Share
Home / Comune / Conviețuirea tradițiilor la casa alegorică Aluniș

Conviețuirea tradițiilor la casa alegorică Aluniș

Comuna Aluniș și-a prezentat la Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița tradițiile specifice celor trei comunități care conviețuiesc în bună înțelegere, română, maghiară și țigănească expuse la casa alegorică de ”La Alei”. ”Casa alegorică a comunei Aluniș este formată din două încăperi unde sunt prezentate atât tradițiile românești cât și cele maghiare specifice comunei. În ce privește partea românească avem cusături vechi și obiecte tradiționale, iar pe partea ungurească, am adus un mobilier vechi specific casei dinainte. Aici avem patul cu țesăturile tradiționale, culorile predominante Alunișului fiind roșul și albastrul. Avem farfurii foarte frumoase și lada de zestre specifică zonei Aluniș. În mijloc avem expus tradiționalul război de țesut, precum și unelete specfice activității de prelucrarea lemnului folosite de bărbați la exploatarea pădurii. Nu lipsesc de asemenea uneltele spcifice prelucrării cânepei. Obiectele românești sunt aduse de câțiva localnici inimoși din Aluniș, completate de obiectele provenite din muzeul satului. Este un muzeu care are deja o vechime de 10 ani, care adună obioectele vechi din comună. O parte dintre ele le expunem în fiecare an aici la Răstolița”, ne-a declarat Kocsis Zoltan, gazda standului comunei Aluniș la Festivalul Văii Mureșului.

Dansatorii din Lunca Mureșului pe scena festivalului

1Oferta artistică a Alunișului la Răstolița a fost reprezentată de Formația de dansuri maghiare din Lunca Mureșului, coordonat de Papp György,  care au reprezentat cu succes dansurile populare specifice Alunișiului, în lipsa colegilor din Aluniș, prezenți la Dunaszentbenedek, Ungaria. ”La ediția din acest festival suntem prezenți doar cu formația de dansuri maghiare din Lunca Mureșului. Cei din Aluniș, Ansamblul ”Csurgo” sunt prezenți în Ungaria la Dunaszentbenedek, localitate înfrățită cu comuna Aluniș. Pentru noi este important să fim prezenți la acest festival. Suntem atestați documentar la 1228, deci suntem o localitate destul de veche, lucru reflectat și de tradițiile și obiceiurile care le avem. De aceea scopul nostru este acela de a le promova. Bucuria noastră este dată de faptul că tinerii îndrăgesc aceste tradiții, ansamblurile noastre au o reputație destul de bună, și aproape toți copii se înscriu în ansamblu. Deși o dată cu trecerea timpului pleacă din cauza vârstei, avem constant 10-12 perechi la fiecare grupă. De ei se îngrijesc instructorii Nagy Joszef pentru ansamblul din Aluniș, iar de cei din Lunca Mureșului se ocupă Pap Gyorgy”, a precizat Kocsis Zoltan.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ziua limbii rromani sărbătorită în Sângeorgiu de Mureș

Luni, 18 iunie, de la ora 11:00, în incinta Școalii Gimnaziale „Sfântu Gheorghe”, Asociația Divers, Asociația …

Share
Share