Recalcularea pensiilor devine realitate Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 106 Vizualizări

Recalcularea pensiilor devine realitate

413_recalculare.gifProcesul de recalculare a pensiilor întâmpină unele dificultăţi, din cauza
lipsei de resurse umane şi materiale şi datorită modului în care au fost arhivate cele peste patru milioane de dosare de pensionare. Acest volum uriaş de dosare a necesitat suplimentarea personalului şi a spaţiilor de la casele judeţene de pensii.

Principalul obiectiv al procesului de recalculare a pensiilor este ca pensionarii cu condiţii similare de pensionare, având aceeaşi evoluţie salarială, aceleaşi sporuri, aceleaşi contribuţii şi aceleaşi condiţii de cotizare să aibă pensii egale. Totuşi, în cazul în care pensia recalculată este mai mică decât cea actuală, nu vor fi operate modificări. În acest sens, directorul Casei Judeţene de Pensii Mureş, Ileana Morent, ne-a declarat: “Ca să se echilibreze, pensiile, acestea ori vor creşte ori se vor menţine la actuala valoare, însă în nici un caz nu vor scădea. Până acum am ajuns cu recalcularea la anii ’83-’84, dar până vom ajunge la anul 2000 volumul va creşte. De aceea, până în prezent am mai angajat 47 de persoane şi lucrăm în două schimburi, pentru că nu ne ajung calculatoarele. Urmează să mai angajăm 43 de persoane, pentru ca să reuşim să terminăm procesul până la sfârşitul anului”.
Pe lângă neajunsurile legate de volumul de muncă necesar recalculării, deputatul UDMR Kerekes Karoly remarcă şi inechitatea Legii nr. 19/2000, care prevede că în cazul în care pensionarul nu poate prezenta acte doveditoare pentru perioadele care nu sunt înregistrate în cartea de muncă se ia în calcul salariul minim brut pe economie în vigoare în perioada respectivă. Aceste prevederi, apreciază Kerekes Karoly, ar trebui modificate, astfel încât “în locul salariului minim pe economie să se ia în considerare cel puţin salariul minim pe economie al funcţiei înscrise în carnetul de muncă”.
Trebuie spus că aceste recalculări nu înseamnă majorări ale pensiilor. De aceea, imediat după terminarea procesului de recalculare, se impune revizuirea pensiilor minime pentru că, după cum declară deputatul Kerekes Karoly, “aderarea ţării la UE înseamnă, printre altele, şi costuri sociale mari”.
În acelaşi timp, deputaţii liberali Eugen Nicolăescu şi Mircea Coşea au propus un amendament la lege, care prevede ca cei care solicită documente necesare în dosarele de recalculare a pensiilor să fie scutiţi de la plata taxelor practicate de instituţii la eliberarea acestor acte, iar taxele notariale se reduc la 25% din valoarea prevăzută de lege.
Rămâne de văzut dacă aceste intenţii se vor materializa şi, dacă da, din ce fonduri. Cert este însă că o parte a pensionarilor au nevoie urgentă de aceste recolerări.

Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE