Vizi refuză retrocedarea Băilor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 70 Vizualizări

Vizi refuză retrocedarea Băilor

7090_soc_cap.gifNouă dintre moştenitorii legali ai familiei Filip Iosif care au câştigat clădirea fostei baze de tratament a Băilor Sărate din Sângeorgiu de Mureş au obţinut din nou confirmarea că baza le aparţine l Înalta Curte a decis prin hotărâre irevocabilă că fostul Hotel Pavilion trebuie retrocedat urmaşilor fostului proprietar l Când anume însă o vor primi şi în ce condiţii, nu se ştie, pentru că Primăria Sângeorgiu de Mureş, în frunte cu primarul Vizi Josif, refuză să pună în practică o hotărâre judecătorească rămasă irevocabilă

Ieri, la ora prânzului, nouă dintre cei 23 de moştentori legali ai familiei Filip Iosif au avut programată o întâlnire cu primarul localităţii Sângeorgiu de Mureş, Vizi Iosif, pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă faptul că instanţa supremă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, le-a dat din nou dreptate. Înainte de întâlnirea cu moştenitorii legali, i-am solicitat primarului Vizi o opinie referitor la această retrocedare. "Hotelul vechi a fost construit de familia Csete, familie care mai apoi a luat un împrumut de la Banca Albina. Pentru că nu au putut restitui împrumutul, hotelul vechi a intrat în proprietatea statului. Familia Csete a rămas fără urmaşi, astfel că acum mă mir foarte tare că au apărut o serie de urmaşi, fără nici o legătură cu familia respectivă, care pur şi simplu vor să le restituim ceva ce nu le aparţine. Mă voi opune categoric", ne-a spus primarul.
Surpriza cea mare însă a fost aceea că la ora programată pentru întrevedere primarul nu a dorit să stea de vorbă cu moştenitorii legali, pe motiv că e "sătul de atâta vorbărie despre hotel. Şi ca să fie şi mai frumos, a venit şi presa", a fost remarca lui destul de supărată.
Cei nouă oameni au aşteptat cuminţi în sala de şedinţe revenirea primarului, timp în care ne-au spus şi documentat cu acte în regulă cererea lor. "Credeţi că dacă nu am fi avut documente, ne-ar fi dat câştig de cauză vreo instanţă? După ce familia Csete a pierdut clădirea, în anul 1939, în baza documentului 2056 şi în baza actului de ipotecă din 11 februarie 1939, s-a întăbulat cu drept de proprietate clădirea vechiului hotel şi Băile, pe numele doctorului docent Mihail Mitrea. Acesta, în anul 1957, a vândut hotelul unchiului nostru Iosif Filip şi soţiei sale, Maria. Odată cu colectivizarea din 1962, hotelul a fost naţionalizat fără însă a se emite nici un titlu de naţionalizare. Cum unchiul nostru nu a avut proprii săi copii, ca moştenitori legali, am solicitat restituirea hotelului familiei", ne-a spus Attila Muntean, unul din moşenitorii hotelului.

Hotărâri nerespectate
Acţiunea de solicitare a restituirii hotelului, au luat-o membrii familiilor moştenitoare, în urma apariţiei legii retrocedărilor, în 2001. Această lege care în fond ar fi trebuit să facă dreptate, face victime, astfel că aproape toţi oamenii simpli care au revendicat ceva, se întreabă interesele cui le serveşte acestă lege, dacă hotărârile instanţelor nu sunt respectate de chiar aleşii noştri locali?
După lungi procese câştigate şi recursuri peste recursuri ale primăriei din Sângeorgiu de Mureş, oamenii au ajuns la capătul răbdării. "Această clădire se afla în stare aproape perfectă până acum cinci ani când am început noi primul proces de revendicare. Apoi în termen foarte scurt, hotelul cu 12 camere a fost devalizat, a rămas fără ferestre, fără sobe de teracotă, ba mai mult, tavanul de pe verandă a fost "ajutat" să se dărâme. Astăzi am asistat la primărie la o demonstraţie a domnului primar, prin care pur şi simplu ne lăsa să înţelegem că nu îi pasă de hotărârile instanţei supreme. La finalul întâlnirii la care de fapt nu ne-a onorat cu prezenţa, primarul ne-a anunţat că nu este de acord cu retrocedarea. Nici el şi nici secretara primăriei. Parcă ne aşteptam la acest răspuns pentru că acest hotel vechi cu 12 camere şi terenul de 400 mp fac ochi dulci multor oameni de afaceri. Noi le spunem doar că dacă hotărârile instanţei nu vor fi respectate, vom deschide un proces la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg. Dacă aici, acasă la noi, nu ne putem face dreptate, Europa ne va da dreptate", ne-a spus Oros Gheorghe, un alt moştenitor.
Din fire neîncrezător şi suspicios, primarul Vizi Iosif, ne-a ocolit cu multă abilitate, deşi noi doream doar un răspuns. "M-am săturat de povestea asta cu băile şi cu hotelul. Nu m-au convins că ei sunt moştenitorii. Nu sunt de acord cu nici o retrocedare. Pentru alte declaraţii, vă întreb, cât îmi plătiţi?". A zâmbit şi a închis uşa după el.
Pe hol au rămas moştenitorii. Singuri, privind descumpăniţi la actele oficiale pe care scrie "hotărâre definitivă şi irevocabilă". Între litera legii retrocedărilor şi respectarea ei, prăpastia e tot mai mare. Iar oamenii au venit însoţiţi şi cu executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei supreme. La Primăria din Sângeorgiu de Mureş însă, decizia primarului Vizi este irevocabilă şi definitivă.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE