Borbely i-a tăiat finanţele lui  Năstase Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Borbely i-a tăiat finanţele lui Năstase

812_Borbely.gifDrumurile mureşene vor rămâne şi în acest an tot dezastruoase deoarece fondurile disponibile ajung doar pentru eternele plombări l Aceasta ar fi concluzia întâlnirii de ieri a ministrului delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, cu autorităţile judeţene şi cu primarii l Ministrul a mai abordat problematica ANL, agenţie care va suferi modificări, a programului săli de sport sau a alimentării cu apă a comunităţilor din mediul rural.

Prima întâlnire a ministrului delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, cu autorităţile locale şi judeţene, desfăşurată ieri în Sala mare de şedinţe din Palatul Administrativ din Târgu Mureş, a arătat doar o situaţie jalnică a bugetului de stat, amanetat de guvernarea pesedistă pentru efectuarea unor lucrări pentru care nu erau asigurate sursele de finanţare.
Temele abordate de ministrul Borbely s-au referit la programul săli de sport, la alimentarea cu apă a localităţilor rurale, respectiv la construcţia de locuinţe ANL, respectiv sociale. Astfel, potrivit inventarului prezentat de ministrul delegat, în ultimii opt ani s-au construit 15000 de locuinţe, lucrări finanţate de la bugetul de stat, o cifră mult mai bună decât cea raportată de statele vecine. În acest an însă, din cauza unor găuri bugetare de sute de miliarde, a fost sistată construcţia a 3.700 de locuinţe, mai ales că veniturile din buget reprezintă 60-65% din bugetul pe 2004. Totuşi, în acest an, vor fi date în folosinţă 5.000 de apartamente la nivelul întregii ţări, din care 102 în Mureş. Rămânând în judeţ, anul acesta va începe construcţia la alte trei blocuri cu 75 de apartamente, a căror execuţie implică costuri de 26 de miliarde de lei.
Legat de ANL, Borbely a reecunoscut că vor fi eliminate subvenţiile pentru că ANL nu trebuie să fie un actor privilegiat pe piaţa imobiliare, ci trebuie să funcţioneze ca orice agenţie.
Marcat încă de criticile aduse programului de alimentare cu apă a satelor româneşti, demarat în 1997, Borbely a ţinut să apere încă o dată acea decizie. "Nu îmi pare rău că am demarat acel program, pentru că a fost o decizie justă. Astăzi peste 8.000 de localităţi din cele aproximativ 9.000 nu au introdusă apa în sistem centralizat. Este una dintre cele mai grave probleme", şi-a justificat Borbely decizia de pe vremea ministrului Noica.

Dumurile, tot dezastruoase

Nici la capitolul drumuri nu vom sta mai bine, atâta timp cât pentru pietruirea drumurilor comunale sunt alocate judeţului 5,5 miliarde de lei, sumă la care se adaugă o suplimentare de 380 de mii de dolari. De asemenea, pentru reparaţii sunt alocate 56 de miliarde de lei. Borbely a arătat că probabil anul viitor se va aproba un proiect de asfaltare a drumurilor comunale, prioritare fiind cele din comunele izolate. Directorul Regionalei Drumuri Naţionale, Ioan Moldovan, nu a fost nici el mai optimist, declarând că anul acesta cele 185 de miliarde de lei vor fi folosite pentru plombări, fiind amintite DN 15 Reghin – Topliţa, DN 15A Bălăuşeri – Sovata – Gheorgheni, DN 16 – Târgu Mureş – Cluj Napoca, sau DN 14 A Iernut – Târnăveni – Sibiu. Directorul Regionalei Braşov a declarat că în acest an va fi recepţionat şi şoseaua ocolitoare Periş – Petelea, o mostră a unei execuţii dezastruoase de drumuri.

Nemulţumiri ministeriale

Borbely Laszlo s-a declarat nemulţumit de programul săli de sport, moment în care a amintit ironic de sala de sport de la Cornu, o lucrare pentru care îi erau alocate 2,2 milioane de euro, în condiţiile în care orice sală costa în jur de 400-450 de mii de euro. Cu o satisfacţie subtilă, ministrul a recunoscut că lucrările la sala de la Cornu au fost oprite. Dar nu întreg programul va fi stopat, urmând să fie executate săli de sport şi în alte localităţi, dar cu o capacitate mai mare, astfel încât 3-4 şcoli să fie arondate unei săli de sport. În schimb, în comunele mici, vor fi construite doar săli de gimnastică. Bineînţeles, Borbely nu a ratat ocazia să critice executantul sălii de sport a Gimnaziului Tudor Vladimirescu, unde lucrarea nu a fost predată la şase luni de la expirarea termenului de execuţie. "Nu accept ca termenul de predare să fie 20 octombrie şi acea firmă să nu poată să o termine, iar acum s-au adunat şi penalităţi de 3 miliarde. Dacă nu este capabil să o termine, să o dăm altcuiva", şi-a exprimat Borbely nemulţumirea. Succint, acestea au fost promisiunile guvernamentale.

Bile negre

Deputaţii Kelemen Attila şi Eugen Nicolăescu, preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, vicepreşedintele CJ, Alexandru Petru Frătean, primarii Vizi Jozsef – Sângeorgiu de Mureş – , Octavian Popa – Târnăveni -, Nagy Andras – Reghin -, Peter Ferenc – Sovata -, Vasile Cornea – Iernut -, Zsigmond Venczel – Ghindari -, sau Gheorghe Mogilă – Răstoliţa -, dar şi consilierul Benedek Imre au fost tot atâtea voci care au ridicat probleme cu care se confruntă judeţul sau care au cerut sprijin pentru proiectele pe care intenţionează să le promoveze. Alţi vorbitori mai trebuie să aştepte până când ministrul – foarte ocupat – va fi dispus să-şi asculte conjudeţenii.
Vizita ministrului a inclus şi inspectarea stadiului lucrărilor la sala de sport nefinalizată din cartierul Tudor.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE