Mircea Dumitru, Doctor Honoris Causa al UPM, discurs despre relația dintre știință, adevăr și democrație Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 422 Vizualizări

Mircea Dumitru, Doctor Honoris Causa al UPM, discurs despre relația dintre știință, adevăr și democrație

Mircea Dumitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. În cadrul ședinței festive a Senatului UPM, care s-a desfășurat joi, 25 mai, de la ora 12.00, în Aula Magna, rectorul UPM, Călin Enăchescu i-a oferit rectorului Universității București, Mircea Dumitru, fostul ministru al Educației, Medalia Universității „Petru Maior”.

Cornel Sigmirean, președintele Senatului UPM, a deschis ședința festivă consacrată decernării titlului de Doctr Honoris Causa, „domnului prof. univ. dr. Mircea Dumitru, distinsă și prestigioasă personalitate a culturii contemporane, filosof, membru corespondent al Academiei Române, rector al Universității din București, în semn de recunoaștere a excelenței sale științifice și profesionale în domeniul filosofiei, pentru promovarea culturii și științei românești”.

Iulian Boldea, prorector UPM și directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul UPM, a citit un extras din procesul verbal al ședinței în care s-a propus acordarea titlului de Doctor Honoris Causa fostului ministru al Educației și, de asemenea, a susținut discursul de elogiere a academicianului Mircea Dumitru.

Știință, adevăr și democrație

Mircea Dumitru a mulțumit pentru titlul decernat și pentru laudatio conducerii UPM. „Îmi exprim mulțumirea pentru aceste momente care pentru mine sunt de-a dreptul copleșitoare”, a spus Mircea Dumitru. Apoi a făcut referire la vizita pe care a făcut-o în carul UPM, anul trecut, la invitația rectorului Călin Enăchescu și a profesorului Alexandru Cistelecan. În continuare a precizat că temele pe care le va aborda pe parcursul discursului său vin în continuarea celor spuse în urmă cu ocazia vizitei din 2016 și continuă o dezbatere pe care o consideră esențială nu doar pentru lumea academică. „Aș vrea să vă vorbesc (…) despre relația dintre știință, adevăr și democrație și dacă această relație constituie sau nu un mariaj problematic”. „Sunt și în dialog la distanță mare un filosof american, profesor la Columbia University, care a scrsi în ultimii zece ani despre aceste teme, ceea ce arată că este un simptom, de fapt, mai general, nevoia acesta de a ne lămuri, de a clarifica anumite resorturi culturale, politice, filosofice, religioase a ceea ce noi încercăm să facem în cunoaștere, în educație și în cercetarea științifică”, a precizat Mircea Dumitru.

„Ni se spune din ce în ce mai apăsat că epoca în care tocmai am intrat ar fi din punct de vedere politic și cultural-stilistic, una a postadevărului, a faptelor alternative, a demitizării adevărului obiectiv și a denunțării sale drept superstiție (…) Pentru mine, cu toată modestia intelectuală de care nu abuzez, toate acestea sunt modalități iresponsabile de a fugi de răspunderea față de cunoaștere”, a afirmat rectorul Universității București.

Spre finalul discursului, Mircea Dumitru a încercat să fomuleze un răspuns la întrebarea de ce și-au pierdut oamenii încrederea față de știință. „Cred că răspunsul pe care îl putem oferi ca dascăli, ca profesori care contribuim la educarea noilor generații, este acela că întotdeauna în ceea ce facem trebuie să insistăm nu numi asupra dimensiunilor științifice de specialitate, ci trebuie să cultivăm și dimensiunea morală a educației”.

Mariaj problematic

Academicianul Mircea Dumitru și-a propus să răspundă unei serii de întrebări care ating relația dintre știință și adevăr, pe de o parte, și valorile democratice, pe de altă parte, unul dintre aspectele importante discutate fiind în ce măsură adevărul științific poate fi stabilit apelând la practici democratice.

„Așadar, cum echilibrăm relațiile dintre știința modernă și democrație, cum atenuăm asperitățile și cum detensionăm istoria acestui complicat angrenaj. Ei bine, aici, avem un fel de mariaj problematic, iar într-un mariaj cu năbădăi înțelepciunea practică și spiritul realist ne spun că este bine să căutăm compromisuri rezonabile, care sperăm să nu fie compromițătoare. De multe ori, știm, așa ceva nu doar că trebuie căutat, dar și merită căutat. Este nevoie de răbdare și încredere și, desigur, puțină iubire nu strică – în cazul nostru, desigur, iubire de înțelepciune”, a spus în încheiere Mircea Dumitru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE