Drept la asistență medicală, pentru angajații instituțiilor UE Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Drept la asistență medicală, pentru angajații instituțiilor UE

Sistemul comun de asigurări de sănătate (SCAS), sau Joint Sickness Insurance Scheme of the European Community institutions (JSIS), este un sistem de asigurare dedicat funcționarilor și agenților Comunităților Europene, finanțat de contribuțiile acestora și ale instituțiilor europene. Este independent de sistemele naționale de securitate socială și este reglementat de articolul 72 din Statutul funcționarilor Uniunii Europene și de Protocolul privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene (PPI).

SCAS/JSIS nu este guvernat de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, iar funcționarii/agenții europeni nu sunt legați de niciun sistem de securitate socială al unui stat membru.

Conform informațiilor publicate de reprezentanții Ministerului Sănătății pe site-ul oficial al instituției, angajații instituțiilor UE pot accesa asistență medicală de la orice furnizor din România, nu doar din sistemul de asigurări sociale de sănătate local. Costurile nu sunt acoperite din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și sunt reglementate prin acte normative specifice. Oficiul de Administrare și Plată a Drepturilor Individuale al Comisiei Europene gestionează drepturile financiare ale personalului Comisiei Europene și al altor instituții UE. În general, funcționarii/agenții europeni plătesc direct pentru serviciile medicale și apoi primesc rambursarea din partea SCAS/JSIS.

M.R.

Sursa foto: Freepik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE