Disponibilizări la Romsilva Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 89 Vizualizări

Disponibilizări la Romsilva

3278_disponibiliz.gifRomsilva îşi va redimensiona activitatea şi bugetul de venituri şi cheltuieli. Guvernul a decis acordarea unor măsuri de protecţie socială pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi în acest an. În judeţul Mureş doar jumătate din suprafaţa împădurită va rămâne în proprietatea statului.
Romsilva îşi va redimensiona activitatea şi bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile în care restituirea pădurilor foştilor proprietari va determina reducerea progresivă, de la 4,3 milioane hectare cât este în prezent, la circa 2,3 milioane hectare, a pădurilor aflate în proprietatea statului pe teritoriul întregii ţări.

Disponibilizări

Programul de restructurare a Romsilva include la nivel naţional disponibilizarea, până la sfârşitul anului, a 7.048 de salariaţi. Disponibilizarea personalului Romsilva se va face treptat, pe măsură ce pădurile vor fi retrocedate foştilor proprietari. Directorul general al Direcţiei Silvice Mureş, Ioan Chirteş, spune că până ce proprietarii nu vor fi puşi efectiv în posesie, pădurile nu vor fi lăsate fără pază. "Nu am stabilit încă o cifră pentru disponibilizări în acest an. Până nu se vor face efectiv punerile în punerile în posesie, vom rămâne cu acelaşi număr de angajaţi. Pădurile trebuie păzite", explică Ioan Chirteş. Potrivit unui proiect de Lege adoptat de Guvern, angajaţii disponibilizaţi vor beneficia la momentul concedierii colective de o sumă egală cu de două ori salariul mediu pe economie din luna ianuarie, de indemnizaţia de şomaj şi de un venit lunar de completare. Pentru că veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva se reduc proporţional cu suprafaţa retrocedată, protecţia socială a personalului disponibilizat va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Cine va păzi pădurile?

Dacă în termen de 9 luni de la data concedierii colective la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va apărea necesitatea reangajării de personal ca urmare a solicitărilor viitorilor proprietari de păduri de a încheia contracte de administrare a pădurilor sau de prestări servicii silvice cu Romsilva, Regia va fi obligată să reangajeze salariaţi mai întâi din rândul persoanelor disponibilizate prin concediere colectivă. Reangajarea se face fără concurs sau perioadă de probă dacă salariatul este reangajat la aceeaşi unitate teritorială de unde a fost disponibilizat. Conform precizărilor directorului tehnic al Direcţiei Silvice Mureş, Gligor Cosmin Lechinţan, în judeţul Mureş mai sunt în proprietatea statului 108 mii ha de pădure, iar direcţia lucrează cu 680 de persoane. Suprafaţa ce va rămâne în administrarea Direcţiei după ce unele suprafeţe vor fi retrocedate nu poate fi precizată exact, deoarece Legea 247 permite ca şi cei care nu vor putea primi suprafeţe în judeţe învecinate să beneficieze de păduri în judeţul Mureş. "Estimăm ca după încheierea retrocedărilor, în judeţul Mureş să rămână în proprietatea statului între 40 şi 60 de mii de ha de pădure", ne-a mai declarat Gligor Lechinţan.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE