Dr. Maria Besciu a dăruit UMFST G. Emil Palade din Târgu Mureș medalia emisă cu ocazia împlinirii unui centenar de la nașterea savantului Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 304 Vizualizări

Dr. Maria Besciu a dăruit UMFST G. Emil Palade din Târgu Mureș medalia emisă cu ocazia împlinirii unui centenar de la nașterea savantului

Biblioteca de Științe și Litere din cadrul Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior” a găzduit marți, 12 decembrie, de la ora 13.00 prelegerea”,George Emil Palade. Omul”, în care Maria Besciu, doctor în istoria medicinei, bibliotecar la Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit despre viața și aspectele legate de personalitatea savantului George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, recunoscut la nivel mondial ca unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.

”Am emoții, multă lume mă întreabă, după atâția ani vorbești despre George Emil Palade, oare ce poți să mai spui?! Sunt atât de multe de spus despre el, despre universitalitatea lui, toți avem crespusculii lui Palade.

În anul 1992, am avut mare șanse să-l cunosc personal pentru că a vizitat facultatea noastră când a fost ales președinte de onoare, iar nepotul cel drag pe care toată lumea îl apela cu Dada, așa i se spunea și m-am decis să aflu de ce i se spunea așa, pentru că și eu, la rândul meu, am două nepoate gemene care în copilărie îmi spuneu Dada. Este vorba de profesorul Constantin Dimoftache, profesor la noi la Catedra de Biofizică, unul dintre marii traducători ai operelor franceze și italiene, în special pentru care a luat și premii, în special pentru cele ale lui Michelangelo Buonarroti”, a menționat dr. Maria Besciu.

G.Emil Palade este singurul om de știință de origine română care a luat premiul Nobel. Este un geniu care a îmbogăţit decisiv lumea medicală, chiar dacă a făcut-o la distanţă de casă de un ocean şi-un continent: la Institutul Rockefeller din New York. În 1946, George Emil Palade se căsătoreşte cu Irina (Lulu) Malaxa, fiica inginerului Nicolae Malaxa, fiind numiți de un cotidian american „geniul şi zeiţa“

”Când m-am angajat la Facultatea de Medicină, la biblioteca facultății, eram o tânără de 21 de ani și, iată! au trecut 40 de ani. mă apropii de pensie. Eram copleștiă de toată istoria pe care o purta facultatea și mi-am spus că nu voi pleca din această lume, fără să cunosc biografiile celor care au pășit pe coridoarele și în sălile Facultății de Medicină Carol Davila, aici mă refer la Carol Davila, la Gheorghe Marinescu, la Ion Cantacuzino, George Emil Palade la toată pleiada, pentru că avem o mare de savanți pe care facultatea noastră i-a dat și avut. Fără să sper vreodată, acest lucru s-a împlinit”, a adăugat dr. Maria Besciu.

Devenit din 1952, cetăţean american, G. Emil Palade vorbea o română perfectă şi niciodată n-a renunţat la cetăţenia română. În 1974, George Emil Palade primeşte cea mai înaltă confirmare:premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. În 1975, Academia Română îl alege membru de onoare, fiin membru al Academiei de Ştiinţe din SUA  încă din 1961. În 2007, preşedintele Traian Băsescu îl decorează cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan, după ce, în 1986, preşedintele american Ronald Reagan îi decernase Medalia Naţională pentru Ştiinţă.

George Emil Palade s-a stins din viață la 7 octombrie 2008, la San Diego, California, la vârsta de 96 de ani, apoi după incinerare, cenuşa i-a fost împrăştiată, de copiii săi, în Masivul Bucegi, de pe Vârful cu Dor.

La 19 noiembrie 2012, la 100 de ani de la nașterea savantului, pentru cinstirea personalității lui George Emil Palade, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă aniversară de argint.

Respectând dorința testamentară a marelui cercetător româno-american, descendenții acestuia au donat universității Carol Davila toate distincțiile conferite Domniei Sale în peste 60 de ani de prodigioasă carieră, pentru a putea fi vizionate în fiecare zi de studenții și cadrele didactice din Facultatea de Medicină, motivându-i și încurajându-i să persevereze pe calea cercetării științifice medicale, ne-a explicat dr. Maria Basciu. Este o colecție valoroasă și unică la nivel național de premii acordate pentru performanțe excepționale în cercetarea științifică medicală. Replica fidelă a medaliei Premiului Nobel atribuită marelui savant, a fost executată din argint placat cu aur de către compania Svenska Medalj AB, producător oficial al medaliilor originale pentru Fundația Nobel din anul 2012. Această replică a fost comandată de Fundația Nobel pentru a fi expusă la Facultatea de Medicină din cadrul UMFCD. Alături de respectiva medalie poate fi văzută o copie printată color a diplomei Premiului Nobel. În afara acestor două obiecte (replică și copie) toate celelalte exponate sunt originale.   

George Emil Palade a fost distins cu Premiul Nobel în anul 1974. El a dezvoltat tehnici moderne de studiere a structurilor celulare, a descoperit ribozomul, reticulul endoplasmatic şi a explicat mecanismul de secreţie a proteinei. George Emil Palade poate fi considerat părintele biologiei celulare moderne. El a fost numit, în anul 1974, „cel mai influent biolog celular”.

Dr. Maria Besciu a dăruit UMFST G. Emil Palade din Târgu Mureș medalia emisă cu ocazia împlinirii unui centenar de la nașterea savantului, fiind preluată de conf. univ. dr. Georgeta Fodor, coordonator al Muzeului Universitar.

 Evenimentul” George Emil Palade. Omul”  a fost coordonat de Anamaria Helgiu, directorul Bibliotecii UMFST și face parte din seria de activități înscrise în Zilele UMFST, „George Emil Palade” din Târgu Mureș, un eveniment cu tradiție, o sărbătoare a comunității academice, un prilej de a celebra performanța academică.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE