Bicapa, posibil dezastru ecologic Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Bicapa, posibil dezastru ecologic

7155_cap.gifNu cu foarte mult timp în urmă, Combinatul Chimic Târnăveni, era considerat cel mai mare producător de Carbid din Ţară. Cei peste 3000 de angajaţi ai combinatului lucrau în flux continuu pentru că cererea de carbid era foarte mare iar combinatul avea capacitatea să acopere toate comenzile. În anul 2000 însă ceva nu a mai funcţionat astfel că numărul personalului s-a redus la 2000 de oameni. Astăzi, în secţiile combinatului mai lucrează doar 170 de angajaţi, dar şi aceia nu şi-au mai văzut salariile din luna septembrie a anului trecut. Ieri, când noi am ajuns la poarta combinatului, în afara personalului de pază, nici un muncitor nu era prezent la lucru. Asta pentru că de mai bine de o săptămână curentul electric a fost tăiat din cauza neplatei facturilor. La fel şi apa şi gazul. Aşa că pe cele 70 de hectare câte numără suprafaţa pe care se întinde combinatul, nu era aproape nimeni. Nici măcar directorii nu erau de găsit.

Cine mai lucrează?
Poarta combinatului e înţepenită în poziţia în care a prins-o sistarea energiei electrice. Dincolo de ea, clădirile decojite, gri, fără sticla protectoare a geamurilor, halele, aleile şi utilajele. Doar la poarta instituţiei am găsit pe cineva care să stea de vorbă cu noi. "Cine să mai lucreze aici? Păi fără curent, fără apă, fără gaz nu se poate face nimic. Toată problema de la Bicapa vine de fapt de la Carbid fox. Noi cei de la Bicapa executăm servicii celeilalte firme, care avea obligaţia să plătească facturile. Nu le-a plătit pentru că nu avea din ce. Oamenii vin dimineaţa, stau vreo două ore şi pleacă acasă. Nu îi dă nimeni afară. Toţi speră că o să plecăm noi pentru că din septembrie nu ne-am mai luat salariile. Uitaţi, oamenii ăştia de la poartă, sunt singurii care mai muncesc. Sunt vreo 20 de persoane, care se încălzesc la foc făcut cu lemne. E posibil aşa ceva oare în zilele noastre? Nu avem bani, nu avem nimic, şi ne rugăm la Dumnezeu să nu dea vreo ploaie peste noi, acum înainte să se dea curentul, măcar viaţa să ne rămână. Că dacă plouă, poluarea o să ne omoare pe toţi", ne-a spus unul din angajaţii Bicapa întâlnit lângă poarta combinatului. De teama concedierilor, nu îndrăzneşte să îşi dea numele.

Pericol de poluare
În spatele combinatului scindat astăzi în două, există nişte bataluri imense în care zgura şi celelalte reziduri formate din crom hexavalent stau sub cerul liber. O posibilă ploaie, ar face ca aceste reziduuri să se reverse din bataluri în sol, poluând astfel stratul freatic, râul Târnava Mică, fauna şi flora. Nu doar din zonă ci ar ajunge şi până la Mureş şi Tisa. "Nu e de glumă cu reziduurile astea. Dacă ar fi curent nu ar mai fi nici o problemă, pentru că la staţia finală a batalurilor, cromul hexavalent ar fi tratat şi ar deveni crom trivalent, un element care deja nu mai este nociv. Aşa suntem în permanent pericol de a intra în contact cu această substanţă cancerigenă, deosebit de agresivă", ne-a spus un alt locuitor al oraşului, care s-a recomandat scurt, Radu.

Toţi sunt plecaţi
Am încercat să stăm de vorbă cu cineva din conducerea Bicapa sau Carbid Fox, dar ni s-a spus că nici unul din directori nu este în Târnăveni. Toţi sunt plecaţi cu treburi în afara judeţului. Aşa că am apelat la singurul om din Târnăveni, abilitat să ne dea informaţii în acest caz. Primarul Octavian Popa a răspuns solicitării noastre. "Problema aceasta fostului combinat Chimic, îmi este binecunoscută pentru că am lucrat acolo. În anul 2000 combinatul s-a divizat în două societăţi comerciale, Carbid Fox şi Bicapa. Carbid Fox a avut avantajele tehnice de partea ei şi un număr redus de personal. Bicapa în schimb a disponibilizat peste 2000 de oameni. Dar, nu ştiu ce anume s-a întâmplat, pentru că teoretic activitatea trebuia să meargă, în anul 2006 Carbid Fox nu a putut face faţă datoriilor. Are o restanţă de 28 de miliarde de lei vechi la bugetul local. Celelate datorii, au dus la sistarea apei şi a gazului. Nici măcar telefoanele nu mai funcţionează în interiorul combinatului", ne-a spus primarul Octavian Popa.
Platforma chimică Târnăveni se află în faţa dezastrului şi pe plan economic dar şi din cauza pericolului ridicat de poluare. Acum dacă tot am intrat în UE şi grija de mediu nu mai e doar o vorbă goală, aruncă cineva o privire şi prin batalurile alea? Până Doamne fereşte, nu e prea târziu.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE