Centrul de Cercetări „BIO-ERA”, inaugurat la „Dimitrie Cantemir” Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 525 Vizualizări

Centrul de Cercetări „BIO-ERA”, inaugurat la „Dimitrie Cantemir”

Biblioteca „Serafim Duicu” din cadul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș a găzduit marți, 5 iulie, conferința prilejuită de lansarea Centrului de Cercetări „BIO-ERA”, care va funcționa în cadrul Departamentului de Cercetare Ștințifică a Universității „Dimitrie Cantemir”.

Ramona RatiuAm demarat acest proiect la inițiativa colegilor de la Universitatea Manchester Metropolitan în ideea de a schimba puțin lucrurile în mediul academic și de a lega cercetarea de realitate, de mediul economic, de dorințele și cererile care există în rândul agenților economici. Înființarea centrului „BIO-ERA” este o provocare, dar și un răspuns la prioritatea strategică a activității de cercetare ștințifică, identificată la nivel național și european, cu atât mai mult cu cât obiectivele acestui Centru se adresează unei arii tematice relevante din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în perioada 2014-2020, răspunzând imperativelor Strategiei Consiliului Europei referitoare la sprijinirea parteneriatelor funcționale: furnizor de cercetare, beneficiar de cercetare din domeniul economic, precum și la formarea resursei umane înalt calificate, capabile să răspundă nevoilor reale. Realizarea centrului de Cercetare contribuie direct la dezvoltarea unei infrastructuri capabile de a asigura un mediu eficient pentru cercetarea de calitate prin asigurarea tuturor resurselor necesare într-un spațiu comun, care va face posibilă utilizarea eficientă a infrastructurii de înalt nivel. Prin activitatea sa, Centrul va permite realizarea de proiecte complexe, pluridisciplinare, prin care se va da curs direct nevoilor și cerințelor actuale impuse de particularitățile mediului economic românesc, particularități subscrise și în priorități europene. Existența Centrului creează și promovează un cadru propice pentru dezvoltarea cercetării, cunoașterii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți, dorind să stimuleze implicarea tinerilor în procesul laborios de cercetare și prin concursul și aportul cercetătorilor valoroși din țară și străinătate”, a precizat conf. univ. dr. Ramona Rațiu, decanul Facultății de Geografie din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir”, coordonatorul Centrului de Cercetare în Bioeconomie „BIO-ERA”.

Nevoile vor genera proiecte”

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și dr. ing. Delia Dumitru, de la Centrul pentru Știința Mediului din cadrul Universității Manchester Metropolitan din Marea Britanie, care a punctat beneficiile unui astfel de centru din prisma potențialului existent în România.

IMG_0201[1]Ideea Centrului de Cercetare în Bioeconomie „BIO-ERA” pornește de la o idee europeană, să legăm lumea academică și a cercetării de produsele finale, pornind de la ideea de mediu și sănătate. Economia europeană se va schimba de la baza chimică la biochimică. Oferta României este foarte generoasă pe partea de agricultură. Având în vedere inițiativa unui coleg, respectiv a domnului Dumitru Moldovan din cadrul Direcției Agricole Mureș de a face acest centru la Târgu-Mureș, am pornit la ideea unei cooperări europene. Pentru a ajunge la acea idee trebuia să începem cu primul pas. Pentru a lansa acest centru avem foarte mare nevoie de ideile celor din sector, deoarece cercetarea se bazează foarte tare pe nevoi. Asta este baza cercetării europene, iar nevoile vor genera proiecte. Acest centru va avea un imput la strategia Comisiei europene pe bioeconomie care este în consultare până pe 2017. Deci avem timp să ne organizăm”, a subliniat dr. ing. Delia Dumitru.

La eveniment, au mai participat dr. Florin Oancea, director ștințific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București, care a vorbit despre prioritățile de dezvoltare a bioeconomiei în România pentru perioada 2016-2020, și dr. Ing. Dumitru Moldovan, de la Direcția Agricolă Mureș, care vorbit celor prezenți despre bioeconimia și oferta agriculturii, respectiv cazul Camelina, ca sursă de combustibil pentru avioane.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE