CSM hotărăşte azi soarta Curţii de Apel Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

CSM hotărăşte azi soarta Curţii de Apel

3292_CSM.gifPlenul Consiliului Superior al Magistraturii îl va audia astăzi pe judecătorul Artenie Cordoş l În mod normal, fostul preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş ar trebui repus în funcţie l Floarea Grosu, actualul şef al instanţei mureşene, a orchestrat abuzul împotriva lui Cordoş l Potrivit unor surse din interiorul CA, Grosu va merge la Bucureşti să-şi susţină cauza, chiar dacă nu a fost invitată

La mai bine de două săptămâni de la data la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ruşinosul recurs formulat de fostul vicepreşedinte al CSM, Liviu Dăscălescu, împotriva hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş prin care se recunoştea faptul că judecătorul Artenie Cordoş a fost înlăturat abuziv de la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, CSM este pe punctul de a lua o decizie.
Astăzi, fostul preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş a fost convocat în plenul CSM, unde se va discuta situaţia în care s-a ajuns după mazilirea sa fără respectarea prevederilor legale, în 2003, ca urmare a unor controale la comandă politică. În mod normal nu este decât o singură cale de soluţionare a speţei de către plenul CSM, respectiv repunerea în funcţie a lui Cordoş şi revocarea mandatului deţinut, în prezent, de Floarea Grosu. Aceasta din urmă ar fi trebuit revocată din această funcţie încă din momentul în care ÎCCJ a achitat-o pe Andreea Ciucă, pe simplul motiv că întreaga mascaradă declanşată de echipa lui Gheorghe Şuhan şi Ioan Amărie, foştii capi ai PNA, a avut la bază, dincolo de denunţul făcut de pesedistul Viorel Ţibrea, declaraţiile incriminatoare ale lui Grosu. Mai mult, Grosu nu ar fi trebuit numită în fruntea Curţii de Apel Târgu Mureş atâta vreme cât avea calitate de martor într-un proces în care sentimentele duşmănoase pe care le nutrea faţă de inculpat erau de notorietate.
Aşadar, CSM va decide astăzi dacă este garantul respectării legii în România sau a rămas în continuare o unealtă în mâna unor forţe politice. Este însă de aşteptat ca acea parte a CSM care urmăreşte într-adevăr să apere legea să se lovească de interesele unor magistraţi, procurori şi judecători, ostili acestui demers. Dintre aceştia trebuie amintiţi Liviu Dăscălescu, procurorul care a redactat un recurs în termeni de cartier, expediindu-l prin fax în miez de noapte, dar şi procurorul Cristian Deliorga, actualmente vicepreşedinte al CSM, unul din cei care şi-au pus într-un fel sau altul girul pe mazilirea politică a lui Cordoş.
Vă reamintim că Artenie Cordoş a fost înlăturat de la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş în 2003, la scurt timp după arestarea preventivă a judecătorului Andreea Ciucă. În ciuda faptului că magistratul îşi înaintase la acea dată demisia, la care a renunţat ulterior în condiţiile în care CSM nu a luat-o în dezbatere, CSM a dispus demiterea lui, membrii acestui for fiind convinşi că decizia lor va rămâne irevocabilă deoarece, prin încălcarea drepturilor constituţionale, legea de organizare judecătorească de la acea dată nu dădea dreptul magistraţilor să se apere în instanţă împotriva deciziilor CSM. Artenie Cordoş a invocat însă excepţia de neconstituţionalitate şi a primit câştig de cauză, modificând astfel legea de organizare judecătorească şi deschizând calea spre instanţă şi pentru alţi magistraţi care au fost victime ale sistemului în perioada 2000-2004. Potrivit unor surse din interiorul Curţii de Apel, Floarea Grosu va merge şi ea la Bucureşti pentru a-şi susţine cauza, chiar dacă nu a fost invitată de către CSM.

Cristian DAVID

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE