Laura Cioca: „Asociația Mureș Runners promovează dragostea și respectul față de natură” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 372 Vizualizări

Laura Cioca: „Asociația Mureș Runners promovează dragostea și respectul față de natură”

Mureș Runners, una dintre cele mai active asociații nonguvernamentale din Transilvania, își deschide anual brațele către comunitatea mureșeană. Anul acesta, echipa de alergători, „veterani” în cadrul organizației, aduc din nou zâmbete pe buzele concetățenilor prin evenimentele și acțiunile lor caritabile. „Alergăm. Pentru noi și pentru comunitatea din Mureș. Îi inspirăm pe ceilalți! Mureș Runners este o asociație de prieteni de toate vârstele, cu diferite profesii, uniți de pasiunea pentru mișcare. Schimbăm vieți prin felul extraordinar în care sportul formează caractere”, declară cei de la Asociația Mureș Runners.

Mureș Runners: „Alergăm alături de tine, în ritmul tău”

Mureș Runners este o asociație nonguvernamentală care promovează stilul de viață sănătos, mișcarea și comuniunea cu natura. Cei care fac parte din echipă au reușit de-a lungul timpului să organizeze zeci de evenimente sportive, culturale, sociale și de ecologizare pentru a fi „mai aproape de comunitatea mureșeană, dar și pentru a o menține sănătoasă din toate punctele de vedere”.

În primii opt ani de la înființarea asociației, Mureș Runners a derulat evenimente reprezentative pentru comunitatea din Târgu Mureș, evenimente care au devenit emblematice chiar și la nivel național. Din punct de vedere cultural, echipa de alergători din Mureș promovează obiective turistice și, implicit, istoria municipiului Târgu Mureș și identitatea asumată a acestuia, spun ei. Din punct de vedere social-educațional, aceștia încearcă să dezvolte abilitățile fizice tuturor celor care vor să facă parte din echipă. „Un prim scop este acela de a dezvolta mentalități de învingători”, spun reprezentanții asociației.

Laura Cioca: „Mureș Runners promovează dragostea și respectul față de natură”

Pentru a afla mai multe despre asociația mureșeană, dar și despre evenimentele notabile care vor pune, din nou, Mureșul pe hartă, cotidianul Zi de zi Mureș a discutat cu unul dintre reprezentanții Mureș Runners, Laura Cioca. Aceasta ne-a vorbit, în principal, despre acțiunea de împădurire din localitatea Rîciu, prima acțiune de acest gen care va avea loc în anul 2024.

Reporter: Ce ne puteți spune mai multe despre acțiunile de împădurire, care au devenit între timp tradiție în cadrul Asociației Mureș Runners?

Laura Cioca: Proiectul de împădurire e o tradiție Mureș Runners, tradiție care aduce an de an tot mai mulți participanți, ceea ce ne bucură foarte mult. Iubim mișcarea în natură și credem că o comunitate este puternică atunci când fiecare dintre noi ajută, oricât de puțin poate. Pe lângă mișcare, Mureș Runners promovează dragostea și respectul față de natură, iar prin acest eveniment dorim să îi chemăm alături de noi pe toți cei care iubesc natura și mișcarea.

Anul acesta vom planta peste 5.000 de puieți de salcâm pe dealurile din comuna Rîciu. Proiectul este o continuare a acțiunilor din anii trecuți: vom planta puieții pe un deal din vecinatatea celui împădurit anul trecut. Așteptăm peste 200 de voluntari și suntem extrem de bucuroși ca vor participa și mulți copii, elevi de la școlile din comuna Rîciu, precum și membrii Interact din Târgu Mureș, dar și alte asociații de adolescenți.

Ne-a bucurat la fel de mult implicarea comunității de business, avem deja parteneri care ne ajută logistic, ceea ce este extraordinar. Armos Exim ne susțin cu mănușile și discutăm și cu alți parteneri pentru celelalte produse sau servicii de care avem nevoie. Evenimentul este organizat cu ajutorul Primăriei Rîciusi Romsilva – Ocolul Silvic Ludus.

Citește și: Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Rep.: Când și cum v-a venit ideea de a începe astfel de acțiune de împădurire?

L.C.: Această idee a pornit acum 7 ani, în primii ai Asociației Mures Runners, iar la primul proiect de împădurire am fost doar noi, membrii Mureș Runners, în comuna Crăciunești. Aceste acțiuni de împădurire sunt complementare misiunii noastre – mișcare în natură.

Rep.: De ce ați ales să împăduriți o zonă teritorială care aparține de comuna Rîciu?

L.C.: Între Mureș Runners și Primăria comunei Rîciu s-a legat o prietenie foarte frumoasă. Am găsit la Rîciu un partener de nădejde și o gazdă extrem de primitoare, de aceea, ne întoarcem cu plăcere acolo, în fiecare an.

Laura Cioca; „Suntem părinți de drum, bucuroși să avem în grijă o parte din drumul care unește – Via Transilvanica”

Rep.: În ce altfel de acțiuni, evenimente și activități este implicată asociația din care faceți parte?

L.C.: Asociația Mureș Runners este implicată în organizarea de evenimente sportive, acțiuni de împădurire, ecologizare sau strângere de fonduri pentru diverse proiecte sociale. Suntem părinți de drum și suntem bucuroși să avem în grijă o parte din drumul care unește – Via Transilvanica, pe porțiunea care străbate județul Mureș. Susținem proiectele social-umanitare ale Organizației Salvați Copiii, Asociației Cristi Vasiliu, Asociatiei Samaritanus, precum și proiectele membrilor asociației.

Citește și: Mureș Runners, partener în proiectul ”Via Transilvanica”

Rep.: Care este principala activitate a Asociației Mureș Runners?

L.C.: Asociația Mureș Runners promovează sportul și mișcarea. Organizăm anual două competiții de alergare, respectiv VW Mures Half Marathon si Mures 24H. De asemenea, în fiecare săptămână alergăm alături de profesioniști și alergători amatori. În fiecare zi de marți și de joi, de la ora 17:00 (în perioada de iarnă, mai târziu din primăvară), respectiv sâmbătă și duminică, de la ora 10:00, de obicei la Platoul Cornești.

VW Mures Half Marathon se desfășoară în data de 12 mai 2024 și are 6 probe: semimaraton (21km), crosul de 10 km, crosul de 5 km, o probă de ștafetă, cursa dedicată copiilor și cea a inimilor speciale. Concursul se afla la cea de-a VI-a ediție și așteptăm la start peste 1.600 de concurenți din toată România.

Cea de-a doua competiție anuală este Mures 24H, în perioada 03-04 august în pădurea de la Platoul Cornești. Participanții au oportunitatea (și cei mai puternici chiar fac asta) să concureze pentru 24 de ore, într-un cadru minunat, fie alergând prin pădure, fie cu biciclete de trail (MTB).

Citește și: Echipa Mures Runners, aproape de concurenții Mureș Half Marathon

Rep.: Ce exemple de acțiuni și evenimente ce vor avea loc în viitorul apropiat ne puteți da?

L.C.: Calendarul de evenimente Mures Runners pentru perioada următoare:

  • Alergări săptămânale, marți și joi, sâmbătă și duminică la Platoul Cornești;
  • 06 Aprilie – Acțiunea de împădurire din comuna Rîciu;
  • 20 Aprilie – partener activ în Acțiunea de Ecologizare a Râului Mureș organizată de Radio Târgu Mures;
  • 12 Mai Concursul Mures Half Marathon;
  • 18 Mai acțiune de ecologizare a traseului Via Transilvanica, porțiunea ce străbate județul Mureș.

A consemnat Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Mures Runners

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE