Home / Eveniment / Recensamant in agricultura

Recensamant in agricultura

Distribuie

10866_tariceanu.gifGuvernul a aprobat ieri un proiect de Lege privind efectuarea Recensamântului General Agricol, în perioada 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011, în toate unitatile administrativ-teritoriale
Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, precum si a recomandarilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie – FAO, fiecare stat membru trebuie sa efectueze un recensamânt general agricol o data la 10 ani.
Informatiile obtinute prin efectuarea recensamântului vor permite, ulterior, elaborarea de noi reglementari în politicile guvernamentale din domeniile economic si social, precum si în domeniul dezvoltarii rurale.
Efectuarea Recensamântului General Agricol din 2010 are ca scop evidentierea schimbarilor intervenite, de la Recensamântul General Agricol din 2002, referitoare la caracteristicile structurale ale sistemului agricol national, a suprafetelor care fac obiectul unor politici de subventionare, a suprafetelor aflate sub restrictii de mediu, a efectivelor de animale, irigatiilor, dotarii exploatatiilor agricole cu masini si echipamente agricole, precum si a persoanelor ocupate in sectorul agricol.
La Recensamântul General Agricol se înregistreaza toate unitatile care desfasoara activitate agricola, indiferent de tipul de proprietate si forma de organizare. Unitatea de recenzare este exploatatia agricola individuala, societatea comerciala, societatea/asociatia agricola, precum si alti utilizatori de suprafete agricole si/ sau detinatori de animale care, în urma activitatii desfasurate, obtin produse agricole si/ sau pastreaza suprafetele agricole în bune conditii de mediu.
Concomitent cu Recensamântul General Agricol se desfasoara o ancheta selectiva speciala privind metodele de productie agricola. Culegerea datelor în teren se realizeaza prin formulare de înregistrare. Organizarea si efectuarea Recensamântului General Agricol se realizeaza de catre Institutul National de Statistica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Internelor si Reformei Administrative, sub coordonarea si controlul Comisiei Centrale pentru Recensamântul General Agricol.
Obiectivele Recensamântului General Agricol privesc:
– obtinerea de date statistice indispensabile procesului de participare a României la Politica Agricola Comuna;
– fundamentarea masurilor pentru elaborarea Planului National de Dezvoltare si a altor programe care vizeaza agricultura si dezvoltarea rurala;
– consolidarea sistemului statistic agricol prin culegerea informatiilor privind exploatatiile agricole si caracteristicile structurale ale acestora în fiecare stat membru;
– asigurarea de date comparabile privind activitatile agricole, la nivel geografic, care sa acopere întreaga Uniune Europeana;
– stabilirea tipologiei si dimensiunii economice a exploatatiilor agricole si clasificarea unitara a exploatatiilor agricole la nivelul Uniunii Europene.

În termen de 10 zile de la data intrarii în vigoare a acestei legi, se constituie Comisia Centrala pentru Recensamântul General Agricol iar nominalizarea persoanelor se face prin ordin, de catre conducatorul fiecarei institutii implicate. Comisia este formata din: presedinte – ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, vicepresedinti – presedintele Institutului National de Statistica, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, secretar de stat la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, secretari – secretar general la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, secretar general la Institutul National de Statistica, secretar general la Ministerul Economiei si Finantelor, membri – vicepresedinte la Institutul National de Statistica, secretar de stat la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, secretar general la Academia de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", director general adjunct la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, presedintele Asociatiei Comunelor din România, presedintele Asociatiei Oraselor din România, presedintele Asociatiei Municipiilor din România, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România.
Comisia Centrala pentru Recensamântul General Agricol raspunde de pregatirea, coordonarea si monitorizarea lucrarilor necesare efectuarii recensamântului, având urmatoarele atributii principale:
– aproba programul general de organizare si efectuare a Recensamântului;
– avizeaza formularele si metodologia de înregistrare, prelucrare a datelor si programul de publicare a rezultatelor;
– avizeaza clasificarile si nomenclatoarele necesare înregistrarii si prelucrarii datelor de recensamânt, cu exceptia celor aprobate prin hotarâri ale Guvernului;
– aproba, daca se considera oportun, organizarea de cercetari statistice selective conexe recensamântului;
– aproba instructiunile, modul de organizare si îndruma actiunile si operatiunile de împartire a teritoriului unitatilor administrativ – teritoriale în sectoare si sectii de recensamânt;
– coordoneaza actiunile de recrutare si instruire a recenzorilor, recenzorilor sefi si coordonatorilor;
– aproba programul de popularizare a Recensamântului General Agricol;
– aproba si prezinta Guvernului rezultatele provizorii ale Recensamântului
– General Agricol.
Comisia Centrala pentru Recensamântul General Agricol îsi înceteaza activitatea odata cu publicarea rezultatelor provizorii ale Recensamântului General Agricol, iar rezultatele finale si detaliate sunt publicate si difuzate de catre Institutul National de Statistica.
(S.G.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Vânătoare inedită de comori în Sighișoara

Distribuie Dacă vrei să descoperi comorile medievale din frumoasa cetate Sighișoara și secretele lor, vino …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.