Despre libertatea financiară: ce este şi cum se construieşte Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 54 Vizualizări

Despre libertatea financiară: ce este şi cum se construieşte

Conceptul de libertate financiară se poate traduce într-o mulţime de moduri. În general, obţii libertatea financiară atunci când ai suficiente resurse pentru a trăi exact aşa cum doreşti, fără să depinzi de job pentru traiul de zi cu zi. Totuşi, libertatea financiară poate arăta diferit pentru fiecare dintre noi, în funcţie de obiective, stil de viaţă sau dorinţe.

Află de mai jos cum se construieşte libertatea financiară şi ce presupune:

Libertatea financiară: doar o modă?

În ultimii ani, ideea de libertate financiară este foarte des menţionată, dezbătută şi explicată. Poate ai auzit de ea în podcast-uri, programe online, emisiuni sau cărţi. În realitate, libertatea financiară nu a apărut recent, ci doar a devenit mai populară, în special odată cu dezvoltarea tehnologiei şi a internetului.

Trebuie să ştii că această idee este mai mult decât un trend, mai ales dacă îl adaptezi în funcţie de nevoile tale. Poţi găsi resurse pentru a schimba modul în care te raportezi la bani şi pentru a-ţi atinge obiectivele pe termen lung. Important este să adaptezi întotdeauna informaţiile legate de finanţe, astfel încât să se potrivească cu target-urile tale.

Adaptează conceptul la realitatea ta

Este destul de dificil să iei sfaturi pentru a înmulţi sute de mii de euro dacă tu nu ai deja acei bani în cont sau nu îi vei avea curând. Adaptarea conceptului de libertate financiară la realitatea ta este necesară pentru a obţine rezultate reale şi a-ţi contura un viitor aşa cum visezi. Începe de la ceea ce ai şi ceea ce poţi construi. Pentru unele persoane libertatea financiară înseamnă să se retragă din activitate la 45 de ani, iar pentru altele să aibă câteva afaceri înfloritoare. Gândeşte-te întotdeauna ce ar însemna pentru tine să scapi de grija banilor şi cum poţi implementa un astfel de plan în viaţa ta.

Gândeşte pe termen lung

Libertatea financiară rareori se poate obţine peste noapte, mai ales dacă nu ai deja o avere considerabilă. Desigur, mai există şi varianta să câştigi la loto, însă nu e o idee bună să te bazezi prea mult pe ea.

Planul pentru atingerea obiectivelor financiare trebuie realizat pe termen lung. Nu te gândi doar la următorii ani, ci şi la pensie, la următorii 10, 20 sau 30 de ani. Este bine să ai un plan cât mai detaliat cu obiectivele tale. Bineînţeles, planul se poate adapta şi readapta în funcţie de schimbările ce apar, precum un job nou sau cheltuieli noi.

Acţionează cu paşi mici

Uneori este dificil să faci schimbări mari, de aceea cea mai bună soluţie este să începi cu paşi mici. Spre exemplu, poţi să începi să economiseşti bani lunar, dacă nu faci asta deja. Setează sume fixe pe care să le economiseşti şi hotărăşte ce îţi doreşti să faci cu banii. Vrei un fond de urgenţă? Îţi doreşti să investeşti la bursă? Ţi-ai dori un business? Porneşte cu obiective mici şi medii şi învaţă să îţi gestionezi banii în avantajul tău.

Investeşte în lucrurile care contează pentru tine

Obţinerea libertăţii financiare nu trebuie să te coste stilul de viaţă. Indiferent de obiectivele tale financiare, aminteşte-ţi să te bucuri şi de micile plăceri ale vieţii. Investeşte nu numai la bursa sau în afaceri, ci şi în lucruri care contează pentru tine. O carte nouă, o vacanţă, orice îţi aduce fericire merită din când în când un mic efort financiar.

La capitolul tehnologie, investeşte în acele produse care te ajuta în viaţa de zi cu zi. Dacă îţi doreşti un telefon performant, un Samsung S23 este o alegere foarte bună. Poţi să foloseşti Samsung S23 pentru activităţi de birou, pentru cursuri online sau ca să creezi conţinut dedicat reţelelor sociale.

În afară de Samsung S23, mai poţi alege şi alte modele performante de la acelaşi producător, celebrul Samsung S24 Ultra.

Foloseşte o aplicaţie pentru buget

Este esenţial să ţii evidenta bugetului atunci când ai obiective financiare de atins. De aceea, este bine să foloseşti o aplicaţie pentru gestionarea bugetului, direct pe smartphone. Găseşti aplicaţii de acest tip pentru orice model de telefon, de la Samsung S23 şi până la modele de la alte branduri.

În cazul în care nu vrei să foloseşti o aplicaţie, mai există şi varianta de a folosi o agendă sau un carneţel, însă va trebui să notezi cu atenţie toate veniturile şi cheltuielile.

Evidenţa cheltuielilor şi încasărilor te va ajuta să observi ce obiceiuri financiare ai, dar şi ce cheltuieli poţi elimina de pe lista ta.

Libertatea financiară este mai mult decât un concept popular şi nu reprezintă o utopie. Modul în care te raportezi la bani influenţează foarte mult stilul de viaţă, de aceea este o idee bună să faci schimbări în bine când vine vorba de finanţele tale. Începe prin a seta obiective realiste şi prin a crea o rutină care ţi se potriveşte când vine vorba de gestionarea finanţelor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE