să ocupe un loc în Panteonul Național Românesc, alături de alte nume cărora patria le este recunoscătoare.

Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea lui George Emil Palade. În semn de omagiu pentru activitatea științifică a savantului român, 19 noiembrie a devenit Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România, un prilej pentru a ne reaminti că geniul revoluționar al biologiei celulare merită un soclu mai înalt în țara pe care a purtat-o toată viața în suflet. Statuia și-a construit-o singur.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș poartă, cu mândrie, numele ilustrului savant care nu mai este de multă vreme doar al țării în care s-a născut, s-a format profesional sau a ajuns la apogeul performanței sale științifice. George Emil Palade face parte din patrimoniul mondial al științei.

La mulți ani celor care și-au dedicat viața pentru progresul cunoașterii!

Senator Leonard AZAMFIREI,

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș

(Foto: www.newsweek.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE