Mureșenii, tot mai interesați să-și transfere calitatea de asigurat în străinătate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 149 Vizualizări

Mureșenii, tot mai interesați să-și transfere calitatea de asigurat în străinătate

A stock photo of a patient consulting doctor.
A stock photo of a patient consulting doctor.

Președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, ec. Rodica Biro, a anunțat miercuri, 30 martie, în şedinţa Colegiului Prefectural Mureş, că în ultima perioadă s-a observat o tendință tot mai accentuată a persoanelor de a-și transfera calitatea de asigurat în străinătate, în special în țările vecine României și în cele din Uniunea Europeană.

Începând cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le dă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre Uniunii Europene. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre aceste state pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, iar dacă până acum persoanele se puteau deplasa pentru o perioadă de timp de cel mult șase luni, din 10 martie, valabilitatea cardului european este de un an de zile. Ec. Rodica Biro a subliniat că s-au acordat foarte multe servicii medicale ce trebuie decontate, sumele plătite acestor țări nefiind deloc mici.

Servicii medicale în străinătate
„Libera circulație a persoanei a creat niște posibilități de a utiliza calitatea de asigurat și accesul la servicii medicale, ceea ce înseamnă o activitate extrem de complexă, pe care trebuie să o asigurăm cu personalul pe care îl avem la această dată. În privința formularelor europene, solicitările sunt foarte mari datorită acestui drept al cetățeanului român. În ultima perioadă, am sesizat că există o tendință foarte mare a multor persoane de a pleca în străinătate, de a-și transfera cu ele drepturile în străinătate. Foarte mulți pensionari și-au transferat calitatea de asigurat, având un domiciliu de rezidență în alte țări, cu predilecție în Ungaria, în țările apropiate. Există multe solicitări pentru acordarea de servicii în statele Uniunii Europene, avem foarte mulți cetățeni care deplasându-se pe teritoriul UE pe baza unui card european – acel card a cărui valabilitate va fi de un an și nu de șase luni, printr-o reglementare din 10 martie – li s-au acordat foarte multe servicii medicale, pe care noi trebuie să le decontăm, să le plătim acestor țări și pot spune că sumele pe care le plătim nu sunt derizorii, sunt niște sume extrem de mari”, a explicat ec. Rodica Biro.
Astfel, în anul 2015 au fost emise 1.135 de formulare europene, s-au primit 5.968 de formulare din alte state membre UE și s-au emis 14.345 de CEASS-uri. Solicitări pentru acordare de prevedere bugetară emise pentru următoarele state membre UE: Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia și Ungaria. Cereri pentru efectuarea plăților externe emise pentru următoarele state membre UE: Germania și Ungaria.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE