Svetlana Leșan, de la dansuri populare la cursuri de balet pentru copii Interviu
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1980 Vizualizări

Svetlana Leșan, de la dansuri populare la cursuri de balet pentru copii

Svetlana Leșan are o relație strânsă cu dansul deja de peste 28 de ani. După ce timp de 5 ani a fost invitată an de an la Balul moldovenilor din Târgu-Mureș, moldoveanca din Chișinău s-a îndrăgostit de oraș și s-a decis să se mute în oraș.

Contabilă de profesie, inima îi trage tot la dans și de când a venit, a dat drumul unui curs de balet pentru copii. Pe viitor își dorește foarte mult să îi învețe și alte tipuri de dansuri și să ajute cât mai mulți copii să își formeze de mici o prestanță.

Svetlana are 37 de ani și a absolvit Facultatea de Pedagogie preșcolară și Coreografie, dar și cea de Economie, ambele în Chișinău.

Am stat de vorbă cu ea despre dansurile populare, care sunt prima ei „dragoste”, importanța dansului la copii și bineînțeles, planurile sale.

Reporter: De cât timp ai venit în Târgu-Mureș?

Svetlana Leșan: Am venit din Chișinău acum un an. Din prima mi-a fost gândul să încep să lucrez cu copiii, însă parcursul a fost treptat, până am găsit sala și până am făcut primul anunț că organizez cursuri de balet. La început s-au adunat foarte puțini, însă pentru mine, eu am zis că și 1-2 dacă vin, va fi un început și mă bucură. Am decis să iau copii mici pentru că pe ei poți să îi dezvolți de mici și să le creezi o ținută, mâinile, picioarele, și totodată ei se obișnuiesc cu mine, cu ceea ce vreau să îi învăț.

Rep.: Ce vârstă pot avea elevii?

S.L.: Am început cu ideea de 6 ani, însă am acceptat de 5 ani și chiar și 4. Am un băiețel de 4, pe care l-am văzut pregătit de a intra în această lume printre cei puțin mai în vârstă. Fetele mai mari sunt între 8 și 12 ani. Momentan nu pot face grupe foarte separat pe vârste pentru că nu sunt suficienți copii. Când vor fi mai mulți, voi crea chiar patru grupe, cu copiii de la 4 la 6 ani într-o grupă, cei de la 7 la 9 în alta și tot așa pentru că la fiecare vârstă copiii au altă capacitate de a însuși, de a executa, și de aceea trebuie mers în funcție de aceasta. Dacă pui un copil de 6 ani cu unul de 10, el se va simți stânjenit de mișcările pe care le învață cel mai mare și pe care el nu le poate executa.

Rep.: Cât de des au loc cursurile?

S.L.: Cursurile se desfășoară de două ori pe săptămână. Momentan facem doar o oră, însă cu timpul planul este să creștem la o oră și jumătate pentru cei mici și două ore pentru cei mai mari. Într-o oră, 40 de minute sunt necesare abia ca ei să facă o încălzire, mișcare la bară, la mijloc și îți ia ceva timp. Chiar și un copil foarte mic rezistă până la 30 de minute să lucreze la bară. Pe cel mic de 4 îl lăsăm câteodată să se odihnească, să se joace, dar de la 5-6 ani copilul este gata să te asculte, să stea la bară și să facă exercițiile.

Rep.: Care sunt planurile de viitor în lumea dansului celor mici?

S.L.: Ceea ce intenționez pe lângă balet, pentru dezvoltare, este să fac și dansuri de societate pentru că un copil merită să știe să danseze un vals, un tango sau chiar și un dans latino-american. Astfel un copil se va mișca mai liber și se va simți mai liber atunci când este în apropierea semenilor. Dacă cunoaște o mișcare-două, imediat se înviorează și se integrează în grup. Intenționez să fac grup de dans popular, dar care nu va include doar dansuri populare românești. Vreau să aduc dansurile populare din Republica Moldova, ele sunt foarte energice, foarte frumoase și țin la ele foarte mult pentru că le practic de 28 de ani, dansez de la 8 ani și eu, facând parte din Ansamblul Mărțișorul din Chișinău. Chiar dacă sunt plecată departe, când sunt ceva spectacole sunt invitată și merg să dansez. Iubesc să fiu pe scenă cu întreg colectivul pentru că inima mea este acolo.

Jocurile populare sunt frumoase în toate țările

Rep.: Ai mai încercat și alte dansuri decât cele moldovenești și românești?

S.L.: Mai cunosc și aș putea să învăț copiii să danseze dansuri internaționale pentru că în Republica Moldova noi suntem învățați de la bun început să cunoaștem și dansurile altor țări, cum ar fi Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Turcia. Turcii au fost foarte drăguți și ne-au arătat mișcările lor și am dansat împreună când am fost la ei. Sunt multe alte dansuri care pot fi create și dansate de copii oriunde ar fi.

Rep.: De ce balet?

S.L.: Baletul este acel dans inițial pentru a crea, a stabili o ținută a unui dansator de orice tip de dans, ca să fie frumos. Practic este o bază care ne construiește – piciorul va fi drept, mâna va fi frumos aranjată dacă vom face la început balet și apoi vom trece la alte tipuri de dans. Totul contează, chiar și în dansul popular, cum ții mâna, cum ții spatele, cum ții privirea. Eu zic că cei mici dacă vor dori să continue cu balet, vor face școala de balet și vor fi separați după preferințe. Astfel și eu voi putea vedea cine este bun pentru balet, pentru dans popular sau de societate, pentru că doar așa cunoști un copil, când îi oferi să încerce de toate.

Rep.: Când vrei să pornești celelalte cursuri?

S.L.: Nu am un termen când vreau să îi dau drumul, este greu de zis. Însă nu se va întâmpla mai repede de 2 ani pentru că tocmai 2 ani de zile reprezintă pentru un copil o pregătire. O jumătate de an fac cunoștință cu mișcările, cu tot felul de genuri de dans, după care încep să se aleagă, cine și unde vrea să activeze și de aici începe totul. Copiii mai mari se adaptează mai repede, cei mici mai greu. Și astfel pe parcurs noi vom putea combina mici spectacole pentru părinți, pentru că nu cred că cei mici sunt pregătiți să iasă pe scena mare imediat. Cam asta mi-aș dori, însă timpul va arăta.

„În Târgu-Mureș mă simt ca într-o familie”

Rep.: De ce ai ales Târgu-Mureșul?

S.L.: Cam de 5 ani tot vin la Balul moldovenilor din Târgu-Mureș și dansez aici cu Ansamblul Mărțișorul. Mi-a plăcut anturajul, oamenii și într-o zi mi-am zis de ce să nu fac o schimbare? Îmi place, orașul este foarte liniștit, cald și mi-a plăcut foarte mult cum am fost primită. M-am simțit imediat ca într-o familie, nu m-am simțit străină, și cred că tocmai asta m-a făcut să mă acomodez foarte repede.

Rep.: Ai lucrat cu copii mici și în Chișinău?

S.L.: În trecut am antrenat doar vârste mai mari, de la 18 în sus. Lucram mai mult individual. Eu am un serviciu de bază care este contabilitatea, și antrenamentele erau mai mult seara și în weekenduri, îmi plăcea să îmi petrec timpul învățând pe alții să danseze și dansând și eu pentru că nu pierd niciun antrenament. Nici mâncare nu-mi trebuie, dar la antrenament trebuie să merg.

Rep.: Până unde ai ajuns cu Ansamblul Mărțișorul?

S.L.: Am vizitat foarte multe țări cu ansamblul pentru că dansul popular îți dă ocazia să participi la multe evenimente. Am ales dansul popular pentru că era mai disponibil pentru mine din punct de vedere financiar, dansurile de societate necesitând un pic mai multă investiție. Dansul popular necesită o investiție mai mică, dar mai multă muncă. Asta m-a făcut să îl aleg la început, însă pe parcurs am trecut și la dans de societate. Am vizitat de mic copil foarte mult România, Ucraina, Turcia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Rusia, o mare parte din Europa. Colegii mei au mers și în America Latină. Ansamblul Mărțișorul are deja o vârstă de 60 de ani, din care 20 de ani eu dansez acolo. Îmi place foarte mult și m-a făcut să călătoresc din plin, iar festivalurile sunt preferatele noastre. Ne bucurăm când venim cu premii, cu locul I sau premiul cel mare, dansurile moldovenești fiind foarte apreciate în străinătate.

Orice copil poate fi înscris la balet, iar antrenamentul se desfășoară în fiecare marți și joi, între orele 16.30-18.30, prima oră fiind dedicată copiilor foarte mici și a doua a celor mai mari. Pentru mai multe detalii și înscrieri, o puteți suna pe Svetlana la 0727 099 821.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE