Buget de dezvoltare în 2014 pentru judeţul Mureş Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 366 Vizualizări

Buget de dezvoltare în 2014 pentru judeţul Mureş

Consilierii judeţeni au aprobat joi, 30 ianuarie, cu 23 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 5 abţineri, bugetul Consiliului Judeţean Mureş pentru anul 2014: 276,01 milioane lei la categoria venituri şi 327,72 milioane lei la categoria cheltuieli, sume mai mici comparativ cu anul 2013, când bugetul de venituri al judeţului a fost de 418 milioane lei, iar cel de cheltuieli de 469 milioane lei. De asemenea, structura pe secţiuni a bugetului este următoarea: 226.205.000 lei (61,96%) pentru secţiunea de funcţionare şi 138.867.000 lei (38,04%) pentru secţiunea de dezvoltare.

Pe parcursul şedinţei şi după finalizarea ei, aleşii judeţului au avut viziuni diferite despre bugetul pentru anul 2014: Vasile Filimon, liderul facţiunii PDL, a catalogat bugetul drept auster şi extrem de subţire la capitolul investiţii, Kelemen Marton, liderul consilierilor UDMR, a afirmat despre buget că este echilibrat, Ion Tuşnea, „portavocea” consilierilor PP-DD, a considerat că un subiect aşa de important precum bugetul merita o şedinţă specială, iar preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a afirmat că bugetul judeţului pentru acest an este unul pentru dezvoltare.

Dobre: „Avem un buget pentru dezvoltare”

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a subliniat că bugetul judeţului din acest an are o pondere de 61,9% pentru funcţionare şi 38% pentru dezvoltare. „38% din buget este pentru dezvoltare, iar 61% din cheltuieli sunt pentru reparaţii şi funcţionarea Consiliului Judeţean, a celor 19 instituţii subordonate Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, avem ca pondere 31,7% din bugetul Consiliului Judeţean care merge către ceea ce înseamnă protecţie socială în judeţul Mureş şi de asemenea o mare parte din buget, adică 15,8%, merge către instituţiile de cultură. Din punctul meu de vedere, cred că dintr-o perspectivă realistă, văzând bugetul, este unul normal, şi aşa cum aţi văzut din aprecierile consilierilor judeţeni este o abordare echilibrată a bugetului. Dintr-un alt punct de vedere, cred că bugetul Consiliului Judeţean de această dată este axat în mare parte pe proiectele în derulare deja, dar o bună parte din buget este alocat pentru proiectele noi. Suntem în perioada nouă de alocări pe fonduri europene 2014-2020, este un an în care am alocat peste 2 milioane de lei pentru proiecte noi ale judeţului Mureş”, a afirmat Ciprian Dobre.

Filimon: „Bugetul este de austeritate”

Liderul facţiunii PDL din Consiliul Judeţean Mureş, Vasile Filimon, şi-a manifestat nemulţumirea vis a vis de contribuţia directorilor din Executivul Consiliului Judeţean Mureş la elaborarea bugetului din acest an. „La dezbaterea bugetului era nevoie nu numai de domnul Bartha (Bartha Iosif, directorul economic al Consiliului Judeţean Mureş – n.r.), care ştie filozofia bugetului în general. Cred că era nevoie ca fiecare director din Consiliul Judeţean, din Executiv, nu din deconcentrate – ei au venit, i-am apreciat, au fost patru ore de dicţie în care dânşii şi-au susţinut punctele de vedere, unii dintre ei nici măcar nu ştiau ce li s-a propus de către Consiliul Judeţean în şedinţa de astăzi (joi, 30 ianuarie – n.r.), ei veneau tot cu bugetul lor pe care l-au propus. Rugămintea e ca altă dată, din fiecare domeniu, Tehnic, Arhitect şef, Economic, şi toţi ceilalţi directori din Consiliul Judeţean, din Executiv, să vină să îşi prezinte partea din buget”, a afirmat Vasile Filimon.

Totodată, consilierul democrat-liberal a catalogat bugetul din acest an al judeţului Mureş ca fiind de austeritate şi subţire la capitolul investiţii. „Bugetul este de austeritate. Este un buget mai mic decât anul trecut, atât la venituri, cât şi la cheltuieli. A rămas doar deficitul aproape la fel”, a precizat Vasile Filimon. „La nivelul investiţiilor este extrem, extrem de subţire”, a completat liderul consilierilor judeţeni PDL.

Tuşnea: „Bugetul merita o discuţie separată”

Liderul consilierilor PP-DD, Ion Tuşnea, a luat cuvântul spunând că se simte ca fiind unul dintre consilierii „care nu contează în acest Consiliu”, argumentând că iniţiativele sale sunt sortite din start neglijării de către colegi. „Cred că bugetul, problemele de la Aeroport  şi problemele cu Aquasrvul meritau o şedinţă separată, cu discuţii mai consistente. Ca să ai 26 sau 27 de puncte pe ordinea de zi mi se pare un lucru care îndeamnă la superficialitate în analiza lor”, a afirmat Ion Tuşnea, care a propus un amendament prin care suma de 2,1 milioane lei alocată pentru achiziţionarea unei instalaţii de climatizare în Palatul Administrativ să fie „mutaţi” pentru administrarea şi reabilitarea drumurilor judeţene.

Propunerea consilierului PP-DD a fost însă respinsă, prin vot, de ceilalţi consilieri judeţeni.

Todoran: „Mă abţin de la vot”

O alocuţiune oarecum surprinzătoare a avut consilierul PDL Liviu Radu Todoran, care a anunţat că se va abţine de la votarea bugetului. „În judeţul Mureş, mai ales în Târgu-Mureş, activitatea din sistemul sanitar este una elitistă şi ne remarcă în faţa celorlalte judeţe. Din acest punct de vedere, consider că Consiliul Judeţean ar trebui să se implice mai mult, mai ales la capitolul investiţii, şi mă refer aici mai ales la Spitalul Clinic Judeţean Mureş”, a precizat Liviu Radu Todoran.

Kelemen: „Până la urmă este un buget echilibrat”

Liderul facţiunii UDMR din Consiliul Judeţean, Kelemen Marton, totodată secretar al Comisiei Tehnico – Economică, a fost de părere că bugetul propus este unul echilibrat şi şi-a manifestat încrederea că data viitoare când se va discuta vreun buget în comisii, acestea să aibă mai mult timp la dispoziţie. „Dacă e posibil ca şi Comisia să aibă mai mult timp pentru a dezbate bugetul. În afara de asta, chiar dacă s-a zis că este un buget de austeritate nu sunt neaparat de acord. Evident că nu sunt bani mulţi şi ar putea fi mult mai mulţi, doar dacă ne gândim la capitolul drumuri ştim foarte bine care este necesarul şi care sunt posibilităţile pe care le avem. Până la urmă este un buget echilibrat, faptul că în anul 2014 s-a pus un accent mai mare pe dezvoltarea infrastructurii drumurilor este benefică”, a arătat Kelemen Marton. „Deşi considerăm că, cu mai mult timp la dispoziţie am fi putut să îmbunătăţim bugetul în anumite locuri, vom vota bugetul ca să nu blocăm funcţionarea instituţiei Consiliului Judeţean, respectiv a instituţiilor subirdonate, dar evident considerăm că vor fi necesare anumite modificări în cursul anului şi am prefera ca în aceste cazuri să avem puţin mai mult timp la dispoziţie când vom discuta aceste lucruri”, a mai spus consilierul UDMR.

Obiective de investiţii în continuare

La Consiliul Judeţean Mureş:

2.130.000 lei – Instalaţie climatizare sediu administrativ

221.000 lei – Hărţi de risc

80.000 lei – Studiu de fezabilitate ”Sistematizare circulaţie rutieră şi pietonală” şi “Amenajare parcare supraetajată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş”

36.000 lei – Studiu de fezabilitate privind “Amenajarea unui centru de sănătate multifuncţional în localitatea Archita, comuna Vânători”, taxe avize

16.000 lei – Reţea calculatoare

La Spitalul Clinic Judeţean Mureş:

223.150 lei – Reparaţie capitală bucătărie centrală şi extindere clădire cu două niveluri pentru activităţi medicale

78.450 lei – Proiectare şi execuţie lucrări de reparaţii capitale si extindere clădireclinicile Psihiatrie I si Psihiatrie II

La Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni:

191.000 lei – RK Secţia Interne

2.200 lei – Sistem monitorizare video

La DGASPC Mureş:

60.000 lei – Împrejmuire cu gard la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihică Reghin

26.000 lei – Împrejmuire cu gard şi realizare căi de acces interior şi exterior la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Reghin

Principalele obiective de investiţii noi

La Consiliul Judeţean Mureş:

8.372.000 lei – Reabilitare DJ 154J Breaza – Voivodeni – Glodeni

5.787.000 lei – Reabilitare DJ 151C Zau de Câmpie – Valea Largă km 8+500-11+500

3.000.000 lei – Proiectare și execuție lucrare ”Sistematizare circulaţie rutieră şi pietonală şi amenajare parcare supraetajată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş”

3.000.000 lei – Proiectare și execuție lucrare ”Amenajare peisagistică acces Aeroport ”

1.900.000 lei – Dotarea cu utilaje a Serviciului Public de Întreţinere Drumuri Judeţene

La Aeroportul Internaţional “Transilvania”:

1.470.000 lei – Execuţie după plan tehnic balizare la platforma Alfa, cale de rulare, pilon iluminat şi upgrade telecomandă

900.000 lei – Lucrări de balizaj şi sistem de iluminare platformă Bravo cu conformare la noile cerinţe de balizare

Proiecte cu finanţare nerambursabilă cu derularea în continuare:

Având ca lider de proiect Consiliul Judeţean Mureş:

31.997.000 lei – Reabilitarea, modernizarea DJ 135 Măgherani-Sărăţeni (din care 25.948.000 lei din bugetul Consiliului Judeţean Mureş şi 6.049.000 lei din credit bancar intern)

28.250.000 lei – Parc auto pentru sporturi cu motor (din care 8.249.000 lei din bugetul Consiliului Judeţean Mureş şi 20.001.000 lei din credit bancar intern)

14.762.000 lei – Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş (din care 9.024.000 lei din bugetul Consiliului Judeţean Mureş şi 5.738.000 lei din credit bancar intern)

10.903.000 lei – Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş

738.000 lei – Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate – Perimetrul de ameliorare – Valea Sânmartinului – Cetegău – 113,77 hectare, comuna Râciu

17.000 lei – Modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean Mureş

Având ca lider de proiect Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei:

2.676.000 lei – Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă

Având ca lider de proiect Spitalul Clinic Judeţean Mureş:

5.838.000 lei – Parteneriat pentru Facilitarea Accesului Cetăţenilor la Servicii Medicale de Calitate prin Implementare unui Sistem Informatic Integrat (din care 3.241.000 lei transferuri din bugetul Consiliului Judeţean Mureş pentru prefinanţarea şi cofinanţarea proiectului)

Având ca lider de proiect DGASPC Mureş:

3.484.000 lei – Restructurarea Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Brâncoveneşti prin crearea noului Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Sf. Maria”

620.000 lei – Restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Brâncoveneşti prin crearea noului Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Primula”

Având ca lider de proiect SC Compania Aquaserv SA:

841.000 lei – Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş

Structura prognozată a veniturilor pentru anul 2014:

141.507.000 lei (38,76%) – Prelevări de la bugetul de stat

81.732.000 lei (22,39%) – Venituri proprii ale CJ Mureş

55.377.000 lei (15,17%) – Fonduri nerambursabile

51.702.000 lei (14,16%) – Excedent an precedent

31.788.000 lei (8,71%) – Împrumut bancar

2.966.000 lei (0,81%) – Venituri proprii instituţii subordonate

Structura prognozată a cheltuielilor pentru anul 2014:

115.943.000 lei (31,76%) – Asistenţă socială

84.694.000 lei (23,20%) – Transporturi

57.839.000 lei (15,84%) – Cultură, recreere şi religie

30.226.000 lei (8,28%) – Autorităţi publice

24.035.000 lei (6,58%) – Învăţământ

19.457.000 lei (5,33%) – Sănătate

17.407.000 lei (4,77%) – Protecţia mediului

7.215.000 lei (1,98%) – Alte servicii publice generale

4.180.000 lei (1,14%) – Alte acţiuni economice

2.005.000 lei (0,55%) – Datoria publică şi împrumuturi

980.000 lei (0,27%) – Agricultură

841.000 lei (0,23%) – Servicii şi dezvoltare publică

250.000 lei (0,07%) – Apărare

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

    • Se pare ca daca te recreezi atunci esti sanatos ! Eu sunt curios cate autobuze noi se vor cumpara, e de rasul lumii ce se intampla cu tranportul in comun !!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE