Ziariştii şi ubicuitatea la şedinţele de CL Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Ziariştii şi ubicuitatea la şedinţele de CL

A.G-nou_01.jpg
De ce majoritatea consiliilor locale mureşene si chiar consiliul judeţean sunt convocate de regulă în aceeaşi zi?! Ultima joi din lună. Firesc. În şedinţe ordinare. Şi toate la orele amiezii. Şi aici mă refer precumpănittor la oraşe şi municipii. Pe Dorin Florea îl ştim şi a şi declarat că a stabilit că va convoca şedinţele de CL în aceeaşi zi şi aproape la aceeaşi oră cu cele ale Consiliului Judeţean Mureş, pentru că era iritat de posibilitatea participării intempestive a altor consilieri la lucrările aleşilor din CL, ori viceversa. Chiar le vom solicita primarilor Dorin Dăneşan, Nagy Andras, Adrian Matei, Florin Urcan, Ioan Nicoară, Ioan Covrig şi celorlalţi edili să facă bine şi să dea posibilitatea presei să vină la şedinţele ce privesc soarta oraşelor pe care le conduc. Că nu toţi dau în presă, conform legii, convocatoarele şi îi văduvesc astfel pe cetăţeni de obligaţia legală de a-i informa despre viitorul lor e un fapt cert şi îl menţionez, chiar dacă vor fi cârcotaşi de serviciu care vor pricepe exclusiv pecuniar necesitatea primăriilor şi a consiliilor de a fi corecte faţă de membrii cetăţii.
Cred că avem o redacţie destul de calificată – şi învăţăm permanent – şi destul de numeroasă cu tot cu colaboratori externi şi totuşi cum vom ajunge mâine şi aici la CL şi la Reghin şi la Târnăveni şi la Sighişoara. Vom face tot posibilul pentru ca Zi de zi să vă informeze la timp. Şi totuşi ar fi mult mai normal, chiar dacă nu există o autoritate în acest sens menită să medieze subiectul, să se sfătuiască onor aleşi mureşeni de la cele cinci partide politice să nu mai fie la aceeaşi oră în aceeaşi zi toate şedinţele de interes major pentru comunitate, unde presa vrea să participe. Nici nu vreau să mi permit să sugerez că ar fi oareşce interese absconse în acest tip de abordare. Cel puţin acum în an preelectoral, edilii şi colegii de consiliu ar trebui să-şi manifeste mult mai atent deschiderea spre trasparenţă şi dorinţă de a îi înştiinţa pe cetăţeni despre mersul şi deciziile majore ale vârfurilor cetăţii.
Am citit legea şi imi permit să vă reamintesc. În legea 215 privind administraţia publică locală nu se prevede, nici pentru consiliile locale şi nici pentru cele judeţene obligativitatea întrunirii la o aumită dată. Ce-i drept în Regulamentul de organizare si funcţionare a CL Târgu-Mureş se precizează: Consiliul Local se întruneşte în şedinţe ordinare, lunar, la convocarea primarului, la sediul din Târgu-Mureş, Piaţa Victoriei nr. 3, de regulă în ultima zi de joi a lunii în curs.
Viaţa oricărei comunităţi se desfăşoară în aceste consilii şi dacă aleşii îi respectă pe cetăţeni şi înţeleg resorturile comunicării, informării şi rostul presei în tot acest mecanism, atunci acest subiect nu va rămâne unul tratat la Diverse.
Şi aici nu amintesc de agenţiile de presă care au câte un om pe judeţ, care nu are cum fi ubicuu, deci nu poate fi prezent la toate şedinţe, ci de televiziuni şi radiouri sau ziare care au redacţii serioase dar care nu au cum ajunge în cinci – şase locuri în aceeaşi zi.
Domnilor primari, citiţi pe îndelete şi sunt şi alte zile în afara ultimei joi din lună pentru şedinţele de CL! Aveţi tot interesul să vină presa pentru a multiplica mesajul aleşilor locali!
Revin şi aştept răspuns matur la întrebarea din deschidere: De ce majoritatea şedinţelor consiliilor locale mureşene şi consiliul judeţean sunt convocate, de regulă, în aceeaşi zi?!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE