Home / Sanatate / USTUROIUL

USTUROIUL

Distribuie

4350_usturoi.gifProprietăţile nutritive ale usturoiului au început să fie cunoscute doar în ultimii 50 de ani, când s-a văzut că acesta conţine importante cantităţi de vitamina A, B1, B2, C, substanţe minerale utile ca fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu şi o serie de elemente ca brom, zinc, iod, cobalt, siliciu, magneziu. Ca şi medicament usturoiul a fost folosit încă din antichitate pentru prevenirea bolilor contagioase, în cazuri de hipertensiune şi obezitate. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Introducerea usturoiului în alimentaţie, contribuie la buna funcţionare a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului. Este apreciat şi în tratamentul unor boli cronice. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Ajută la combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronare, previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale. Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor, antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic, anticarcinogenetic, Cercetările în domeniu au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei, a durerilor de cap, în unele pneumopatii, în tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor, accelerează epitalizarea şi vindecarea rănilor. Cei care consumă cantităţi însemnate usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon. şi-a demonstrat eficacitatea în cazul teniei, iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotriva căderii părului.

Eugenia KISS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Investiție nouă la Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni

Distribuie Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat joi, 21 septembrie, într-o ședință ordinară de lucru, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.