Home / Administratie / „Natură pentru Apă”, motto-ul Zilei Mondiale a Apei 2018

„Natură pentru Apă”, motto-ul Zilei Mondiale a Apei 2018

Distribuie

În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite aduce în atenţie câte o temă de relevanţă mondială pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Anul 2018 abordează o temă de interes global „Natură pentru Apă“, având în vedere că ambele noțiuni sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune.

„Răspunsul este în Natură”

Potrivit directorului Administraţiei Bazinală de Ape (ABA) Mureş, ing. Cristian Bratanovici, tema promovată anul acesta supune atenţiei legătura dintre apă şi natură, împreună: factori de decizie, gospodari de apă, utilizatori de apă şi alţi factori interesaţi să contribuie la dezvoltarea de politici care să asigure o reală protecţie a resurselor de apă.

„Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este „Natură pentru Apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă. Campania din acest an, „Natură pentru Apă” sau “Răspunsul este în Natură”, îşi propune să transmită mesajul că utilizarea unor soluţii bazate pe natură, cum ar fi revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle, reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente în sprijinul eforturilor noastre de a reface echilibrul circuitului apei în natură, de a răspunde efectelor schimbărilor climatice și de asigura un cadru pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa are un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii!”, a transmis ing. Cristian Bratanovici.

Comuniunea om-apă, deteriorată

Totodată, directorul ABA Mureş a mai subliniat importanţa pe care oamenii ar trebui să o acorde mediului înconjurător.

“Dezvoltarea socio-umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat, iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete. Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător”, a precizat ing. Cristian Bratanovici.

Cooperare între specialişti

Nu în ultimul rând, ing. Cristian Bratanovici a punctat faptul că ABA Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene.

„Acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialişti, în vederea identificării domeniilor comune de acţiune şi pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, unitare.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri – administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media, prin activităţi şi acţiuni multiple”, a conchis ing. Cristian Bratanovici.

Activităţi cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

Administraţia Bazinală de Apă Mureş

– Expoziţie de pictură şi afişe (postere) vernisată miercuri, 21 martie, ora 13.00, la sediul ABA Mureș, în colaborare cu Liceul Vocaţional de Artă Târgu-Mureş.

– În colaborare cu Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Târgu-Mureș s-au realizat machete din materiale reciclabile care surprind într-un mod particular ecosisteme acvatice. Acestea vor fi expuse la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, s-a organizat miercuri, 21 martie, “Ziua Porților Deschise“.

Promovarea Zilei Mondiale a Apei 2018, cu tema “Natură pentru Apă” la Școala Gimnazială  Omega din Târgu-Mureș.

Sistemul Hidrotehnic Reghin (în perioada 19 – 31 martie)

– Simpozion desfăşurat în colaborare cu elevii de la Şcoala Generală nr. 5 Reghin (3 clase), Şcoala Generală nr. 2 Reghin (o clasă), Şcoala Generală Sântu  Lunca, Şcoala Generală Vătava, Grădiniţa nr. 3 (o grupă), cu tema ”Zilei Mondiale a Apei – Natură pentru Apă”.

– Eveniment desfăşurat în colaborare cu elevii Liceului “Petru Maior” Reghin (2 clase) și Liceulul “Lucian Blaga” (2 clase), cu  tema „Natură pentru Apă”.

– Igienizare pe râul Mureş, intravilanul municipiului Reghin, cu participarea a 10 angajaţi de la Sistemul Hidrotehnic Reghin și 80 elevi de la liceele menționate anterior.

– Igienizare pe râul Gurghiu, cu participarea a 5 angajaţi de la Sistemul hidrotehnic Reghin, împreună cu 30 de elevi de la Grupil Şcolar Silvic Gurghiu.

Sistemul Hidrotehnic Sighișoara (în perioada 21 – 31 martie)

– Organizarea unei activităţi de igienizare a perimetrului de protecţie a barajului Zetea (Harghita), cu participarea elevilor din clasele VII-VIII din comuna Zetea.

– Organizarea unei activităţi de igienizare a zonei de protecţie a râului Târnava Mare, a pârâului Feernic şi a zonei de protecţie din intravilanul comunei Simoneşti – Lupeni și Odorheiul Secuiesc (Harghita).

– Promovarea Zilei Mondiale a Apei prin informarea elevilor privind „Natură pentru Apă”, la Şcoala Gimnazială „Aurel Mosora” Sighișoara.

– Organizarea unei activităţi de igienizare a zonei din avalul barajului frontal ”Acumularea Nepermanentă Vânători“ şi a zonei de protecţie a râului Târnava Mare.

Sistemul Hidrotehnic Târgu-Mureș (în perioada 20 – 31 martie)

– 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială “Ion Vlăduțiu” Luduș, vizită la Priza de apă și la Stația de tratare a apei.

– Igienizarea malurilor râului Mureş la Iernut și Cipău, împreună cu 50 de elevi de la Școala Gimnazială Iernut.

– Igienizarea râului Niraj, zona Ungheni și Crăciunești, cu personal propriu.

– Igienizarea râului Mureș și a afluenților la Luduș, cu personal propriu.

Sistemul Hidrotehnic Târnava Mică – Târnăveni (în perioada 21 – 31 martie)

– Promovarea Zilei Mondiale a Apei 2018 la Școala Generală Suplac, clasele I-IV, cu un număr de 50 de elevi.

– Igienizarea pârâurilor Botorca, Sărata și Sarospatak la Târnăveni, cu formaţia de lucru Târnăveni.

– Igienizarea râului Târnava Mică, zona Idrifaia (Suplac), cu formaţia de lucru Bălăuşeri și elevi ai Școlii Generale Idrifaia.

– Igienizarea pârâului Cuşmed la Sângeorgiu de Pădure, cu formaţia de lucru Sângeorgiu de Pădure.

– Igienizarea conturului lacului Acumularea permanentă Bezid, cu formaţia de lucru Bezid.

– Igienizarea pârâului Nadeș în zona Acumulării nepermanente Bălăușeri, cu formația de lucru Bălăușeri.

“Acțivitățile de ecologizare, igienizare a malurilor cursurilor de apă sau acumulări de apă au fost reprogramate a se desfășura până la data de 31 martie 2018. Condițiile meteorologice nefavorabile și debitele crescute ale cursurilor de apă au dus la modificarea calendarului de acțivități pregătite de Administrația Bazinală de Apă Mureș și subunitățile sale”, au transmis reprezentanţii ABA Mureş.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.