Violenţa caracterizează şcollie Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Violenţa caracterizează şcollie

Opt şcoli din zece se confruntă cu fenomene de violenţă, conform unui studiu publicat recent de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. În eşantionul de 1.207 unităţi de învăţământ preuniversitar analizat au fost incluse şi şcoli mureşene. Analiza şcolilor cu grad ridicat de risc la nivelul judeţului Mureş trebuia făcută publică la sfârşitul lunii decembrie 2005, conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Opt şcoli din zece se confruntă cu fenomene de violenţă de diverse forme, în România. Violenţa între elevi, violenţa elevilor faţă de profesori, violenţa profesorilor faţă de elevi, violenţa verbală sau, în cazurile cele mai grave, violenţa fizică, caracterizează activitatea unităţilor de învăţământ. Acestea sunt două din rezultatele unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) pe un eşantion de 1.207 de unităţi de învăţământ preuniversitar din România, cu un număr de 585.734 de elevi. În licee şi şcoli de arte şi meserii, elevii sunt mai revoltaţi decât cei din şcolile generale, iar elevii şcolilor din mediul urban sunt mai violenţi decât colegii de la sate.
Cotele cresc
Conform studiului realizat de ISE în 73,3% dintre şcolile generale şi 80,6% dintre şcolile post-gimnaziale se înregistrează diverse acte de violenţă, cea mai întâlnită formă fiind violenţa între elevi. Potrivit datelor statistice aceasta se manifestă "des" sau "foarte des" în aproximativ 20% dintre şcoli şi "rareori" în peste 71% dintre unităţi. Violenţa elevilor faţă de profesori se înregistrează "rar" în peste 40% dintre şcoli şi "des" şi "foarte des" în 1,3% din totalul şcolilor analizate. Comportamentul neadecvat al cadrelor didactice este pe ultimul loc, ca tip de violenţă, fiind semnalat "rar", în 33% dintre unităţile de învăţământ.
Elevii, victime
şi călăi
Aproape 3% din elevii şcolilor analizate au fost, în anul şcolar trecut, victime ale violenţei. Unii s-au declarat victime ale propriilor colegi, în incinta şcolii, iar alţii, victime ale unor agresiuni petrecute în zona şcolii, ai căror autori au fost fie aceiaşi colegi, fie alte persoane. 22% din elevi sunt agresaţi verbal de profesori, consilierii şcolari acuzându-i pe profesori de comportamente neadecvate faţă de elevi. Cele mai frecvente forme de violenţă a elevilor faţă de profesori sunt reprezentate de absenteismul şcolar, fuga de la ore, indisciplina în clasă sau în recreaţii, precum şi ignorarea solicitărilor cadrelor didactice. "În cadrul studiului am cuprins în eşantion şi unităţi de învăţământ din judeţul Mureş, dar nu am efectuat statistici regionale, deoarece nu prezentau interes pentru noi la nivel naţional", ne-a precizat Magda Balica, responsabil în cadrul ISE. "A fost realizată o analiză privind şcolile din judeţ, noi am prezentat şcolile cu risc ridicat. Analiza a fost întocmită împreună cu Poliţia şi Jandarmeria, iar rezultatele au fost trimise Prefecturii pentru a le face publice", ne-a declarat inspectorul şcolar general Suzana Ganţă.
Prefectul Ciprian Dobre a declarat că va oferi un răspuns în această privinţă astăzi.
Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE