Planul Olmert Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Planul Olmert

3096_planOlmert.gif"Guvernul israelian va refuza sã negocieze cu un guvern din care va face parte Hamas dacã gruparea radicalã islamistã nu se dezarmeazã şi nu recunoaşte statul Israel", a avertizat premierul Ehud Olmert. Declaraţia oficialului israelian reflectã temerile statului evreu faţã de ascensiunea grupãrii radicale islamice, care riscã sã întrerupã supremaţia mişcãrii Fatah în teritoriile palestiniene. Peste un milion de palestinieni au votat miercuri, în Cisiordania şi Fâşia Gaza, în cadrul celui de-al doilea scrutin legislativ din istoria lor. La ora închiderii ediţiei, votul era încã în desfãşurare, sondajele de opinie creditând organizaţia Fatah cu un mic avans faţã de Hamas.
Participarea la alegeri a grupãrii Hamas a neliniştit Israelul, SUA şi Europa, unde Hamas este consideratã grupare teroristã. La scurt timp dupã ce a votat, preşedintele Autoritãţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a lansat un apel cãtre toate organizaţiile palestiniene sã-şi dezarmeze aripile militare, precizând cã este imposibil ca facţiunile sã continue sã fie înarmate simultan cu activitatea parlamentarã. Liderul Hamas, Ismail Haniya, a anunţat însã cã organizaţia sa nu se va dezarma dupã ce va intra in Consiliul Legislativ Palestinian.
Indiferent de rezultatele scrutinului, premierul israelian Ehud Olmert a afirmat cã va continua politica de retrageri unilaterale din teritoriile palestiniene, iniţiatã de predecesorul sãu, Ariel Sharon. Olmert a afirmat cã ţara sa trebuie sã se retragã din unele zone ocupate din Cisiordania şi sã stabileascã cât mai curând o graniţã cu palestinienii, asigurându-se cã evreii formeazã populaţia majoritarã:"Garantarea existenţei unui stat naţional al evreilor este incompatibilã cu menţinerea controlului asupra regiunilor în care trãieşte populaţia palestinianã. Trebuie sã demarcãm cât mai curând posibil o frontierã clarã, care sã reflecte realitatea demograficã de azi. Israelul va menţine zonele de securitate, grupurile de aşezãri evreieşti şi acele locuri care au o uriaşã importanţã naţionalã pentru poporul evreu – în primul rând un Ierusalim unit sub suveranitatea Israelului. Nu poate exista un stat evreiesc care sã nu aibã ca punct central capitala la Ierusalim".

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE