Mesaj printr-un acord Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

Mesaj printr-un acord

710_Mesaj.gifGala Folk "Tânăr şi Liber", organizată marţi seară la Teatrul Naţional a fost prilejul perfect pentru iubitorii de muzică bună să se întâlnească într-o atmosferă destinsă.
Deşi nu au fost mai mult de 80 de spectatori, atmosfera a fost una plină de entuziasm, iar artiştii nu au ţinut cont de numărul mic al fanilor veniţi special pentru a asculta folk.
Vali Moldovan, membru al grupului Orizont 77, un grup cu istorie şi tradiţie în muzica românească, a comparat pentru Zi de Zi folk-ul din trecut cu cel din prezent. Concluziile, nu foarte optimiste, au fost totuşi compensate de dragostea pe care o implică muzica: "Folk-ul este iubire şi viaţă, iar iubirea primează. Folk-ul îţi dă libertatea de care ai nevoie. Prin folk poţi trimite orice mesaj, doar cu un acord de chitară". Moldovan recunoaşte că folk-ul a devenit o Cenuşăreasă a muzicii, dar ştie că muzica de calitate nu va dispărea niciodată. "Cu aceeaşi plăcere cânţi pentru un om sau pentru o sută. Trebuie să existe această legătură între emiţător şi receptor. Este tot ce contează", explică artistul.

Amintiri de la Cenaclu

Majoritatea celor care au urcat marţi pe scena Naţionalului mureşean sunt veterani ai Cenaclului Flacăra. Îşi amintesc cu plăcere de acea perioadă şi au multe anecdote. Vali Moldovan povesteşte că la un spectacol la Cisnădie au fost nevoiţi să concerteze în faţa unei săli goale, pentru că, din cauza unei carantine, nici un licean nu a avut voie să vină. "Boss-ul (Adrian Păunescu, n. red) ne-a spus că, deşi e sala goală, trebuie să cântăm. Noi ne bucuram că mergem la hotel şi dormim, că eram tot timpul pe drumuri. Numai că, până la urmă, pe când am terminat noi spectacolul, a apărut şi lumea. Nu ştiu, fugiseră de la cămin sau li s-a permis, aşa că a trebuit să mai facem totul o dată. De data asta în faţa unei săli arhipline. A fost foarte frumos", îşi aminteşte Vali.

Artişti adevăraţi

Magda Puskas şi Tatiana Stepa sunt recunoscute pentru duetul incredibil pe care îl fac pe scenă: "Eram la un festival, iar ele au luat marele premiu. Noi, locul întâi. Mi-a fost teribil de ciudă, dar adevărul e că sunt extraordinare", povesteşte Ghiţă Danciu. Acesta spune că s-a dorit organizarea unei gale mai ample, dar că încă nu a putut realiza acest vis, pentru că nu a găsit sprijin. "Am mai venit în Mureş acum patru ani şi revin cu plăcere, pentru că nevasta mea este din Reghin", explică Danciu. El spune că formula în care au plecat în acest turneu este cea mai bună de până acum, aşa că intenţionează să atace şi sudul, pentru a le demonstra celor de acolo că muzica din Transilvania este cel puţin la fel de valoroasă: "Încercăm să le demonstrăm lui şeicaru, Socaciu şi Bertzi că nu sudul deţine puterea în folk. Suntem mai buni ca ei, dar nu suntem destul de mediatizaţi". De aceea, Ghiţă Danciu a ţinut să mulţumească tuturor sponsorilor: "Dacă făceam concertul într-un bar, era plin. Dar noi ştim că Teatrul Naţional este cel mai bun pentru o gală folk".
Laura IONESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE