Reguli noi pentru reducerea risipei alimentare: Magazinele obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 108 Vizualizări

Reguli noi pentru reducerea risipei alimentare: Magazinele obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării

Parlamentul a adoptat un proiect potrivit căruia magazinele alimentare sunt obligate să vândă produsele aflate aproape de data de expirare a termenului de valabilitate la un preț mai redus sau să doneze produsele care nu mai sunt comercializate, toate acestea pentru a reduce din risipa alimentară la scară largă.

Dacă până acum măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește diminuarea risipei de alimente erau sub formă de recomandări, noul proiect de lege adoptat marți, 20 februarie, de către Camera Deputaților îi obligă pe comercianți, ba chiar sancționează pe cei care nu o fac, să pună în aplicare cel puțin două acțiuni de prevenire a acestui fenomen de pierdere, de cel puțin două ori pe an.

Astfel, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente (cu puțin timp înainte de atingerea termenului de valabilitate) și va fi simplificată semnificativ procedura prin care ONG-urile (Organizațiile Non Guvernamentale) vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate. „O lege pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată, astăzi, de Parlament. Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate”, informează USR într-un comunicat.

Totodată, cantinele, restaurantele, bistro-urile și cafenelele care comercializează și alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri pentru a diminua fenomenul de risipă alimentară care a luat amploare în ultimii ani în România. Aceștia trebuie să reducă prețurile alimentelor înainte de data de expirare și să folosească hrana perisată pentru animale sau compost.

Până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii are în plan crearea unei platforme naționale de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară provenită de la operatorii economici (fie ele magazine sau restaurante).  „În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR, Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Situația actuală a risipei alimentare

Aproape 59 de milioane de tone de alimente (131 kg/locuitor) sunt irosite în UE în fiecare an, cu o valoare de piață estimată la 132 de miliarde de euro, după cum arată datele Comisiei Europene. Mai mult de jumătate din deșeurile alimentare (53%) sunt generate de gospodării, urmate de sectorul de prelucrare și de producție (20%).

Risipa alimemntară are un impact uriaș asupra mediului, reprezentând aproximativ 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sistemul alimentar al UE. Potrivit statisticilor, România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente, adică fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an, potrivit economedia.ro.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE