Festivalul Sighișoara Medievală sub Taina Curierului Secret Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 440 Vizualizări

Festivalul Sighișoara Medievală sub Taina Curierului Secret

Festivalul Sighișoara Medievală ajunge vara aceasta la ediția a 24-a, la 25 de ani de prima ediție, desfășurată în anul 1992, cu o sincopă anul trecut. Oraganizatorii, Primăria Municipiului Sighișoara și Cool Productions, își doresc să transforme Cetatea Sighișoara într-un centru medieval pe parcursul celor trei zile de festival, în perioada 28-30 iulie. Publicul este așteptat cu activități diverse, de la ateliere meșteșugărești, la posibilitatea de a învăța dansuri specific epocii sau arta trasului cu arcul. De asemenea, se vor desfășura spectacole de teatru stradal, de improvizație și concerte de muzică medieval și folk. Tema aleasă pentru ediția din 2017 a Festivalului Sighișoara Medievală este „Taina Curierului Secret”, pornind de la legenda medieval locală, culeasă în secolul al XIX-lea de etnologul Friedrich Mueller, „Angelina sau turcii în fața Sighișoarei”.

Intrarea liberă

Ovidiu Mălăncrăvean, primarul orașului Sighișoara, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că intrarea la festival va fi liberă și nu se vor percepe bilete. La conferința de presă, organizată joi, 6 iulie, de la ora 10.00, au mai participat Nicolae Teșculă, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, și Luciana Baicea, din partea Cool Productions, societatea comercială căreia i-a fost atribuit contractual de prestări servicii.
„C ear fi de subliniat față de anii trecuți este lipsa biletelor. Intrarea în cetate va fi liberă. Este un serviciu cultural pe care-l oferim cetățenilor orașului și turiștilor noștri, acesta este motivul pentru care am renunțat la biletele de intrare”, a explicat Ovidiu Mălăncrăvean.

Taina Curierului Secret

„Având în vedere ediția jubiliară a festivalului, era bine ca tema să fie legată de istoria orașului, este vorba despre o veche legendă medievală”, ne-a spus Nicolae Teșculă, povestindu-ne, apoi, că sighișorenii au redenumit legenda „Angelina sau turcii în fața Sighișoarei”, au dramatizat-o, transformând-o întro operetă care a fost jucată în premieră, în Sighișoara, în anul 1887. „Povestea este legată de istoria orașului Sighișoara, în sensul că Sighișoara era înconjurată de o armată otomană. Au încercat să o ocupe, nu au putut și atunci ca să depresurizeze cetatea au cerut niște sume mari de bani. La acea vreme, Sfatul Orășenesc se consult și face apel la această doamnă, la Angelina, care era soția unui cetățean repectabil al orașului, care, tot legenda spune, avea puteri magice. Angelina reușește în negocierile pe care le-a purtat cu Pașa să-l convingă pe acesta să depresurizeze cetatea și nu ceară orașului o sumă mare de bani”, ne-a povestit directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara.

Spectacolul de teatru musical „Legenda Salvării Urbei de către Angelina”, realizat de Trupa Hocus Pocus din Sibiu, este programat duminică, 30 iulie, de la ora 21.00, în Piața Cetății, pe scena principală a festivalului.

De la parada de inițiere, la legenda Angelicăi

„O să încercăm să aducem atmosfera de sărbătoare în Cetatea Sighișoara și vom încerca să-i trecem atât pe localnici, cât și pe turiștii care vor fi prezenți prin istoria care s-a creat între zidurile cetății în tot acest timp de când există”, ne-a spus Luciana Baicea.

Festivalul va începe vineri, 28 iulie, de la ora 17.00, cu o paradă de deschidere la care vor participa artiștii și trupele implicate în festival, care vor porni din central municipiului și vor urca în cetate.
Evenimentele din cadrul Festivalului Sighișoara Medievală se vor desfășura în 10 zone: Piața Cetății – scena principal, Piața Rățuștelor – dedicată atelierelor pentru copii, Piațeta Școlii de muzică – atelier de dansuri medieval, Piața Muzeului – teatru stradal și concerte de muzică medieval, Zona Biserica Mănăstirii – tabere de cavaleri și ateliere de meșteșugari, Aleea Cetății – zona Primăriei, atelier de tras cu arcul, Biserica Romano-Catolică – muzică și poezie medievală, Sala mare de festivități a municipiului Sighișoara – conferințe pe teme istorice, și Sala Sander – expoziție internațională de pictură.
Dansurile, luptele medieval și atelierul de tras cu arcul vor fi realizate de Ordinul Cavalerilor Mediș și de Paladinii de Terra Mediaș. În fiecare seară a festivalului, după ora 22.00, la scena principală din Piața Cetății sunt programate concerte folk, care vor începe de vineri cu Ducu Bertzi & friends.

Vezi Programul Festivalului Sighişoara Medievală 2017 – AICI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE