Traian Băsescu rămâne preferatul românilor Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Traian Băsescu rămâne preferatul românilor

3029_traian.gif
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Biroul de Cercetări Sociale, Alianţa D.A se menţine în topul preferinţelor electoratului cu un procent de 48,5 la sută, în timp ce PSD ar obţine 22,5 la sută din voturile populaţiei. Următoarele partide, în opţiunea alegătorilor, sunt PRM cu 13,5 la sută şi UDMR cu 5,1 procente. O creştere semnificativă o înregistrează PNG, care ar fi votat de 4,8 la sută dintre alegători.
Preşedintele Traian Băsescu este privit cu încredere de 65 la sută dintre români. Urmează premierul Călin Popescu Tăriceanu cu 46 de procente. În cazul primului ministru, 49 la sută reprezintă procentul de neîncredere care i se acordă. În liderul PSD, Mircea Geoană, au încredere 39 la sută dintre români şi este privit cu neîncredere de 53 la sută. Urmează C.V Tudor şi Emil Boc. Fostul premier, Adrian Năstase, suferă de o puternică erodare a imaginii, doar 28 la sută dintre români păstrându-şi încrederea în el. Procente foarte mici au obţinut şi liderul UDMR, Marko Bela precum şi fostul şef al statului, Ion Iliescu.
Notele acordate de cetăţeni partidelor aflate la putere sunt foarte mici: PD obţine cu greu notă de trecere, 5,97, urmat de PNL cu 5,84. UDMR şi PC obţin note sub 5, 4,18 respectiv 4,28.
Principalele probleme pe care românii cred că trebuie să le rezolve urgent cabinetul condus de Tăriceanu sunt: reforma în sănătate, mărirea salariilor bugetarilor, combaterea corupţiei, mărirea pensiilor, asigurarea de noi locuri de muncă. Problemele secundare ar fi: integrarea europeană şi reforma în justiţie.
41 la sută dintre români cred că în 2006 situaţia lor materială se va schimba, în timp ce un procent asemănător consideră că în acest an vor fi multe greve, conflicte sociale şi politice.
59 la sută dintre repondenţi cred că anul acesta va fi anul arestărilor marilor corupţi, în timp ce majoritatea consideră că nu vor fi nici alegeri anticipate şi nici un alt prim-ministru. În 2005, pentru 50 la sută dintre cetăţeni nu a fost nici o schimbare în ceea ce priveşte locuinţa, sănătatea, veniturile sau familia.
Sondajul a fost efectuat în perioada 5-10 ianuarie pe un eşantion reprezentativ de 1094 de persoane majore.
40 la sută dintre români nu s-ar mai duce la vot, dacă alegerile ar avea loc curând.

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE