Un sistem subfinanţat achită datorii Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Un sistem subfinanţat achită datorii

825_UnSistem.gifDirectorii celor mai importante 50 de unităţi spitaliceşti din ţară s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a pune la punct soluţii concrete privind achitarea datoriilor către furnizori. La nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş au fost discutate două posibilităţi pentru ca, până la 30 noiembrie 2005 să fie achitate sumele restante.

Prima variantă pentru ca datoriile pe care spitalele le au către diverşi furnizori este ca CJAS Mureş să contracteze numărul de cazuri solicitate iniţial de unitatea spitalicească, adică 84.000, în comparaţie cu cele 55.800 contractate la începutul lui 2005. “În aceste condiţii am putea încheia fiecare lună cu un excedent de 8 miliarde de lei”, declară directorul administrativ al Spitalului Judeţean, Florin Buicu. Acesta precizează că dacă acest lucru nu va fi posibil, datorii vor exista şi în 2005. O altă soluţie ar fi mărirea tarifelor pe caz sau considerarea datoriilor mai vechi de 180 de zile arierate, fiind apoi tratate pe cale juridică. “Datoriile nu se fac numai pe spital”, precizează Florin Buicu. Acesta spune că pe 2003 mai sunt de achitat 13 miliarde de lei, bani aferenţi programului de neurologie. Suma a fost folosită pentru tratamentul bolnavilor cu scleroză în plăci şi pentru achiziţionarea de medicamente specifice. În 2004, datoria unităţii spitaliceşti este de aproximativ 317 miliarde lei, sumă cauzată de “subfinanţarea sistemului sanitar. Pentru că trebuie înţeles că datoriile nu se fac doar în spital, ci şi în laboratoare şi în ambulatoriu”, explică Buicu.

Plată în traşe

Conform ordinului 320/109/2005, CNAS şi Ministerul Sănătăţii au decis, de comun acord, ca plata către furnizori să se efectueze în opt tranşe, prima fiind în 30 aprilie, dată la care ar trebui să fie achitate restanţele pe 2003. “Cele 19 miliarde vor fi achitate în momentul în care un ordin al ministrului va spune că această sumă poate fi achitată din fondurile obţinute prin activitatea spitalicească”, a precizat Florin Buicu. Ultima tranşă, ce trebuie achitată pe 30 noiembrie, reprezintă practic momentul în care spitalele trebuie să fie cu plata la zi. Termenele de plată în ceea ce priveşte medicamentele sunt de 180 de zile, iar pentru materialele sanitare, de 60 de zile.

Licitaţii proprii din mai

Până la sfârşitul lunii aprilie funcţionează încă sistemul de achiziţii la nivel naţional. După această dată, unităţile spitaliceşti vor putea să organizeze independent aceste achiziţii. Singura excepţie o constituie achiziţile ce depăşesc 25.000 de euro, caz în care este nevoie de acordul ministerului Sănătăţii. “Banii contractaţi de spital ajung până în luna august, aşa că sperăm să realizeze preconizata rectificare a bugetului”, afirmă Florin Buicu. După scandalul izbucnit în luna februarie, când materialele achiziţionate de minister, prin licitaţie naţională, au fost insuficiente şi de proastă calitate, la Spitalul Clinic de Urgenţă situaţia este acum stabilă. “Am avut mari probleme, dar avem acum mănuşi şi seringi pentru toate secţiile”, a încheiat Florin Buicu.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE