Certificate de emisie de gaze cu efect de seră Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 68 Vizualizări

Certificate de emisie de gaze cu efect de seră

7156_soc.gifConform Planului Naţional de Alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (aflat în etapa de aprobare de către Comisia Europeană), pentru anul 2007 sunt alocate 2.866.771 certificate instalaţiilor din judeţul Mureş.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a anunţat că acestea sunt operabile doar după aprobarea Planului Naţional de Alocare de către Comisia Europeană.
Printre cele 18 instalaţii relevante identificate în judeţul Mureş se numără Centrala termoelectrică Iernut, cu un număr de 1.262.487 certificate, Azomureş, cu 1.340.699 certificate, Gecsat Târnăveni cu 24.898 certificate, Carbid Fox Târnăveni cu un număr de 76.261 certificate, Siceram Sighişoara cu un număr de 26.690 certificate, Zahărul Luduş cu 29.283 certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate fiecărei instalaţii relevante pentru perioada 2008-2013 este proporţional cu numărul alocat pentru anul 2007, ţinându-se cont şi de măsurile pe care trebuie să le ia operatorii în baza angajamentelor asumate de România în procesul de aderare.
Evidenţa certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră emise, deţinute, transferate şi anulate se ţine într-un Registru Naţional administrat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Operatorul fiecărei instalaţii are obligaţia de a restitui administratorului Registrului Naţional, până cel târziu la data de 30 aprilie 2008, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în 2007, iar aceste certificate se anulează ulterior.
Procedura se aplică similar în fiecare an. Pentru anul 2007, amenda pentru depăşirea cotei de emisie este de 40 de euro pentru fiecare tona de CO2 emisă peste cotă, iar din 2008 amenda va fi de 100 de euro pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste cotă. Certificatele neutilizate în anul 2007 nu pot fi folosite în anul 2008.
Începând cu anul 2008, transferul certificatelor de la un an la altul este permis, până în 2012. Transferul certificatelor de la o instalaţie la alta, în perioada 2008 – 2012, este admis în cazul în care instalaţiile desfăşoară aceeaşi activitate, iar transferul este condiţionat de transferul producţiei între cele două instalaţii. Instalaţiile implicate în transfer pot aparţine aceluiaşi operator sau unor operatori diferiţi. Transferul certificatelor se face doar în cazul în care instalaţiile respective au acelaşi tip de producţie/produs finit şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul aceluiaşi sector. Nu se acceptă transferul certificatelor între o instalaţie care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României şi altă instalaţie aflată pe teritoriul altui stat membru. Scopul folosirii acestor certificate este îndeplinirea angajamentelor asumate de Uniunea Europeană sub Protocolul de la Kyoto, în condiţii cât mai puţin costisitoare. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE