Share
Home / Cultură / Oaspeți din Moldova, Serbia, Bulgaria și Macedonia la Podul Hodacului

Oaspeți din Moldova, Serbia, Bulgaria și Macedonia la Podul Hodacului

BAsociația Culturală „Moştenitorii Hodacului” din Hodac, Primăria comunei Hodac şi Consiliul Judeţean Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Friends Forever” din Târgu-Mureş au organizat în perioada 29-31 iulie, la Hodac, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Pe Gurghiu în jos şi-n sus”.

Parada portului popular

CDeschiderea oficială a festivalului a avut loc sâmbătă, 29 iulie cu parada portului popular a participanților, ansambluri folclorice din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și Macedonia. Și-au etalat cu mândrie portul popular ansamblurile ”Moștenitorii Hodacului”, ”Toaca Văii Gurghiului”, ”Ibășteana”, Ansamblul din Glăjărie, ”Plaiuri someșene” (Maramureș), ”Luminițe dobrogene” (Constanța), ”Tradiții arădene” (Arad), ”Bilcuța” (Suceava), alături de oaspeții veniți din străinătate, ansamblurile ”Lăzărelul”, ”Speranța” (Republica Moldova), ”Dolovana” (Serbia), ”Cvetovi” (Macedonia), Asociația ”Vlahilor” (Bulgaria) și ”Doina, Uzdin” (Serbia). ”Tradițiile noastre sunt diferite de la o zonă la alta, însă tocmai acest lucru le fac mai frumoase, mai atrăgătoare și mai originale. Sunt zone în frumoasa noastră țară unde tradițiile nu și-au pierdut practica nici în zilele noastre, moderne și mereu în mișcare. O astfel de zonă este Valea Gurghiului, unde tradițiile sunt la ele acasă”, a precizat Lucia Maria Neamțu, președintele Asociaţiei Culturală „Friends Forever”.Sufletul festivalului a fost adus de Anișoara și Cristi Farcaș, cei care coordonează cu drag Asociația Culturală ”Moștenitorii Hodacului. ”Bine ați venit la Podul Hodacului la această primă ediție a festivalului internațional de folclor ”Pe Gurghiu în jos şi-n sus”. Avem bucuria și onoarea să avem oaspeți din Republica Moldova, Serbia, Macedonia, Bulgaria care, alături de ansamblurile de noi fac cinste cântecului, jocului și portului popular din zonele care cu cinste le reprezintă”, a precizat Cristi Farcaș, președintele Asociației Culturale ”Moștenitorii Hodacului”.

Două zile de cântec, joc și voie bună

1ADeschiderea oficială s-a bucurat de prezența oficialităților județului, deputatul Vasile Gliga, senatorul Alexandru Frătean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Alexandru Câmpeanu care alături de primarul Hodacului Ioan Fărcaș au salutat prezența oaspeților din străinătate prezenți la Hodac. Timp de două zile scena amenajată în târgul de la Podul Hodacului a răsunat de cântec, joc și voie bună , duminică, în ultima zi de festival organizatorii oferind dimplome ansamblurilor participante, moment urmat de recitalurile susținute de soliștii Leontina Pop, Violeta Man și Adriana Niculici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Lada cu zestre”, sărbătoarea Muzeului „Ciobotă Petruț” din Lunca Bradului

Asociația Culturală „La poale de Călimani” și Centrul Județean pentru Cultură Tradițională Mureș, cu sprijinul …

Share
Share