Conferinţă despre Centenarul Unirii, la Universitatea „Petru Maior” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

Conferinţă despre Centenarul Unirii, la Universitatea „Petru Maior”

Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș, prin Departamentul de Istorie și Științe Politice, organizează conferința „Centenarul Unirii: Basarabia și Bucovina”. Evenimentul va avea loc joi, 26 aprilie, la ora 12.00, în Aula Magna a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș. Detalii despre iniţiativă am aflat de la lector univ. dr. Mihaela Daciana Natea, director al Departamentului de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Petru Maior”.

Reporter: Care sunt premisele acestei conferinţe?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Natea: În contextul festiv al Centenarului, Departamentul de Istorie și Științe Politice, alături de Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” din Târgu-Mureş aduce în discuție problemei Basarabiei și Bucovinei privite sub aspect istoric și politic. Subiectul este relevant atât la timpul trecut cât și prezent, mai ales dacă analizăm evoluțiile politice internaționale și regionale. În acest context, punerea în comun a istoricilor din cele două state este un demers necesar pentru a putea individualiza momentele importante dar și reverberațiile lor actuale. În urmă cu doi ani, prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, afirma la Târgu-Mureș: „Mai rămân doi ani până la Centenarul Unirii, 2018, vom marca 100 de ani de la Marea Unire. Eu cred că trebuie să fim pregătiți cu toții pentru o reeditare a actului unirii, dacă nu în 2018, atunci în anii imediat următori”. Este interesant de urmărit modul în care aceste curente de gândire sunt privite în cele două state la 100 de ani de la realizarea României Mari.

Rep.: Cui se adresează conferinţa?

M.D.N.: Evenimentul se adresează comunității academice, profesorilor, cercetătorilor, istoricilor, studenților masteranzilor, doctoranzilor și oricărui cetățean interesat de problematică și de o dezbatere reală pe tema propusă. Ne dorim ca evenimentul să aducă în Aula Universității „Petru Maior” cât mai mulți participanți, interesați să asiste la dezbaterile dedicate marelui eveniment al Centenarului Unirii.

Rep.: Cine sunt invitații evenimentului?

M.D.N.: La eveniment vor participa prof. univ. dr. hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe din Republica Moldova, care va prezenta subiectul Unirii Basarabiei; conf. cercetător, dr. Constantin Ungureanu care va vorbi despre Unirea Bucovinei cu România, dr. Eugen-Teodor Sclifos va prezenta tema Franța și unirea Basarabiei cu România, iar prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” din Târgu-Mureş, va prezenta tema România post-comunistă și problema Republicii Moldova.

A consemnat Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE