Pe urmele CIA Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Pe urmele CIA

Preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European au convenit joi lista celor 46 de parlamentari ai comitetului temporar care va desfăşura o anchetă pe tema presupuselor centre de detenţie secrete ale Agenţiei Centrale de Investigaţii (CIA) a SUA în Europa. Cele 46 de locuri au fost împărţite între grupurile politice din PE, în funcţie de ponderea acestora în legislativul comunitar. Conservatorul portughez Carlos Coelho a fost ales preşedinte comitetului, liberala britanică Sarah Ludfor vicepreşedinte, iar socialistul italian Giovanni Fava, raportor. Comitetul, care îşi va începe lucrările săptămâna viitoare, are în principal sarcina de a culege şi analiza informaţii privind presupusa existenţă de centre de detenţie secrete ale Agenţiei Centrale de Investigaţii a SUA în unele state europene, posibilitatea ca CIA să fi folosit aeroporturi europene pentru a transporta suspecţi terorişti, precum şi posibila complicitate a guvernelor europene.
De asemenea, membrii comitetului temporar vor încerca să stabilească "dacă CIA sau alte agenţii ale SUA sau ale unor terţe ţări au procedat la răpiri, 'predări extraordinare', sau au supus persoane reţinute în locuri secrete de detenţie la acte de tortură, inumane sau degradante pe teritoriul Uniunii Europene, în statele candidate sau asociate.
Comitetul temporar va avea un mandat de un an, care va putea fi prelungit, şi va trebui să elaboreze un raport preliminar de concluzii în termen de patru luni de la începerea lucrărilor. (I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE